Znane Slovenke o praznikih in okraševanju

19. 12. 2018 | Vir: Lady
Deli
Znane Slovenke o praznikih in okraševanju (foto: Profimedia)
Profimedia

Naši domovi v teh dneh dobivajo prav posebno, čarobno in praznično podobo. 

Medtem ko v mestnih središčih vsak večer zažari na tisoče luči, pa si v domačem ognjišču radi uredimo prostor tako, da se v njem počutimo predvsem prijetno. Tudi številni znani obrazi iz medijskega sveta so že pohiteli z okraševanjem, za katero celo pravijo, da zahteva kar nekaj talenta, saj pravljično dekoriranje ni tako preprosto,
kot je videti na prvi pogled.

Lara Komar

"Veseli december je vedno v znamenju prazničnega vzdušja, bleščečih okraskov, lučk in daril, predvsem pa družine, prijateljev in občutka, da lahko v tem času narediš nekaj, kar bo razveselilo nekoga in mu dalo vedeti, da ga imaš rad.”

Ingrid Ulaga

“Tudi to je bilo včasih opravilo, ki sva ga delali skupaj z mamo. Okraševanje jelke je bilo nekaj, kar sem komaj čakala vsako leto. Prižgali sva si glasbo, razgrnili plastično smrečico in nanjo natikali okraske. Na koncu sem vedno jaz na vrh dodala špičko. Zadnja leta, odkar živim v Ljubljani, smo smrečico postavljali le lani s cimri. Tudi to ima svoj čar, a moram priznati, da sem glede božiča vsako leto bolj ravnodušna, mogoče zato, ker je vsako leto manj daril. (smeh)”

Jasna Kuljaj

“Okraševanje zahteva nekaj talenta za dekoriranje, jaz pa tega nimam. Ko vstopim v prostor, se lahko počutim prijetno, vendar detajlov ne opazim, prav tako mi zna tovrstno ustvarjanje povzročiti težave, saj nimam občutka za to. Tako da do zdaj sama svojega stanovanja nisem veliko okraševala, jelko občudujemo pri starših na Dolenjskem, vendar je letos naša Anastazija stara že skoraj štiri leta in verjetno bo želela doma malo kiča, pa ji bom to seveda pričarala oziroma bo tudi sama morala zavihati rokave in bo vse skupaj kot nekakšna igra.”

Maja Keuc

“Mislim, da je okraševanje najljubši del zimskega časa. Na splošno si svoj prostor rada uredim tako, da se prijetno počutim, pozimi pa prižgem še kakšno svečko ali lučko več. Sicer hiše doma ne spremenimo v vesoljsko postajo z osvetljavo, so pa vsekakor na mizi piškotki, venčki, božično drevesce in veliko različnih vrst čajev. Zelo rada se vsako leto sprehodim po Ljubljani, ki je res magično okrašena, tako da je vzdušje v takem mestu ob kuhanem vinčku ter dobri družbi nenadomestljivo.”

Ana Urbanc

“Dom smo v prazničnem času vedno okrasili in to popotnico sem odnesla s seboj. Tudi kadar nimam klasične smrečice, okrasim kakšne postavitve iz vej, lesa, kaj izvirnega pač. Po stanovanju so lučke, svečke, pomaranča z nageljnovimi žbicami, na oknih snežinke. Eterična olja z božičnimi vonjavami so tudi obvezen del adventnega časa. In pa obiski, ti so najlepša dekoracija. (smeh) Čeprav bi za negovanje stikov morali skrbeti vse leto, se vsaj decembra le nekako ustavimo in si vzamemo čas za druženja in izkazovanja pozornosti, ki so nam čez leto spolzela med prsti. Lepo je, če je hiša polna, če diši po dobri hrani in po njej odmeva smeh. Takrat se doma počutim še posebej domačno in toplo.”

Polona Bertoncelj

“Moj oče je vedno dejal: 24. decembra ob 15. uri morajo biti postavljene jaslice! In to upoštevamo še danes. Okraševanja je precej manj kot pred leti. Sem pa pred kratkim sama pripravila okraske za novoletno jelko. Medenjaki, ki imajo na sredini barvno steklo (iz stopljenih bombonov).”

Brigita Šuler

“Z Maksom skupaj okrasiva dom, postaviva ter okrasiva jelko, ko imava čas. Če imava ves dan prost, ob tem spečem še medenjake, da zadiši po praznikih. Včasih je to v začetku decembra, lani nama je uspelo šele proti koncu, letos pa upam, da začneva čim prej krasiti. Vsako leto malo spremeniva hišno dekoracijo in tudi letos imava namen dodati nekaj novih stvari. Se mi pa zdi, da je ves december precej lepši, če je okrašen. Pa čeprav je največkrat zelo delaven. Ob tem upava, da si nama bo uspelo ogledati še lučke, saj je to že težja misija. Lana nama je uspelo samo v Zagreb, ker nama je bližje, pa še to po novem letu. Upam pa, da letos najdem prost večer tudi za obisk prekrasne Ljubljane. Letos si sicer zelo želim peljati nečaka na druženje z Božičkom v Vinje pri Ljubljani, na Čarobno jaso, ker bo za otroke zagotovo nepozabno doživetje.”

Karin Sabadin

“Okrasitev doma se vse bolj pomika v november, to velja za javne površine kot tudi za domove. Tradicija pa veleva, da se okrasitev jelke zgodi na božični večer, ko se družina tradicionalno zbere ob večerji, nekateri družinski člani zaključujejo jedi, drugi se lotevajo okrasitve. Doma smo vedno kupovali pravo smrekico, tako da resnično zadiši po praznikih. Namen okrasitve je povezanost in bližina, stik z domačimi. Okraske smo spreminjali glede na trende, letos je na vrsti bela barva. So pa še zdaj doma veliki zlati balončki, ki sem jih kot otrok v navalu navdiha naredila sama in so še vedno del okrasitve.”

Ota Širca Roš

“Dom smo vedno okraševali na božični predvečer, pri starših. Lani smo prvič konkretno okrasili tudi svoj dom v Ljubljani in še v Gorici. Nič kaj posebnega, klasika, žal sama nimam umetniške žilice, tako da sta bila glavna mož in sin, pa glede na to, da je imel Prem lani za božič slabi dve leti ... je bila tudi dekoracija ... no, čisto simpatična. Sicer prisegam na naravne smrečice, a sem iz praktičnih razlogov lani podlegla in se strinjala z nakupom manj ekološke, umetne smrečice. Okrasje torej ostane za naslednjih nekaj let, vonj po smreki pa bom šla iskat v gozd.”

Tanja Zajc Zupan

“Še posebej sem se božičnih in novoletnih praznikov veselila, ko sta bila otroka še majhna. Vedno smo skupaj okrasili dom, spekli piškote in potico. Zdaj imajo prazniki še vedno isti pomen, vendar je organizacija praznovanja drugačna. Če je doma kateri od otrok, mi pomaga pri peki. Mora zadišati po praznikih, saj so vonjave sestavni del praznikov, se pa vsi tudi radi sladkamo. Sama še vedno neizmerno uživam pri okrasitvi doma in dekoracije vedno ustvarim sama. Največkrat material najdem v kleti, kjer imam različno šaro, vedno najdem kaj uporabnega. Še najbolj sem ponosna na adventni venček na vhodnih vratih in pa dekoracijo na hodniku. Smrekice že dve leti nimam več, saj smo imeli umetno in je razpadla. Mi je kar malo žal, saj smo nanjo vedno namestili lučke, podnjo pa postavili jaslice.”

Katarina Jurkovič

“Ko prideta zima in decembrski čas, sta mi najbolj pri srcu okraševanje in pripravljanje na praznične dni. Doma smo to vedno počeli s starši in takrat sta vladala posebno vzdušje v hiši ter zadovoljstvo. Postavili smo smrekico in podnjo postavili darila. Sama sem vedno okrasila tudi svojo sobo. Še danes so mi ti rituali zelo všeč. Doma z družino postavimo eno veliko in eno malo smrekico. S sinom Marcom pa narediva tudi kakšne okraske po svoje. Tudi ogled prazničnih lučk je obvezen. Če nam čas dopušča, si gremo ogledat domačo in še kakšno tujo prestolnico. Zame je to najlepši čas v letu, ki ga seveda najraje preživim s svojo družino.”

Jasmina Kandorfer

“Pred kratkim smo imeli praznična snemanja v čudoviti leseni koči na Goričkem, ki smo jo povsem praznično okrasili. Tja smo pripeljali cel avtomobil okraskov, ki mi jih je posodila moja mami, ekipa pa je sprva mislila, da nam je okraske posodila kakšna trgovina. Pri nas doma je to res pomembno in mami okrasi dom kot iz škatlice. Vsak kotiček je okrašen, vse, kar je možno! Odraščala je namreč v bolj revni družini in si je tega vedno močno želela, zato vsako leto samo dodaja in dodaja dekoracije, jaz pa ji tudi na svojih potovanjih rada kupujem okraske, da je novoletna jelka še bolj polna. Najraje ima okrasek, ki sem ji ga prinesla s Havajev.”

Anja Ciglarič

“Veliko kotičkov v stanovanju zasedajo praskalniki in hišice za moji mačji prijateljici, zato še premišljujem o tem, kaj prestaviti, da se bo našel prostor za jelko. O drugih okraskih pa še nisem razmišljala.”

Nastja Gabor

“To obožujem! Odkar živim na svojem, sem tradicijo okraševanja doma prenesla v svoj dom. Vsako leto okrasim smrekico in podnjo nastavim darila za najbližje. Seveda pa vse to počnem ob božični glasbi. S prijateljicami gremo tudi v središče Ljubljane na ogled lučk in kakšnega kuhančka. Skratka, decembra nikakor ne zmanjka časa in volje za druženje, zabave in objeme z najbližjimi. To je res čas, ko se vsi še bolj povežemo in ustvarjamo nove spomine.”

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Profimedia, osebni arhiv, Ana Gregorič, Planet TV, Adrian Pregelj, Blaž Vatovec

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk