Znani Slovenci pozimi: Eni v terme, drugi na smuči, tretji med knjige

2. 2. 2018 | Vir: Lady
Deli
Znani Slovenci pozimi: Eni v terme, drugi na smuči, tretji med knjige (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Kako je zima (ne)priljubljena pri znanih Slovencih?

Zelo rada smuča

Flora Ema Lotrič, ki blesti v muzikalu Vesna, je to zimo zelo pazila, da se ne prehladi in da ji zdravje dobro služi, saj je imela veliko predstav. Prikupna pevka pravi, da najraje poseže po naravnih zdravilih, čajih, limonadi, ingverju, ki že preventivno pomagajo. "Če mi ponagaja grlo, mi pomaga žlica medu in vanjo vmešan cimet. Sicer pa takoj, ko začutim, da se me nekaj loteva, vzamem immunogran, res pomaga," pove Flora, ki sicer zelo rada smuča, ampak ji letos zaradi pestrega urnika žal še ni uspelo. "Mislim, da bom lahko šla šele februarja, saj me januarja čaka še veliko dela za faks in nekaj predstav," je sklenila.

Crkljanje ob možu je najslajše

Snežnih zimskih radosti se kot čistokrvna Primorka ne veseli pretirano, saj nanje ni navajena. "Sicer je letošnja zima nekoliko bolj mila, kot so bile prejšnje, tržaška pa je še toplejša. Priznam pa, da prav nič ne pogrešam naše surove in divje burje. V zimskih dneh se najraje zadržujem na toplem, če se le da. 'Plastim' se z najrazličnejšimi volnenimi sloji, kot čebula," pove Ylenia, ki pravi, da je njen najljubši kraj za zadrževanje kuhinja, ob prižgani pečici, seveda. "Zelo rada namreč pečem sladice. Okusi in dišave zimskih dobrot me pogrejejo (pod različnimi sloji oblačil pa se tudi kakšen kilogram več ne pozna) ... Sicer pa si raje kot smučanje ob boku svojega moža privoščim topel čajček, sveže pečeno pecivo, kakšen dober film ter toplo odejico kot češnjo na torti," še pove Ylenia, ki je v tem zimskem obdobju glasbeno precej ustvarjalna.

Eni v terme, drugi na smuči, tretji med knjige

Užival v deskanju na snegu in še na drsanju

"Zimo letos po dolgem času preživljam tudi na smučiščih. Nazadnje sem se odpravil sankat na Ljubelj, po petih letih pa sem se spustil tudi po strminah Krvavca in ugotovil, da nisem pozabil, kako deskati na snegu. Stopil sem še na drsališče, kjer sem sprva stal kot srednješolka, ki prvič hodi v petkah, a sem hitro obvladal drsalke in nazadnje le užival v drsanju," je o zimskih aktivnostih dejal Klemen Mramor - Clemens, ki te mrzle dni zelo rad izkoristi tudi za snemanje novih pesmi, tako da, kot še dodaja, prav prija, ko je zunaj mrzlo, da je lahko v studiu, kjer ustvarja nove glasbene zgodbe.

Eni v terme, drugi na smuči, tretji med knjige

Obvezno v toplice, vsaj enkrat na leto

"Zimskih dni ne maram. Predvsem zaradi tega, ker je mrzlo. Mi je pa všeč, ko pade sneg in ga je toliko, da ne veš, ali boš lahko sploh prišel iz hiše. Seveda je tudi lepo, ko je spluženo," nam je zaupala Barbara Ogrinc, pevka v ansamblu Roka Žlindre, ki se je med drugim po dolgem času odločila, da gre znova smučat, čeprav ji ne gre ravno najbolje. Ji gre pa mnogo bolje, ko gre za zaščito pred prehladi, saj pravi, da se vedno toplo obleče in da je kapa na glavi obvezna, sicer pa: "Veliko vitaminov (sadje), ingver z medom in limono ter sem pa tja kakšen 'ta kratki'. Top kombinacija!"

Eni v terme, drugi na smuči, tretji med knjige

Ob kaminu najraje prebira knjigo

"Pozimi rad pišem. Še bolj kot poleti, ko sem več zunaj. Pozimi prej pade mrak, prej si doma in navadno sem prav v tem letnem času napisal največ pesmi. Tudi letos ni bilo drugače. Zanimivo pa je, da pozimi velikokrat pišem o zadevah, ki se zgodijo v bolj toplih dnevih. Najbrž je to tisto nasprotje, ko pogrešaš nekaj, kar se bo šele zgodilo. Poleti je recimo ravno nasprotno – velikokrat pišem o zimi in trenutkih, ki so temačnejši in bolj hladni. V resnici pa je tudi pozimi moje najljubše opravilo branje. Ni lepšega, kot če greš na dopust v neko brunarico, zvečer skuhaš čaj z malce ruma, se usedeš pred kamin in odpreš najljubšo knjigo," nam je zaupal glasbenik Rok Lunaček.

Eni v terme, drugi na smuči, tretji med knjige

Presrečna, ko je na konju, tudi če je zima

"Zima je moj najljubši letni čas. Narava, ki počiva pod belo odejo, fantazija, poezija. Smučanje obožujem in se to sezono vračam na bele strmine, prejšnjo je bil mlajši sinček namreč še premajhen in mama ni smučala. Še bolj pa mi zaigra srce, ko grem jahat! Tudi ta šport je počival zaradi nosečnosti in dojenčka. Zdaj spet jaham in na konju sem izjemno srečna. V mrazu, dežju, v temi ali belem dnevu, samo da sem na konju," o svojih zimskih izkušnjah pove Ana Tavčar Pirkovič, ki nam še zaupa, da jo pozimi najbolj pogreje topel napitek za dušo in telo po receptu njenega preljubega gosta iz jutranjega programa, prof. dr. Boruta Štruklja: "Njegova skrivnost, moja strast: na koščke narezan ingver in nekaj listov mete prelijemo z vrelo vodo, primešamo dve žlici medu in pred pitjem še domače žganje. Če ponudimo otrokom, žganje izpustimo, če pa svojemu dragemu ali dragi, damo dvojni odmerek (smeh), tako pravi."

Eni v terme, drugi na smuči, tretji med knjige

Tekst: Alesh Maatko; Foto: Boštjan Tacol, Goran Antley, osebni albumi

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol