Zoran Predin: Srčne rane se celijo počasi

Zoran Predin: Srčne rane se celijo počasi (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
4. 10. 2012

Pred dobrima dvema tednoma je priljubljeni glasbenik Zoran Predin imel težko operacijo na srcu. Zaradi prirojene napake je bilo njegovo zdravje vse bolj ogroženo, tako da navsezadnje ni mogel več odlašati.

Veseli smo, da je njegovo počutje vse boljše, tako da je bil tudi že dovolj zdrav, da je spregovoril za našo revijo in tako potolažil vse svoje dolgoletne oboževalce, ki jih je skrbelo zanj.

Kako ste kaj? To vprašanje običajno zastavimo na začetku kakšnega bolj površnega pogovora, ampak v vašem primeru nas pa resnično zanima vaše počutje!

In jaz bi vam iz prve odgovoril, da odlično in da vsak dan boljše. Šivi se sušijo, diham vedno bolj globoko, nič več me ne boli in apetit spet trka na vrata.

Kakšen bolnik ste - siten ali potrpežljiv?

Ubogljiv in dosleden, saj se zavedam, da se morajo moje rane počasi in dobro zaceliti.

Kdaj natančno ste imeli operacijo?

Že letos spomladi sem zaradi neprestane ogroženosti, da mi poči srčna aorta, prišel na vrsto za operacijo. 7. septembra sem bil sprejet na oddelek za srčno kirurgijo. Prof. dr. Borut Geršak je zbral vrhunsko medicinsko ekipo, ki mi je operirala aorto in vstavila novo srčno zaklopko.

Kdaj natanko so se začele vaše težave?

Nekako pred desetimi leti so mi na kontrolnem zdravniškem pregledu odkrili, da imam prirojeno hibo, dvolistno srčno zaklopko. Takrat temu nisem posvečal posebne pozornosti.

Ste se prestrašili takrat, ko ste omedleli, ali ste sprva še mislili, da je vse bolj nedolžno?

Pred malo manj kot tremi leti, ko sem prvič izgubil zavest, so nove preiskave pokazale, da se mi je zaradi slabe zaklopke prekomerno razširila aorta, ki je postala stalna in resna grožnja mojemu zdravju.

Kako to, da so zdravniki potrebovali skoraj tri leta, da so ugotovili, kaj je narobe?

To ne drži. Zdravniki so takoj odkrili mojo prirojeno hibo, ker pa se je v malo manj kot treh letih moje zdravje kritično poslabšalo, so se letos odločili za operativni poseg. V vse svoje zdravnike sem imel popolno zaupanje in ves čas sem vedel, da zame skrbijo odlični strokovnjaki.

Ali to, da ste imeli prirojeno srčno hibo, pomeni, da se težavam nikakor ne bi mogli izogniti? Ali pa je morda rokersko življenje pustilo še dodatne posledice na vašem zdravju?

Moje rokersko življenje v prejšnjem stoletju je razkritje moje prirojene hibe samo pospešilo. V tem stoletju pa me je najbolj ogrožalo moje intenzivno igranje rekreativne košarke s prijatelji v Šiški. Letos sem moral na svojo veliko žalost tudi to prenehati.

Kdaj vam je bilo bolj grozno - ko niste vedeli vzroka za svoje težave ali takrat, ko so vam povedali, da vas čaka srčna operacija?

Ko sem se zavedel, da me prekomerno razširjena aorta življenjsko ogroža, sem vedel, da je treba takšno stanje odpraviti. To, da me čaka operacija, je bila že vesela novica.

Kako ste se pripravljali na operacijo?

Kot samozaposlen kantavtor z veliko družino brez državnih subvenciji sem popolnoma odvisen samo od kvalitete in količine lastnega dela. Zavedel sem se, da moram pravočasno poskrbeti za družino. Celo poletje sem nastopal sam ali z različnimi zasedbami, snemal nove skladbe za slovensko občinstvo in za občinstvo v državah bivše Juge. Dokončal sem svojo prvo knjigo zgodb z naslovom Druga žena v haremu, ki se je prav te dni v samozaložbi pojavila po knjigarnah. Vse te aktivnosti naj bi pokrile jesensko luknjo v družinskem proračunu.

Bi rekli, da je bilo bolj strašno za vas ali morda za Barbaro, glede na to, da sta resnično izjemno ljubeč in povezan par?

Zdaj se imava še bolj rada, ampak Barbari je bilo vseeno najtežje. Namesto treh mora zdaj podpirati vse štiri vogale našega doma. Še posebej mi je hudo, da se to dogaja v času, ko so ji pri angleški založbi AUK Andrews objavili e-knjigo za Kindle, zgodbe za otroke in mladostnike z naslovom And Off We Go. Takoj ko se postavim na noge, bova v Londonu organizirala predstavitveno tiskovko, doma pa izid slovenske tiskane verzije.

Kako vam je Barbara pomagala pred in po operaciji?

Ves čas sva bila skupaj. Spremljala me je na zdravniških preiskavah in si zapomnila navodila zdravnikov, imena zdravil, urnike kontrol. Skratka, brez Barbare bi bil bos.

Kako ste se počutili, ko ste se zbudili iz narkoze?

Zmaga. Zagledal sem cevke in aparate in zaslišal glasen hrup. Rekel sem si, aha, slišim in vidim, torej sem živ. Potem sem se spomnil na Barbaro, na svoje otroke, na svojo družino in sem jih v mislih vse objel in jih poljubil.

So vam všeč novi šivi?

Zelo. Šalim se. Ko se bodo zacelili, jih sploh ne bo videti. Vrhunsko kirurško delo prof. dr. Boruta Geršaka.

Kakšno zdravljenje vaš še čaka?

V zdraviliških termah me bodo naučili telovadnih vaj, ki jih bom potem lahko delal doma. Način prehrane se je spremenil, pravzaprav se mi bo spremenil način življenja. Na boljše. Zdaj bom lahko še več nastopal.

Pred operacijo ste bili glasbeno zelo aktivni. Posneli ste pesem Hudič s skupino CoverLover. Je bil to enkratni projekt ali name­ravate še sodelovati, ko se boste lahko spet vrnili na odre?

S skupino CoverLover smo postali hit letošnje sezone, zato vlada za naš skupni koncert med organizatorji veliko zanimanje. Predvidevam, da bom decembra že nared. Januarja bomo posneli novo skupno skladbo z butalskim naslovom Na muca, na klobaso!, ki nas bo dvignila na vrh. Prihodnost se nas že veseli.

Boste v prihodnje imeli manj nastopov, boste bolj pazili na zdravje?

Pazil bom na svoje zdravje, za nastope pa že zdaj vem, da jih bo moralo biti več, saj so osnovni kruh naše družine. Moja nova vrhunska spremljevalna skupina: Janez Dovč - harmonika, Robert Pikl - kitara in Goran Krmac - tuba je že začela vaje za Koncert za zaljubljene 9. februarja 2013 v Cankarjevem domu. Posebni gostje bodo pianist Matija Dedić in akustični CoverLover.

Veliko pozornosti je na Balkanu dosegla vaša nova skladba Kosa boje srebra, ki ste jo prav tako tik pred operacijo naredili za trg nekdanje Jugoslavije. Zanimivo je, da ste jo posvetili Margiti iz skupine EKV. Kako dobro ste jo poznali?

Celo desetletje sva se srečevala na različnih odrih, festivalih, v radijskih in TV-oddajah po celi Jugoslaviji. Nekajkrat sva padla v poglobljene umetniške debate, saj ji je bil všeč moj Lačni Franz, le našega hedonističnega pogleda na svet ni mogla razumeti.

Bi lahko sklepali, da je usoda skupine EKV in Margite naredila tako velik vtis na vas, da ste se takoj po ogledu filma spravili napisati pesem, tudi zaradi bolezni?

Mogoče je pa res, da sem bil v dnevih pred operacijo na tak način občutljiv. Pesem v Srbiji podira rekorde. Za Valentinovo, 14. februarja, imam koncert v Beogradu. Vem, da jo bo občinstvo zapelo namesto mene. Komaj čakam.

Sonja Javornik za Story

Značke: Zoran Predin
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 40/2012

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 40/2012

Story Story 40/2012, od 26. 09. 2012