Zvezdana Mlakar: Rada ima svoje telo

Zvezdana Mlakar (foto: Mimi Antolović) Mimi Antolović
Vir: Story
9. 9. 2011

Igralka Zvezdana Mlakar je eden izmed redkih znanih obrazov, ki se je odločila, da bo na glas spregovorila o temah, pri katerih sicer raje molčimo.

Telesna preobrazba, med katero je v zadnjih mesecih učvrstila in spoznala svoje telo, ji je pomagala, da se je veliko lažje spopadla z menopavzo in staranjem. Ker ženskam v tem obdobju zaradi pomanjkanja telesne aktivnosti upade tudi želja po spolnosti, je Zvezdana vesela, da njeno intimno življenje z leti postaja vse bolj pestro.

Story: Kako ste postali pozorni na znake staranja?

Mislim, da sem se s staranjem soočila podobno kot druge ženske. Začela sem se rediti na tistih mestih, kjer se mi maščoba prej nikoli ni nabirala. Opazila sem, da se mi naramnice od nedrčka veliko bolj zarežejo v kožo kot prej, tudi v pasu sem začela izgubljati ženske obline, tako da sem se od oprijetih majic na hitro poslovila. Takoj sem vedela, da ne gre za debelost, ki jo vidimo pri mlajših dekletih, temveč za posledice hormonskih sprememb.

S hormonsko podporo in telovadbo pa sem ta proces nekako ustavila oziroma upočasnila. Očitno sem to storila še pravi čas, ker je z leti čedalje težje doseči viden učinek, zato mlajšim priporočam, da zase poskrbijo že takrat, ko so na vrhuncu življenjske moči. S tem bi preprečili marsikatero bolezen, kot je na primer osteoporoza, in druga stanja, ki jih prinese starost, ter si podarili bolj kakovostno življenje tudi v poznejših letih.

Story: Ste se tudi sami soočili s kakšno od teh bolezni, ki nas doletijo z leti?

Očitno se meni vse telesne težave nabirajo v jajčnikih oziroma ženskih organih, imela sem tudi operacijo na materničnem vratu, vse življenje sem jemala sintetične hormone oziroma tablete, s katerimi sem uravnavala svojo menstruacijo. Tako sem bila teh težav nekako že navajena in sem tudi vedela, kaj me čaka v poznejših letih, imela sem občutek, kot da bi polovica mene odmrla. Z menopavzo pa so seveda prišle tudi druge težave, poleg vročinskih valov, ki me načeloma niso tako motili, sem postala veliko bolj nervozna kot včasih.

Po mamini strani sem nagnjena k osteoprorozi, imela sem tudi nekaj preglavic z uhajanjem vode ob kašljanju, česar sem se sprva tako sramovala, da se nisem upala povedati niti svojemu zdravniku, ker sem vedela, da v najslabšem primeru to lahko pripelje do uporabe plenic. Seveda s telovadbo in hormoni tovrstne težave lahko omilimo in utrdimo svoje telo, moramo pa se zavedati, da se z upadanjem hormonov ne spopadamo samo ženske, temveč tudi moški, ki o svojih težavah zelo neradi spregovorijo.

Story: Ste se težko sprijaznili, da prehajate v obdobje menopavze, ki se ga boji vsaka ženska?

Nekako lahko že po svoji mami izračunaš, kdaj okvirno boš tudi sama prešla v to obdobje, je pa dejstvo, da začetka menopavze sploh ne občutiš, saj se prvi znaki začnejo že tri leta pred tem. Najprej sem postala pozorna na to, da se mi je koža občutno stanjšala, kar se vidi tudi na fotografijah. Drugače pa sem se seveda z menopavzo sprijaznila, druge možnosti tako nimaš, imaš pa pred tem vedno občutek, da se tebi kaj takega ne more zgoditi.

Story: Veliko žensk se v teh letih vda v usodo in svojemu telesu nameni premalo pozornosti, vi pa ste se odločili ravno nasprotno. Kako to?

Oddaja, v kateri sem šla skozi fizično in psihično preobrazbo, je prišla ravno v pravem času, zato sem se odločila, da naredim nekaj zase. Upoštevala sem vse nasvete zdravnice in strokovnjakov ter naredila vse, da bi dosegla čim bolj pozitiven učinek. Tako sem intenzivno telovadila, jedla predpisano hrano, ki še dodatno spodbuja delovanje hormonov, med drugim Maco in Ashwagandho.

Presenetilo me je tudi to, da sem se vedno izogibala maslu, vendar naj bi vsebovalo snovi, ki blagodejno učinkujejo na naše hormone, tako da naj bi bilo v zmernih količinah še posebej priporočljivo za starejše in bolj vitke ženske, pri katerih so gubice na koži bolj razvidne. Je pa res, da se takšnih korakov ne moremo lotevati na lastno pest in se moramo pred tem vedno posvetovati s svojim zdravnikom ali strokovnjakom ter prebrati kakšno knjigo, v kateri lahko izvemo vse osnovne informacije.

Več v reviji Story.

Nova Story že v prodaji

Story