Donald Trump se je leta 2012 pritoževal nad stroški varovanja Obame, danes pa ...

Donald Trump se je leta 2012 pritoževal nad stroški varovanja Obame, danes pa ... (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
9. 5. 2017

Časopis Los Angeles Times je izračunal, da je varovanje družine predsednika Donalda Trumpa najdražje doslej od vseh predsedniških družin v zgodovini. V prvih sto dnevih Trumpovega vladanja so davkoplačevalci za to odšteli najmanj 30 milijonov dolarjev.

Konservativna organizacija Juditial Watch se je redno pritoževala nad stroški varovanja Baracka Obame in njegove družine, vendar je zanje šlo v prvih stotih dnevih vladanja leta 2009 okrog 12 milijonov dolarjev.

"Varovanje predsednika Baracka Obame med počitnicami na Havajih stane davkoplačevalce milijone dolarjev - neverjetno," je leta 2012 tvitnil Donald Trump, ki s s temi stroški danes več ne obremenjuje.

Največ varnostnih stroškov povzroča odločitev prve dame ZDA Melanie Trump, da ostane v Trumpovi stolpnici v New Yorku. Tako se je odločila, ker želi paziti na sina Barrona, dokler ne bo končal šolskega razreda. Poleti naj bi se potem oba preselila v Washington. Newyorška policija pravi, da stroški varovanja stolpnice oziroma prve dame in sina stanejo 146.000 dolarjev na dan.

Na drugem mestu je Palm Beach na Floridi, kjer ima Trump svoje posestvo Mar-a-Lago. Tamkajšnja policija ima z nadurami za vsak predsednikov obisk 60.000 dolarjev stroškov na dan. Vikend s tujimi voditelji pa dvigne stroške na milijon dolarjev. Tu so potem še stroški potovanj in Los Angeles Times je izračunal, da je pot Melanie Trump in sina Barrona na Florido za veliko noč davkoplačevalce stala 110.000 dolarjev v eno smer.

Tajna služba mora varovati predsednika ZDA, prvo damo in njunega sina, štiri Trumpove otroke iz dveh prejšnjih zakonov in osem predsednikovih vnukov ali vnukinj. Zadnji proračunski dogovor v kongresu namenja 13 milijonov dodatnih sredstev za varovanje družine ter 61 milijonov dolarjev za New York in Palm Beach.

Agenti tajne službe so morali doslej spremljati Trumpova sinova Erica in Donalda mlajšega na poslovne poti v Dubaj, Urugvaj, Kanado, Dominikansko republiko, Irsko in Škotsko. Televizija NBC je poročala, da so šli Donald mlajši ter Eric z družinama ter hčerka Ivanka z družino pred kratkim na smučarski dopust v Aspen v Koloradu, z njimi pa je romalo kar sto agentov tajne službe. Vsi niso smučali, vendar pa so tisti, ki so, za najem opreme plačali več kot 12.000 dolarjev.

Stroški postajajo previsoki tudi za Juditial Watch, ki sicer ni tako oster do Trumpa, kot je bil do Obame. Predsednik organizacije Tom Fitton je predlagal, da lahko Trump davkoplačevalcem prihrani nekaj denarja, če bi malce reformiral svoja potovanja. Golf bi lahko na primer igral nekje bližje domu v Virginiji. Predlaga tudi nekaj, kar Trumpu še ni prišlo na misel, namreč da uporabi uradno predsedniško letovišče Camp David v Marylandu.