Donald Trump z največ Twitter sledilci med svetovnimi voditelji

Donald Trump z največ Twitter sledilci med svetovnimi voditelji (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 7. 2018

Ameriški predsednik Donald Trump ima na Twitterju daleč največ sledilcev med svetovnimi voditelji. Sledi mu namreč več kot 52 milijonov profilov, na drugem mestu s 4,5 milijona manj sledilcev sledi papež Frančišek, je razvidno iz danes objavljene študije.

Število Trumpovih sledilcev se je od nastopa njegovega predsedniškega mandata več kot podvojilo.

Njegov profil @realDonaldTrump ima tako skoraj 10 milijonov več sledilcev kot tretje uvrščeni indijski premier Narendra Modi, je še razvidno iz študije podjetja Burson Cohn & Wolfe, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je na prvem mestu med svetovnimi voditelji tudi po interakciji na priljubljenem družbenem omrežju. V zadnjih 12 mesecih so namreč zabeležili skoraj 264,5 milijona interakcij s tviti ameriškega predsednika, kar je petkrat več kot na primer pri Modiju oz. 12-krat več kot pri Frančišku.

Vendar pa številni tviti Trumpa vseeno niso dovolj zanimivi, da bi jih sledilci tolikokrat delili. V študiji so namreč izračunali tudi povprečno število retvitov, s katerimi uporabniki delijo tvit. Glede na te podatke je daleč na prvem mestu savdski kralj Salman. Od maja lani do maja letos je sicer spisal le 11 tvitov, a so bili ti v povprečju deljeni več kot 154.000-krat. Pri Trumpu pa so v povprečju zabeležili 20.319 retvitov.

Izpostavili so še, da je ameriški State Department edina ameriška vladna služba, ki ne sledi zasebnemu profilu predsednika ZDA. Sledijo pa med drugim iranskemu predsedniku Hasanu Rohaniju in iranskemu zunanjemu ministru Mohamedu Džavadu Zarifu.

To družbeno omrežje je v zadnjih letih postalo pomemben način komuniciranja, tako so na Twitterju prisotne skoraj vse svetovne vlade, manjkajo le Laos, Mavretanija, Nikaragva, Severna Koreja, Svazi in Turkmenistan.

V Evropi ima največ sledilcev britanska premierka Theresa May na uradnem profilu @10DowningStreet, in sicer 5,6 milijona. Sledi britanska kraljeva družina s 3,6 milijona sledilcev, na tretjem mestu pa je francoski predsednik Emmanuel Macron.

Med arabskimi voditelji ima največ sledilcev jordanska kraljica Rania, saj ji sledi skoraj 10,7 milijona uporabnikov. Z več kot devetimi milijoni sledilcev ji je tesno za petami dubajski šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum, sledi savdski kralj Salman s skoraj sedem milijoni sledilcev.

Slovenski predsednik Borut Pahor ima trenutno na Twitterju približno 61.200 sledilcev.