Donald Trump za vse težave krivi medije, ki po njegovem lažejo!

Donald Trump za vse težave krivi medije, ki po njegovem lažejo! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
17. 2. 2017

Odkar je resničnostni zvezdnik in podjetnik Donald Trump postal predsednik Združenih držav Amerike, onkraj luže nikakor ni dolgčas. Dovolj je že, da Trump kakšno čivkne na Twitterju ali črhne v kakšnem intervjuju, vse v državi pa završi, ko skliče novinarsko konferenco.

In ena od takšnih je pravkar za njim.

Na tokratni novinarski konferenci je javnost znova seznanil, da je zmagal na volitvah z največjo zmago v zgodovini, da je njegova vlada naredila izjemno veliko in deluje kot dobro podmazan stroj, v njej pa da ni nobenega kaosa. Za vse težave je okrivil medije, ki po njegovem prepričanju lažejo.

Trump je v mešanici napadov na medije, ki po njegovem objavljajo lažne novice, in pohval na račun tistih medijev, ki naj bi poročali tako, kot je treba, zagotovil, da se izjemno zabava, za analizo vseh njegovih izjav pa bo potrebno še nekaj ur.

Lažnivi mediji, zelo lažniva CNN ...

Skozi novinarsko konferenco, ki je v prvem delu potekala kot njegov nastop med kampanjo, v drugem pa ni bila podobna nobeni predsedniški novinarski konferenci v zgodovini ZDA, ponavljal, da so mediji ušli izpod nadzora, še posebej pa je bil kritičen do televizije CNN, ki ga menda naravnost sovraži. Zato jo je iz "lažnega medija" povišal v "zelo lažnega".

Veliko očitkov je letelo tudi na "propadajoči New York Times", pa tudi na Wall Street Journal in druge.

Med drugim je zanikal, da bi imel kakršnekoli zveze z Rusijo, kjer nima nobenih poslov in nobenih dolgov, ni pa mogel z gotovostjo zanikati, da bi imel kdo iz njegove kampanje stike z ruskimi obveščevalci ali predstavniki vlade pred lanskoletnimi volitvami.

Njegov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn je zaradi tega odstopil, Trump pa je dejal, da ga je odpustil zaradi tega, ker ni povedal resnice podpredsedniku ZDA Miku Pencu, ki je Flynna zagovarjal v javnosti.

Lažne novice, zelo lažne novice

Rusija je po Trumpovih besedah lažna novica, ki so si jo izmislili mediji, pa tudi demokrati, ker so izgubili na volitvah. Uhajanje informacij iz vlade je označil za kriminalno in obljubil pregon kriminalcev, ki to delajo. Potem je vnesel nekaj zmede z izjavo, da so informacije, ki uhajajo resnične, poročanje o njih pa je lažno.

Flynn je menda govoril z Rusi in tudi drugimi tujci, pri čemer je le opravljal svoje delo. Trump je zanikal, da bi mu to naročil, obenem pa zatrdil, da bi mu lahko brez težav.

Novinar NBC ga je po samohvali, da je dobil največ elektorskih glasov od predsednika Ronalda Reagana, vprašal, kako mu lahko Američani zaupajo glede boja proti lažnim informacijam, če pa jih sam širi. Trump je odgovoril, da je od nekje dobil to informacijo.

Prav tako je tudi zagotovil, da ni primerjave med njegovimi pozivi Rusiji, naj vlomi v računalnike demokratov, in pohvalami na račun objave informacij na Wikileaksu ter uhajanji informacij iz njegove vlade. Prvo je v redu, slednje pa kriminalno.

"Kaj bo šele takrat, ko bodo občutljiva pogajanja okrog Bližnjega vzhoda ali Severne Koreje. A boste tudi takrat objavljali informacije?", je vprašal Trump.

Še vedno vztraja, da je bil njegov ukaz proti priseljencem in beguncem pravilna odločitev, ker so tam zunaj slabi ljudje, celo slabši od novinarjev, njegovo pravosodno ministrstvo pa je kmalu sporočilo, da se na sodno zamrznitev ukaza ne bo pritožilo, ampak bo Trump spisal nov ukaz.

Glede uhajanja informacij pa je najel šefa finančnega podjetja Cerberus Capital Management Stephena Feinberga, da opravi revizijo dela obveščevalnih agencij in predlaga ukrepe.