Družina Elsner: Nogomet imajo v genih

Vir: Story
1. 8. 2009

Družina Elsner vsekakor je in verjetno vedno bo tesno povezana z nogometom. Najstarejši član nogometne dinastije je legendarni slovenski trener Branko, sledijo mu sin Marko ter vnuka Luka in Rok.

Sinova Marka Elsnerja, ki velja za enega izmed najboljših slovenskih nogometašev vseh časov in je trenutni trener FC Ljubljana, Luka in Rok, pridno stopata po družinskih nogometnih stopinjah. Čeprav ju nihče nikoli ni silil v nogomet, ju je usoda pripeljala v slovensko profesionalno ligo.

Za mlajšega brata Roka, ki igra pri Interblocku, to niti ni tako presenetljivo, saj je že od malega točno vedel, da želi postati profesionalni nogometaš. Luka pa se je že od nekdaj zavedal, da mu za to pot mogoče manjka malo nadarjenosti.

“Že od začetka nisem bil tako zelo nadarjen, zato sem v mlajših letih igral v ekipah na nižji ravni. Z nogometom sem se ukvarjal le rekreativno in zase. Vedel sem, da gre moja pot bolj po dedkovih stopinjah, da sem bolj za fakulteto. Zato sem se vpisal na francosko fakulteto za šport. Seveda je bila moja skrita želja, da bi postal profesionalni nogometaš. Ampak ker v tistem trenutku nisem čutil, da bom dobil to priložnost, sem se usmeril na drugo področje. Ko pa mi je bila tukaj ponujena ta možnost, sem jo zagrabil z nogami in rokami,” razlaga navdušeno.

Luka in Rok sta večino življenja preživela v Franciji. Oče Marko je namreč igral za klub v Nici, kjer so živeli dolgih 18 let. Fanta na Nico gledata kot na dom, saj sta tam dokončala šolo, se vklopila v francosko kulturo in sklenila prava dolgotrajna prijateljstva. Še danes se med sabo pogovarjata francosko, saj sta tako navajena in hkrati tako ohranjata stik z jezikom. V Sloveniji pogrešata predvsem francoske prijatelje, zato ju vsaj dvakrat na leto obiščeta. Tudi na slovensko vreme se še nista navadila:

“Po šestih sezonah v Domžalah, se še vedno nisem navadil na oblačne in meglene jeseni in zime,” potoži Luka in Rok poleg njega prikimava.

Marko je vedno vedel, da se bodo vrnili v Slovenijo, vendar je selitev sprožil Luka, ki je takrat končal fakulteto v Nici. Ker tam ni mogel nadaljevati, kar ga je veselilo, se je odločil, da se bo vrnil domov. Najprej mu je sledil oče, nato še mama in Rok.

Fanta sta trenutno zelo zadovoljna v Sloveniji, saj sta tako bližje družini in lahko igrata profesionalen nogomet. Dolgoročno pa si Rok vseeno želi igrati v tujini. Najraje v svoji domači Nici ali pa v njeni bližini. Na skrivaj si želi tudi, da bi po končani karieri lahko še vedno živel in delal tam. Luka pa se ne obremenjuje s tem, kam ga bo življenje pripeljalo in se pusti presenetiti.

Katere so lepše?

Luka in Rok se oba strinjata, da so Slovenke lepše in zanimivejše kot Francozinje. “Kaj ni to jasno že s tem, da imava oba slovenski dekleti?” se pošali Rok, ki že nekaj let hodi Jasmino, Luka pa z Iris.

Dodatna potrditev so tudi njuni francoski prijatelji, ki jih njihova lepota vedno znova oslepi, ko pridejo v Ljubljano obiskat svoja nogometna prijatelja.

Spomini na uspešno kariero

Nogometna legenda Marko Elsner, ki je v svoji karieri igral za znamenito Crveno zvezdo, Nico in Olimpijo, bil je član jugoslovanske in slovenske reprezentance, ima na kariero lepe spomine.

“Zadovoljen sem s tistim, kar sem naredil. Morda bi lahko naredil še kaj več ali pa tudi manj. Verjetno sem najbolj ponosen na to, kar sem dosegel v Jugoslaviji, saj so mi ti uspehi odprla vrata evropskih igrišč,” razlaga nostalgično.

Meta Kač

Nova Story že v prodaji

Story