Dylan bo konec tedna vendarle prevzel Nobelovo nagrado

Dylan bo konec tedna vendarle prevzel Nobelovo nagrado (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
29. 3. 2017

Ameriški rocker Bob Dylan, ki je bil oktobra lani razglašen za Nobelovega lavreata za literaturo, bo konec tedna vendarle prevzel diplomo in medaljo, ki mu na podlagi priznanja pripadata, je sporočila Švedska kraljeva akademija, poročajo tuji mediji. Zahtevanega predavanja pa glasbenik ne bo izvedel v živo.

Dylan bo v soboto in nedeljo koncertiral v Stockholmu in ob tem tudi prevzel Nobelovo diplomo in medaljo. Decembrske podelitve nagrad se namreč ni uspel udeležiti zaradi drugih, že prej dogovorjenih obveznosti. Je pa poslal zahvalni govor, ki so ga tudi prebrali.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je sekretarka akademije Sara Danius na blogu sporočila, da bo srečanje z glasbenikom intimne narave. Na Dylanovo željo bodo prisotni zgolj nobelovec in člani akademije, mediji pa mu ne bodo prisostvovali, je dodala.

Velika pričakovanja so vladala okrog datuma, ko naj bi Dylan izvedel predavanje, ki je pogoj za izročitev finančnega dela Nobelove nagrade, vrednega okrog 830.000 evrov. Tuji mediji poročajo, da pevec predavanja ne bo izvedel v živo, na akademiji pa pričakujejo, da jim bo poslal posnetek. To mora storiti do 10. junija.

Sara Danius je dodala, da so v preteklosti že nekateri drugi Nobelovi nagrajenci akademiji posredovali posnetke svojih predavanj. Med njimi je to leta 2013 storila tudi kanadska pisateljica Alice Munro.

Naziv Nobelovega nagrajenca Dylanu pripada, ne glede na to, ali bo svoje predavanje posredoval ali ne. "Kar se tiče Švedske akademije, je v vsakem primeru jasno, da je Nobelov lavreat za literaturo 2016 Bob Dylan in nihče drug," je že poprej poudarila Sara Danius.

Sekretarka akademije je ta teden sicer sporočila, da predstavniki akademije v zadnjih mesecih niso imeli telefonskega pogovora z Bobom Dylanom. "Kaj se bo odločil, je njegova stvar," je dodala.

Dylan je prvi tekstopisec, ki je prejel to prestižno nagrado. Pred tem, ko se ni udeležil decembrske podelitve nagrad, je nekoliko prahu dvignil s tem, ko se je ob razglasitvi nagrade zavil v molk in nato po nekaj dnevih sporočil, da je ob novici "ostal brez besed".

Iz različnih razlogov se podelitve Nobelovih nagrad za književnost niso udeležili tudi nekateri prejšnji dobitniki, med njimi Doris Lessing leta 2007 zaradi visoke starosti, Harold Pinter leta 2005, ker je bil hospitaliziran, in Elfriede Jelinek leta 2004 zaradi socialne anksioznosti.