Eddie Redmayne: Oskarjevec v ženski obleki

Film je posnet po resnični zgodbi in govori o prvi transseksualki Lili Elbe. (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
7. 2. 2016

Na velikem platnu si lahko ogledate čudovito biografsko dramo, razglašeno za kinematografski mejnik, ki ima dobre možnosti v boju za prestižne filmske nagrade.

Film je režiral Tom Hooper, ki je leta 2011 prejel oskarja za zgodovinsko dramo Kraljev govor. Njegov film Nesrečniki pa si je dve leti pozneje prislužil osem oskarjevskih nominacij ter na koncu osvojil tri kipce.
Eddie Redmayne se je tokrat prelevil v žensko.

Če je edinstveni Eddie Redmayne tudi vas osupnil s svojim portretom fizika Stephena Hawkinga, se pripravite, da vam bo v filmu Dansko dekle za vedno ukradel srce. Z neopisljivo senzibilnostjo in eleganco se bo namreč preobrazil v Lili Elbe – eno prvih oseb na svetu, ki si je v 30. letih prejšnjega stoletja s kirurškimi posegi spremenila spol. Pri deljenju pohval nikakor ne smemo spregledati tudi švedske igralke Alicie Vikander, ki Redmayna v vlogi njegove soproge zvesto spremlja na težavni poti iskanja prave identitete in telesne podobe.

O pogumni pionirki transseksualnosti

Lili Elbe je leta 1930 v Nemčiji kot ena prvih oseb na svetu opravila serijo takrat še eksperimentalnih operacij, s katerimi je postopoma spremenila spol. Po odhodu iz klinike je sicer želela ohraniti zasebnost, a je novica o njenih posegih pricurljala v evropske medije. Lili se je odločila za še en pogumen korak in v seriji intervjujev opisala svojo pot. Poudarila je pomembno vlogo umetnosti, ki je oblikovala njeno pravo samopodobo, ter se poklonila ženi, ki ji je vseskozi stala ob strani. Sledilo je kratko obdobje, ko je Lili s svojo zgodbo dosegla svetovno prepoznavnost, saj se je njeno ime pojavljalo v medijih po svetu. Pričujoča biografska drama pa bo poskrbela, da jo bo tudi širši krog ljudi upravičeno prepoznal kot resnično pionirko transseksualnosti.

O zgodbi

Zakonca Wegener spoznamo leta 1926 v slikovitem Köbenhavnu. Tam Einar (Eddie Redmayne) kot krajinski slikar uživa pomemben status v umetniških krogih, medtem ko se njegova žena Gerda (Alicia Vikander) s svojimi portreti uglednih državljanov še vedno uveljavlja. Par je sicer srečno poročen, njun zakon je ljubeč in močen, vseeno pa se jima popolna zasebna in poslovna blaginja nekoliko izmikata. Nekega dne povsem nedolžna prošnja sproži usoden preobrat. Da bi pravočasno dokončala portret, Gerda zaprosi svojega moža, naj si nadene obleko in ji pozira namesto ženskega modela. Ta izkušnja spremeni vse, saj Einar v trenutku začuti, da se je globoko v njem nekaj premaknilo oziroma prebudilo. Ko zakonca nadaljujeta igro in Einarjev alter ego Lili odpeljeta v javnost, se njegovi občutki le še stopnjujejo.

Značke: Eddie Redmayne