Erika Žnidaršič: Nisem samovšečna, samo samozavestna

Vir: Story
18. 9. 2009

Televizijska voditeljica Erika Žnidaršič je v novi sezoni oddaje Piramida presenetila z novim, bolj strogim videzom. Pravi, da ji to čisto ustreza, saj je šefovski tip.

Story: V novi sezoni Piramide ste prenovili svoj videz. Zdaj je boljposlovni, s kostimčki … Zakaj? Ste bili prej preveč seksi za tovrstno oddajo?

Pred začetkom nove sezone smo se pogovarjali, da bi malo spremenila svoj videz, in takrat je bila prisotna tudi Miša Molk, ki je dala idejo, da naj spremenim imidž v to smer. Naj bom oblečena v kostime. Vsem se je zdelo super, to sem predebatirala s svojim stilistom Zoranom Garevskim, ki mu je bila zamisel prav tako všeč. Po treh letih je bil vendarle že čas, da se osvežim. Tudi imidž od­daje je tak, po temah je to namreč informativna oddaja, tako da je mogoče lažje vzpostaviti avtoriteto v kostimčku.

Story: V čem se pa vi bolje počutite?

Nisem ženska, ki bi vsak dan nosila kostime, in nisem bila navajena poslovnih oblek, ampak zdi se mi, da kar ustrezajo mojemu značaju, in v njih se dobro počutim.

Story: Ste samovšečni? Vztrajate pri tem, da morajo biti stvari po vaše?

Samovšečna sploh ne, mogoče prav nasprotno, sem pa bolj šefovski tip. Ugotavljam, da imam to po očetu. Tudi samozavestna sem. Velikokrat mora biti po moje, in če ni, potem težim toliko časa, da je po moje. Kar tudi ni v redu, ker sem že nekaj­krat ugotovila, da bi bilo dobro poslušati še koga drugega.

Story: Koliko sploh imate besede pri izbiri oblačil za oddajo?

Z Garevskim se že dobro poznava in točno ve, kaj mi je všeč in kaj ne, zato me sploh ne sprašuje veliko. Stoodstotno mu zaupam, in tudi če oblačila prej ne vidim, vem, da bo izbral prav. Tako prihraniva tudi čas. Pri stilistu je res pomembno, da obvlada svojo stroko in da ve, kaj na televiziji funkcionira. To ni lahek posel, saj se ljudje in gledalci najprej ‘vtaknejo’ v to. Po oddaji najbolj poslušam o tem, kakšna sem bila v določeni obleki. Televizija je medij, ki narekuje podobo, in ne nazadnje moramo biti tudi na tem področju za zgled.

Story: Spremljate modne trende? Si na primer ogledate, kakšne pričeske, oblačila imajo televizijske voditeljice in novinarke na drugih televizijah, predvsem tujih?

Seveda. V tujini so mogoče nekaj korakov pred nami tudi glede tega. Voditelji informativnih oddaj so zelo sodobno oblečeni, so šik. Všeč mi je, ko vidim kakšno televizijsko voditeljico, ki ni več rosno mlada, ki je izkušena in urejena od glave do peta. Že če pogledamo k sosedom Hrvatom, vidimo, da so tudi oni nekaj korakov pred nami.

Story: Kar nekaj vaših kolegov meni, da vas je škoda za tako oddajo, da sodite na teren, ker ste odlična raziskovalna novinarka. Kaj pravite na to? Vas kdaj zamika, da bi se vrnili na teren?

Če gledaš s te plati, je potem nekako škoda vsakega televizijskega voditelja. Mogoče čakam še na kakšno priložnost, kar zadeva oddaje. Iz raziskovalnega novinarstva sem odšla, ker mi je bilo dovolj, postalo mi je dolgčas, delo je bilo že monotono, ni bilo več izziva, in vesela sem, ker vidim, da grem vsako leto eno stopnico gor. Dobivam izkušnje, ki jih sicer ne bi. Če pogledam nazaj, se mi zdi, da sem bila pred štirimi leti kot šolarka. Na določene stvari gledam drugače. Imam občutek, da napredujem. To sicer ne pomeni, da bom vse življenje vodila Piramido, saj je to zagotovo zadnja sezona. Mislim, da bi mi ustrezala bolj informativna oddaja, kjer bi iz gosta res lahko kaj izvlekla.

Story: V redakciji dela tudi vaša bodoča svakinja. Je delo zaradi tega kaj oteženo ali je lažje, ker imate nekoga, ki mu povsem zaupate?

Že pol leta ni več bodoča svakinja, in ko sta se z mojim bratom po desetih letih razšla, smo bili vsi šokirani. Ampak še vedno dela v naši redakciji. Moram reči, da boljšega človeka, ki bi skrbel za organizacijo, ne bi mogla najti. Poleg mene so samo še tri punce, smo majhna ekipa, in vsaka izmed nas mora v delo res vložiti sto odstotkov. Ne morem imeti človeka, ki bo delal nekaj na pol.

Story: Kako se odzovete na kritike svojega dela?

Vsako leto me ganejo manj. Na začetku, ko tega nisi vajen, imaš težave. Sicer pa zelo dobro sprejemam kritike in marsikdaj so dobronamerne. To je del tega posla, vsak se s tem sreča in dobiš trdo kožo. Zanima pa me tudi, koliko od teh ljudi, ki pišejo po različnih forumih, bi se bilo pripravljenih usesti z mano za mizo in mi vse to povedati v obraz. Internet je tak medij, pri katerem se lahko fino skriješ. Nekateri komentarji so že na meji sovražnosti in nestrpnosti.

Story: Nobena skrivnost ni tudi, da ste garač. Kako to? Kaj vas žene k temu? Želja po popolnosti?

Mogoče tudi to. Že od nekdaj sem taka, čeprav ugotavljam, da se tako preveč zgaraš. Vedno imaš neke skrbi, neko delo … Prej, ko sem še delala na POP TV, sem bila navajena, da moram za vse poskrbeti sama, in tako sem začela tudi tukaj, na TV Slovenija. Potem so ugotovili, da znam vse sama in samo še čakam, kdaj bo prišel čas, ko bom morala vso oddajo sama narediti od začetka do konca.

Story: Se znate tudi odklopiti? Zdivjati? Ste žurerka?

To je moja druga plat. Imam kolege, ki so se usidrali, umirili, jaz pa bi šla lahko vsak vikend dvakrat ven. Težava je v tem, ker zdaj že težko najdem koga, ki bi hotel z mano tolikokrat ven. Znati se moraš odklopiti, saj je življenjski tempo vse hujši in službe čedalje bolj stresne.  

Story:  Ste bili kdaj nad svojo službo zelo razočarani?

Se dogaja, seveda. Vsaka dva meseca pride obdobje, ko razmišljam, kaj sploh delam tukaj, da bi najraje odšla … Ampak težave vedno pridejo in potem tudi grejo.

Story: Kaj pa je najlepši del vaše službe?

Srede. Takrat smo prosti, v torek, ko je oddaja, je vrhunec in sredo smo si vzeli kot dan za počitek. Ta dan izkoristim, da se posvečam sebi, grem v miru na tek, se odpeljem v Ribnico in podobno.

Story: Nobena skrivnost ni, da imate že dolgo fanta, vendar ga ne izpostavljate v javnosti. Na njegovo željo?

To je njegova želja. Je drugačen tip človeka, kar mi čisto ustreza. Včasih se mi zdi, da kakšen fant katere od estradnic, ki se poleg nje pojavlja kot prikolica, malo izgubi svojo možato plat. Ne silim ga, da hodi z menoj na različne do­godke, in za zdaj to ni težava. Če noče, pač noče. Mogoče se bo pa kdaj odločil, da se pokaže.

Story: Kaj pa poroka, otroci? Razmišljata že o tem?

Prav zadnjič sem razmišljala, kako bi bilo, če bi bila noseča. Kako bi vodila oddajo? Zoprno je, ker sem v to oddajo vpeta, ker teče v živo, in bog ne daj, da bi mi postalo slabo ali kaj podobnega. Seveda pa to ni nobena ovira.

Andreja Freyer

Nova Story že v prodaji

Story