Ste že razmišljali, kaj boste letos pripravili za velikonočne praznike? Mi že zbiramo ideje in ustvarjalne namige. Zanimalo pa nas je tudi, kaj se bo znašlo na praznični mizi znane evropske poslanke Romane Tomc.
Verjetno se boste strinjali, da nam gre med vsemi prazničnimi velikonočnimi jedmi najbolj v slast potica, brez katere ni pravih velikonočnih praznikov.
Potica pa je prav gotovo tudi slovenska kulinarična posebnost, je praznično pecivo, ki je bilo že v 18. stoletju doma skoraj po vsej Sloveniji. Kot praznična in obredna jed se že stoletja pojavlja na naših mizah. Njen izvor pa najdemo v srednjem veku v samostanskih kuhinjah. Že latinsko ime benisimo, potisimo nam pove, da gre za nekaj, kar je najboljše. Zapise o potici sicer najdemo tudi v starih nemških kuharskih knjigah, kjer opisujejo, da gre za kranjsko, torej slovensko narodno kvašeno pecivo.
Tudi naša evropska poslanka Romana Tomc prisega na potico, saj nas po njej poznajo v Evropi in po svetu. »Za velikonočne praznike mora biti potica vedno na mizi, sama pa vsako leto pripravim potratno potico,« pove evropska poslanka.
Želi si zaščititi podbreško potico
Romanina naklonjenost potici je opazna tudi na političnem parketu, saj je pred dobrimi šestimi meseci v Strasbourg povabila kulturno društvo Tabor Podbrezje, ki so v postopku zbiranja gradiva za zaščito podbreške potice. Njihova podbreška potica je posebna, saj ima namesto orehov sadje, odlikuje pa jo izjemna kakovost. Romana Tomc poudarja tudi, da je treba lokalne, tradicionalne izdelke zaščititi. Najverjetneje se bo prav podbreška potica kmalu pridružila slovenski potici, belokranjski pogači, prekmurski gibanici in idrijskim žlikrofom.
Za konec pa še recept za potratno potico, ki se za veliko noč znajde tudi na praznični mizi Romane Tomc:
Sestavine:
Za kvašeno testo potrebujete: 50 dag bele moke, 4 dag kvasa, 10 dag masla, 8 dag sladkorja, 3 rumenjaki, 2,5 dl mleka, 1 žlica ruma, lupina 1/2 limone, 1 vaniljev sladkor, ščepec soli, 1 žlica krušnih drobtin za potresanje pekača
Za svetlo biskvitno testo: 3 jajca, 10 dag sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 10 dag moke
Za temno biskvitno testo: 3 jajca, 10 dag sladkorja, 10 dag moke, 1 žlica kakavovega prahu
Za nadev: 50 dag orehov, 50 dag skute, 1 dl sladke smetane, sladkor, 1 jajce za premaz
Priprava:
Najprej spečemo dve plošči svetlega in temnega biskvitnega testa v velikosti pekača ali modela. Iz vseh sestavin zamesimo kvašeno testo. Vzhajano testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača. S polovico testa obložimo pomaščen in z drobtinicami potresen pekač tako, da nekaj testa sega čez robove. Orehe zmešamo s sladko smetano in po okusu sladkamo. Tudi skuto po okusu sladkamo. Testo namažemo s skutnim nadevom, nato še z orehovim in prekrijemo s svetlim biskvitom. Tudi tega namažemo z obema vrstama nadeva in prekrijemo s temnim biskvitom. Tega prav tako namažemo z obema nadevoma, ki ju prekrijemo z drugo polovico kvašenega testa. Obe polovici ob robovih spojimo, malo potlačimo, prebodemo in pustimo še malo vzhajati. Pred peko potico premažemo z raztepenim jajcem. Pečemo jo 60 minut pri 180 stopinjah.
Članek je nastal v sodelovanju s: