Frida Kahlo: To je bila ljubezen na prvi pogled!

Slikarko je v filmu Frida odlično upodobila mehiška igralka Salma Hayek. (foto: profimedia) profimedia
18. 7. 2015

Izjemna slikarka in prava posebnica Frida Kahlo je stara komaj 15 let, ko je svoji prijateljici zaupala, da bo nekoč imela otroka z revolucionarjem in slikarjem Diegom Rivero, ki je takrat sploh še ni poznal, sam pa se je že bližal štiridesetim.

Medtem je Frida doživela prometno nesrečo, ki jo je zaznamovala za vse življenje. Leta 1925 se je peljala z avtobusom, ko je ta trčil v tramvaj. V naslednjih letih je prestala 35 operacij, bolečina je postala njena zvesta spremljevalka. Pravzaprav so cele ostale le njene roke, zato ji je oče, sam amaterski slikar, podaril svoje barve in čopiče. Postavil ji je tudi posebno stojalo za platno, ki ga je pritrdil kar na posteljo, nad posteljo pa je namestil ogledalo. Začela je slikati, predvsem sebe, in kar tretjina njenih del so njeni portreti.

Ko si je opomogla, čeprav nikoli povsem, je začela ponovno iskati Rivero. Našla ga je leta 1928, ko se je sveže ločen vrnil iz Sovjetske zveze in je na ministrstvu za šolstvo ravno delal neko fresko. Prosila ga je, naj spleza z zidarskega odra in že drugič oceni slike, ki jih je prinesla s seboj ... 

Njuno zanimivo ljubezensko zgodbo do konca preberite na Lisa.si