Gerard Depardieu v mestu Saransk odkriva, kako spet imeti upanje!

Gerard Depardieu v mestu Saransk odkriva, kako spet imeti upanje! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
28. 10. 2017

Nedavno je izšla knjiga Monster (Pošast), v kateri francoski igralec Gerard Depardieu razmišlja o življenju ter pretresa skoraj pol stoletja, preživetega na odru in televizijskih ekranih. V njej je med drugim priznal, kot je pisala francoska tiskovna agencija AFP, da se v iskanju čutnosti pogosto obrača h Koranu, sveti knjigi islama.

Eden izmed najvidnejših francoskih igralcev, znan po vlogah v filmih, kot so Slon za dediščino, Cyrano de Bergerac, Nesrečniki in Zelena karta, v knjigi med drugim razmišlja o pomanjkanju poželenja v sodobni družbi.

"V opisu Alahovega raja je resnična vizija poželenja," je besede 68-letnega igralca povzela AFP. A ob sklicevanju na islamske ekstremiste, ki uporabljajo Koran, da bi upravičili svoje napade, je poudaril: "To nima nič skupnega z rajsko podobo tepcev, ki še nikoli niso prebrali Korana in ki mislijo, da jih tam čaka 72 devic."

V občasno temačni knjigi Depardieu veliko razmišlja tudi o svojih odnosih v filmski industriji in najljubših avtorjih ter se pogosto ozira k smrti. "S smrtjo nimam težav," je navedel za oskarja nominirani igralec in sklenil: "Vsak dan, vsako uro, vsak trenutek morate živeti."

Razmišlja o ljudeh in srečanjih, ki so ga zaznamovali kot človeka in igralca, vrne se tudi v čas revnega otroštva in v čas, ko je odkril gledališče. Zaradi "nasilja presežka", ki ga je v življenju bilo veliko, je priznal, da ni več tako brezskrben, kot je bil pri 40 ali celo 50 letih.

Igralec, ki polni strani rumenih medijev s kontroverznimi izjavami in neobičajnimi potezami, je ostal kritičen do rodne Francije. Kot je znano, se je igralec pred leti preselil v Belgijo, da bi ubežal visokim davkom v Franciji, lani pa je dobil tudi rusko državljanstvo.

V mestu Saransk, kjer je njegov dom, je, kot piše v knjigi, "odkril, kako spet imeti upanje".