Gorka Berden: Popotnica po duši

Gorka Berden: Popotnica po duši (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
27. 8. 2016

Igralka in popotnica, ki svet raziskuje s knjigo v roki. Simpatična igralka Gorka Berden je svetovljanka, ki je svojo mladost preživela v Parizu, mestu ljubezni, in se s kovčkom v rokah prebijala skozi čudovito pokrajino Južne Amerike. Mi smo jo ujeli na slovenski obali, še preden je vnovič skočila na letalo.

Sredi julija se je vrnila s prvega letošnjega potovanja, ki je trajalo skoraj ves mesec. Najprej se je odpravila k fantu v Pariz, nato pa sta skupaj poletela na Portugalsko, kjer sta raziskovala lizbonske ulice. Nekaj časa svojega življenja je namreč preživela tudi v portugalski prestolnici, tokrat pa sta destinacijo izkoristila za romantično potovanje.

Po vrnitvi v francosko mesto luči sta nato obiskala še prijatelje v Burgundiji, ki so lastniki starega mlina med vinskimi trtami. "Pariz je moj drugi dom, saj sem velik del življenja preživela tam. Dom je sicer le en. Močno čutim, da sem v Sloveniji resnično doma. Ljubljana je moj celostni dom, medtem ko je Pariz moj srčni dom," nam je pojasnila Gorka, ki je Slovenijo zapustila že pri 15 letih in se z družino preselila v Lizbono, zatem pa še v Strasbourg.

Kot najstnica si je sicer želela ostati v Ljubljani, kjer je imela prijatelje, vendar pa jo je tujina kmalu spremenila. "Že po prvem letu tujine pa sem postala drug človek. Obzorja so se mi razširila in drugače sem začela dojemati svet okrog sebe. Študij v tujini ti da širino, ki je doma ne moreš dobiti. Prav zaradi nenehnega prilagajanja, življenja z drugimi kulturami ..." se svojih let v Parizu z lepimi občutki spominja igralka, ki bi študij v tujini priporočila prav vsakemu. To je bilo namreč eno izmed najlepših obdobij v njenem življenju.

Zaljubljena je bila v mesto, rada je živela v objemu pariških ulic in se ob večerih družila s prijatelji. "Joie de vivre! Veselje do življenja, do druženja. Velikokrat sem se zavedala svoje neizmerne sreče in zadovoljstva v Parizu," prizna Gorka, ki je z žalostjo spremljala tragične jesenske dogodke v mestu ljubezni. Po napadih je na mestnih ulicah zavladalo zatišje, saj so se turisti začeli izogibati francoski prestolnici. Turistične atrakcije so bile prazne, vendar pa so se Francozi zelo hitro pobrali. Zdaj po njenih besedah ni nikogar več strah, življenje teče naprej, kot da se nič ne bi zgodilo.

"Nihče jih ne bo tako prestrašil, da bodo zaradi tega ostali doma. In meni se to zdi krasno! S partnerjem se pogosto šaliva, da se greva teror turizem," v smehu pojasni Gorka. Februarja sta namreč obiskala Egipt, kmalu pa se bosta vkrcala tudi na letalo za Istanbul. Zdi se jima nesmiselno, da zaradi strahu ne bi raziskovala sveta, saj se lahko napad zgodi prav kjerkoli na zemeljski obli. Kljub temu pa verjameta, da se napad v kratkem ne bo ponovil na istem kraju. Po obisku turške prestolnice bosta poletela še v Vietnam, ki v Gorki vzbudi prav posebne občutke, saj bo to njen prvi obisk Azije.

"Tega se še posebej veselim, saj sem do zdaj videla že precejšen delež sveta, vendar moja noga na azijska tla še ni stopila. Sicer nisem 'backpakerica', vendar pa se bom tokrat na pot podala z nahrbtnikom," pove igralka, ki pa potovanja ne načrtuje, temveč stavi na spontanost in sprotno načrtovanje poti.

Je navdušena popotnica, ki uživa v potovanjih, ki preprečijo stagnacijo na enem samem mestu. Rada spoznava nove dežele, nepoznane kulture, jezike, specialitete ... Med večkratnimi potovanji po Južni Ameriki jo je tamkajšnja kultura tako navdušila, da ni bila prepričana, če je sploh še na zemlji.

"Vsako potovanje me obogati in ob vrnitvi se počutim umirjena. Zame so zato potovanja vitalna in nujna," pove z nasmehom na obrazu. Do zdaj je prepotovala že lep delež sveta, vendar pa jo kljub temu čaka še veliko neodkritih dežel. Med odkrivanjem Južne Amerike jo je navdušil Machu Picchu. Izredno turistična destinacija, ki slovi po neverjetni krasoti. V živo je namreč naravnost veličasten in mističen.

"Potem sem v roke vzela še knjigo o civilizacijah predkolumbovske Amerike. Neverjetno! Presenetila me je tudi Brasilija, glavno mesto Brazilije, umetno zgrajena prestolnica sredi ničesar. Definira jo izjemna arhitektura Oskarja Niemeyerja, ki priča o ideji o glavnem mestu sredi džungle. Občutek sem imela, kot da sem na luni. (smeh) To moraš videti," z navdušenjem razlaga Gorka in me v hipu pripravi do tega, da bom ob prihodu domov pobrskala za ugodnimi vozovnicami, ki me bodo odpeljale v objem deževnega gozda in bližino prekrasnih peščenih plaž.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Helena Kermelj

Značke: Gorka Berden
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story34/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 34/2016

Story 34/2016, od 18. 08. 2016