Gostilna se seli na novo lokacijo

10. 12. 2014
Deli

Pred dnevi je svoj konec doživela že tretja sezona šova Gostilna išče šefa, ki je dosegel rekordno gledanost, zato je razumljivo, da ekipa že snuje vse za prihodnjo sezono. Podrobnosti sicer še niso znane, nam je pa uspelo izvedeti, da bo Gostilna pri šefu našla nov dom.

Čeprav sta finalista te sezone predana kuhinji, pa smo o Marku in Valeriu izbrskali še nekaj – prvi se je preizkusil v varjenju piva, drugi pa presegel samega sebe, ko je prekolesaril dirko po Južni Afriki.

2000 ur pred kamero

Gostilna išče šefa je prvi lasten format resničnostnega šova, ki ga je razvila produkcijska ekipa Pop TV. Šov je 13 tekmovalcem omogočil urjenje pod mentorstvom vrhunskega kuharskega mojstra Bineta Volčiča in vodenje najbolj popularne gostilne v državi z unikatnim konceptom hrane in interjerja, Gostilne pri šefu.

Gostilna pri šefu je skozi vse sezone obiskovalcem ponudila ekskluzivne specialitete, ki so v osnovi tradicionalno slovenske, z novo preobleko ter svežo kombinacijo sestavin. Rock'n'roll okusov, fuzija domačnosti in edinstveno doživetje so tisti, ki so prepričali številne televizijske gledalce, da so gostilno zapolnili do zadnjega sedeža. Gledalci so v eni sezoni spremljali 65 dnevnih oddaj iz Gostilne pri šefu ter 14 studijskih oddaj, na spletu pa 24 ur na dan spremljali vsako potezo in zarezo iz gostilne in stanovanja, kjer so tekmovalci živeli.

Celoten projekt ima razsežnosti, ki presegajo le tisto vsakodnevno enourno oddajo. Tako celotno ekipo sestavlja kar 120 članov, ki so skozi dva tisoč ur nenehnega spremljanja vsakega koraka tekmovalcev ustvarili kar 12 tisoč strani, popisanih z vsebino. List sta do konca 'popisala' tudi finalista Marko in Valerio. Res sta oba kuharja in Primorca tako po rodu kot duši, vendar pa si bolj različna ne bi mogla biti. Čeprav sta v celoti predana kulinariki, oba čutita veliko strast vsak do svojega hobija, Marko do varjenja piva, Valerio pa do kolesarjenja.

Od reprezentance do varjenja piva

Marko, 24-letnik iz Portoroža, je kot otrok poletne dneve preživljal pri teti, kjer še danes obdelujejo zelenjavo in sadje. Pri 14 letih se je odločil, da bo šel na gostinsko šolo v Izolo, nad čimer pa njegova starša nista bila navdušena, saj tudi sama delata v gostinstvu in se zavedata, da je to poklic, ki ga opravljaš vse dni v letu.

Po treh letih šolanja je spoznal vse osnove kulinarike in se zaposlil v hotelih Lifeclass v Portorožu, vendar pa je v njem vedno tlela želja po novem znanju. Ko je dobil priložnost izpopolnjevanja v Firencah, je ponudbo zgrabil z obema rokama. "V dveh mesecih sem začutil tisto pravo ljubezen do kuhanja," pove Marko, ki mu je zmaga na gostinskem turističnem izboru priborila mesto v mladinski kuharski reprezentanci. S to so tekmovali na kuharski olimpijadi, kjer so osvojili dve bronasti medalji, in na svetovnem prvenstvu, kjer so osvojili dve srebrni medalji.

Strast do kulinarike pa je presegel, ko se je usmeril tudi v varjenje piva. "S prijateljem Aljažem sva se odločila, da bova zvarila svoje pivo. Zelo lep hobi, ki bi ga opravljal tudi v zimskem času, ampak so prijatelji želeli, da mene in moje delo spozna tudi širša Slovenija. Na šov so me prijavili Ivan, Aljaž in Sašo," pove Marko, ki ga je nad kuhanjem navdušila že mama. "Že kot otrok sem jo zelo rad opazoval, ko je ni bilo doma, pa je mojo željo po kuhanju izkoristil starejši brat z različnimi zanimivimi naročili. Seveda sem ob lepo dekoriranem krožniku postavil tudi na roke napisan račun." (smeh)

Sprostitev ob nabiranju gob

Valerio je 30-letni kuhar iz Šempetra pri Gorici, ki se je kot večina nadobudnih kulinaričnih mojstrov prvih kuharskih korakov naučil doma. "Ostajajo lepi spomini na otroštvo, ko sem mami pomagal pri peki palačink, z očetom pa sva pekla meso, ribe na žaru in v peči ter pekla sladice. Tako me je kuhanje čedalje bolj veselilo. Največji zagon pa sem dobil zaradi profesorja v tretjem letniku kuharstva. Prepričal je s svojo strokovnostjo, natančnostjo in karizmo. Kuhanje je zame veselje in poklic, v katerem se ves čas učiš in odkrivaš vedno nove kombinacije okusov. Vse moje zaposlitve so bile v kuhinjah – od kmečkega turizma in gostiln do restavracij. Imam spoštljiv odnos do hrane in do sodelavcev, sem marljiv in zanesljiv," o sebi pravi Valerio.

Največji pečat v njegovem življenju je zagotovo naredilo potovanje v Afriko, kamor ga je vodilo kolesarstvo. "Dogodek, ki si ga bom najbolj zapomnil, je nastop na eni izmed najtežjih in največjih dirk MTB na svetu v JAR, kjer sem se dobro uvrstil. Seveda gre zahvala tudi sotekmovalcu, saj je to dirka parov. Ni pa ves čas obarvan kolesarsko. Ko se sezona končuje, pridejo na svoj račun tudi tehnična dela. Ne vem, ali je to nekako prirojeno, ampak večina del mi je všeč in jih z veseljem opravljam. Da sem pridobil ta znanja, pa je bilo potrebno zanimanje že od otroštva. Zelo sem hvaležen očetu in nonu, ki sta mi dala znanje. Poleg tega pa pridejo tudi dnevi, ko se udeležim večjih koncertov legendarnih skupin," o svojih prostočasnih dejavnostih pove Valerio, ki si v poletnih mesecih za sprostitev po napornem delovnem dnevu rad privošči ribolov, jeseni pa se veseli sezone nabiranja gob.

Vse to so zapisali v prejšnji Lei, na prodajnih mestih pa je danes že nova Lea, ki med drugim razkriva, zakaj si Jasna Kuljaj želi gole fotke sebe v visoki nosečnosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol