Heiko Ruprecht: Kdo je brat gorskega zdravnika?

Heiko Ruprecht: Kdo je brat gorskega zdravnika? (foto: Pop TV) Pop TV
Vir: Lea
21. 9. 2016

Vsi vemo, kdo je Martin Gruber, no, Hans Sigl, kot je njegovo pravo ime, toda kdo je Hans Gruber oziroma Heiko Ruprecht, kot mu je v resnici ime? To je tisti, v nanizanki malce impulzivni brat priljubljenega zdravnika, ki je ostal na domačiji in nekako živi v bratovi senci ...

Mogoče je res, da smo se vse najprej 'navezale' na zdravnika in šele pozneje ugotovile, da je njegov 'filmski brat' tudi zelo simpatičen. Zato nas zanima kaj več o postavnem gorskem 'kmetu', ki ga imajo ženske rade, a se vseeno, tako kot brat, vedno zaplete v neke ljubezenske trikotnike in je bolj ali manj nenehno nesrečno zaljubljen. Kako primerno, mar ne? Vsaka bi ga rada tolažila.

Do vloge v Gorskem zdravniku Heiko Ruprecht ni bil tako zelo prepoznaven kot filmski obraz, sreča pa se mu je nasmehnila, ko so ga poklicali na avdicijo v München. Tam je srečal Hansa Sigla in kemija med njima je bila takojšnja. Opazili so jo tudi producenti, ki niso niti malo omahovali, saj jim je bilo takoj jasno, da so našli popolna 'brata'.

"Med snemanjem sem imel res občutek, kot bi bila brata," se še danes smeji Heiko, ki je tudi zasebno postal velik Hansov prijatelj. A bili bi nekoliko nepravični, če bi trdili, da je bil 44-letni Heiko Ruprecht do Gorskega zdravnika kot igralec povsem neznan. "V gledališkem svetu sem bil znan, a to je nekaj povsem drugega kot pa televizijski zaslon ali pa veliko platno. In zato priznam, da je bila serija Gorski zdravnik odlična odskočna deska v ta svet," je odkrit Heiko.

Različna po značaju

V nanizanki sta brata različna po značaju.

"Prav je tako, moj lik je bolj impulziven in zaletav kot pa lik mojega brata, ki je zdravnik, in že zato mora biti njegov značaj nekoliko drugačen. Meni je moj lik všeč in mislim, da sem se dobro znašel v tej vlogi. Vedno pa moraš kot igralec paziti, da tvoj lik ne postane plehek."Heiko deluje, kot da je v hribih rojen, tega se ne da naučiti.

"S starši smo pogosto hodili v hribe in pozimi smučat, tako da so mi hribi zelo blizu. Še danes grem zelo rad v hribe, a žal nimam veliko prostega časa," pravi Heiko. Ampak scene, ki jih snemajo v Gorskem zdravniku, so nemalokrat zelo nevarne.

"No, res je, da so snemanja naporna. Čeprav se včasih recimo zdi, da smo nad previsom, visokim 200 metrov, v resnici pa sta samo dva metra ... Tako da vse skupaj le ni tako zelo nevarno." No, kdaj pa kdaj je snemanje tudi malce nevarno ali pa vsaj neprijetno, kot takrat, ko sta s Hansom Siglom visela na jekleni vrvi pri Kitzbühlu. Pravi, da bo Hans Gruber v desetih letih verjetno imel svojo 'outdoor' šolo, kanjonig, rafting ...

"Za turiste, ki gledajo Gorskega zdravnika," se pošali igralec, ki tudi sicer velja za velikega šaljivca. A takoj doda, da mu je zelo všeč, da je serija v ljudeh obudila zanimanje za gorske predele, in tudi dejstvo, da veliko ljudi prihaja na ogled lokacij snemanja, se mu zdi zelo pozitivno.

"Vse to je dokaz, da delamo prav in da je serija v bistvu več kot le neka telenovela, kar nekateri radi rečejo.

Sicer pa Heiko od nekdaj dela prav, saj je že v šestem razredu osnovne šole ugotovil, da mu ljudje radi prisluhnejo, kadar kaj govori ali pa bere na glas, zato se je včlanil v dramski krožek in tu se je vse začelo. Gledališče je njegova prva ljubezen, šele po seriji Gorski zdravnik se je Heikova kariera nekako preusmerila tudi na televizijo. Heiko ima rad tudi glasbo in že nekaj let se uči trobento, a to bolj za svoje zadovoljstvo. Sicer pa je po duši športnik. Rad ima smučanje, tenis, tek, vožnjo s kolesom, planinarjenje ...

"Dva- do trikrat na teden res trdo telovadim, potem sem v redu. Sicer pa moram biti fit, saj to od mene zahteva vloga Hansa, kajne?" pravi igralec, ki tudi počitnice najraje preživlja bolj aktivno. Poležavanje na plaži ni ravno njegov stil.

"Na počitnicah zjutraj ali tečem ali igram tenis, popoldne pa si mogoče privoščim malce poležavanja na plaži," razlaga in dodaja, da pa si zvečer rad privošči kakšno dobro večerjo.

Skok v zaodrje

  • Pred kratkim smo se na uredništvu odpravile svojo radovednost potešit na sam kraj zločina – v idilični vasici Going in Ellmau, najbolj priljubljenih snemalnih postojankah ustvarjalcev oddaje Gorski zdravnik. In čeprav nam je iz serije v spominu najbolj ostala vasica Ellmau, nam je turistična vodička pojasnila, da se za snemanje pravzaprav uporablja dobršen del Tirolske. Kamere so sicer najpogosteje vklopljene v kraju Going, kjer stoji trg s cerkvico Svetega križa in gostišče Pri Susani, vsem dobro poznani Ellmau pa je od tu oddaljen le dobra dva kilometra. Vasica, ki leži na nadmorski višini 800 metrov in šteje nekaj več kot tri tisoč prebivalcev, je sicer lokacija zdravnikove ordinacije, ki vsak dan to poletje privablja trume obiskovalcev iz Slovenije. Čeprav so pri nas tamkajšnje naravne lepote postale priljubljene prav z omenjeno serijo, so Cesarske gore na eni strani in kitzbühlske Alpe na drugi že vse od konca druge svetovne vojne priljubljena destinacija filmskih ustvarjalcev. Prav gorski okoliš je pripomogel k temu, da se Hans v svoji vlogi Gorskega zdravnika tako dobro počuti, saj je že kot otrok užil milino življenja na samotni kmetiji. Otroštvo je namreč preživel v gorah v bližini Gradca, kot je znano, pa je njegova družina živela v eni od štirih samotnih kmetij na tem področju. Že takrat mu je tovrstno življenje priraslo k srcu, to ljubezen pa neguje še zdaj, saj si je z družino hišo postavil v majhnem mestecu Windach ob jezeru Ammersee, 150 kilometrov oddaljenem od Tirolske, kjer snemanja potekajo tudi zdaj, prav v tem času.