Hillary Clinton: Babica za predsednico

Hillary Clinton: Babica za predsednico (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
7. 5. 2015

Hillary Clinton bo znova kandidirala za predsednico Združenih držav Amerike. Vest je najprej objavila v elektronski pošti, ki jo je poslala veteranom svoje prve predsedniške kampanje, ki jo je leta 2008 izgubila. Želi biti prva ameriška predsednica in prepričana je, da lahko premaga svojega nasprotnika.

Nekdanja državna sekretarka in prva dama Amerike med letoma 1993 in 2001, ko je bil njen soprog Bill Clinton 42. predsednik ZDA, je 12. aprila letos končala ugibanja, saj je objavila uradno kandidaturo za predsednico.

“Kandidiram za predsednico. Američani potrebujejo šampiona in sama želim biti prav to,” je dejala v kratkem videoposnetku. Njen nastop je zelo samozavesten in poznavalci pravijo, da v vsej zgodovini ni bilo tako drznega nastopa že na začetku kampanje. Clintonova je daleč pred vsemi potencialnimi protikandidati demokratov, marsikdo pa ji napoveduje prednost tudi pred katerimkoli izmed republikancev. Sicer volivci prevelike samozavesti ne marajo preveč, ampak ima Clintonova kar dobro strategijo.

Zaveda se, da so Američani navdušeni nad dinastijami, in tudi sama želi zaigrati na to karto. Poleg tega si obeta, da bo po prvem temnopoltem predsedniku prva ženska, ki bo sedla za mizo ovalne pisarne v Beli hiši. Obeta si, da bo postala prva predsednica in druga iz družine Clinton, ki bo na čelu svetovne velesile. Igra tudi na karto babice. “Odkar sem postala babica, sem začela bolj resno razmišljati o odgovornosti, ki jo imam do sveta in do vseh, ki prihajajo za nami. Namesto da bi kot babica postala bolj umirjena, me je to spodbudilo, da še več delam,” je dejala Hillary.

Pričakovati je, da bo Clintonova ubrala nekoliko drugačno predsedniško kampanjo, kot jo je leta 2008. Nekako ni bila najboljša v prepričevanju, da bo 'uničila' Iran, in je po barih pila viski, večina se ji je smejala, moški pa so dejali, naj jim raje lika srajce. Glavna razlika med njo in Obamo je bila ta, da je Hillary podpirala vojno z Irakom, on pa je temu nasprotoval. Sedem let pozneje ima Hillary za seboj kariero senatorke države New York in je vodja diplomacije. Mogoče ji bo to nekoliko olajšalo delo. Pred pol leta je danes 67-letna Hillary prvič postala babica in sama pravi, da je bil to eden od bolj srečnih trenutkov v njenem življenju. Če pa so nekateri mislili, da bo življenje posvetila samo vnukinji, le ne bo tako.

Njen mož Bill, nekdanji predsednik ZDA, pa bo zdaj mogoče postal 'prva dama'. No, roko na srce, verjetno se Hillary nanj niti ne ozira preveč, saj ji je med svojim predsedovanjem leta 1998 priznal sramotno afero z Monico Lewinsky, ki je bila takrat pripravnica v Beli hiši. Monica je priznala, da je predsednika oralno zadovoljevala, obleko, na kateri naj bi bila njegova sperma, pa je celo spravila in je bila pozneje celo z njo na sodišču. Zgodba se je prvič pojavila v javnosti v drugi polovici januarja 1998. Zaradi pritiska javnosti je Clinton na tiskovni konferenci 26. januarja podal znamenito izjavo: “Želim, da me poslušate. Nisem imel spolnih odnosov s to žensko, gospodično Lewinsky.”

Tudi ona je istega leta spremenila svoje pričanje in sodišču predala edini materialni dokaz - modro obleko s spermo. Nazadnje je popustil tudi Clinton in Starru avgusta 1998 pod prisego priznal razmerje z Monico ter laganje. Hillary je pozneje svoje spomine zbrala v knjigi z naslovom Living History, v kateri opisuje neljub dogodek. “Komaj sem dihala in hlastala za zrakom, začela sem jokati in kričati nanj: 'Kaj to pomeni? Kaj govoriš? Zakaj si mi lagal?' Nisem vedela, ali bi najin zakon lahko in moral preživeti tako prevaro ...” Tako je opisala trenutek, ko ji je soprog povedal, da je imel afero z Monico Lewinsky. No, njun zakon je preživel, pa čeprav je mnogo feministk napadlo Hillary, ker je popustila. Prepričane so bile, da bi se morala ločiti.

A očitno se je Hillary odločila pravilno. Kot bi po aferi postala še bolj samozavestna in odločna političarka. Bill pa je postal njen svetovalec. In zdaj bo njeno maščevanje še toliko bolj sladko, če ji uspe veliki met in se vseli v ovalno pisarno. Prav v tisto pisarno, kjer je prešuštvoval njen soprog. Poznavalci ocenjujejo, da bo Hillary za svojo kampanjo porabila kar 2,5 milijarde dolarjev. Ne glede na to, da se najbolj zavzema za srednji sloj in za tiste najrevnejše, jo podira skupina magnatov z Wall Streeta. Med njimi tudi eden od najbogatejših investitorjev na svetu Warren Buffett, ki je, mimogrede, tretji najbogatejši človek na svetu. Veliko podporo pa uživa tudi med zvezdniki, saj jo podpirajo tako Katy Perry kot Magic Johnson, Barbra Streissand in mnogo drugih.

Glede na to, da Hillary ni več med najmlajšimi, mora tudi malce bolj skrbeti za svoje zdravje. Pred približno 17 leti je imela namreč kar velike težave, ko so ji v nogi odkrili krvni strdek. “Takrat sem se prvič resno prestrašila za svoje zdravje,” pravi Hillary, ki se ji je enaka težava ponovila leta 2013, vendar je bil tokrat strdek za desnim ušesom. Vse to je bila posledica pretresa možganov, ko je zaradi slabosti padla v nezavest.

Oba imata težave s srcem

Tudi Bill Clinton ima težave s srcem. Že dolga leta je vegan, vendar pa ga je njegov kardiolog nagovoril, da zaradi pomanjkanja proteinov znova začne uživati meso iz ekološke reje. Tudi Hillary upošteva nasvete dr. Hymana, med drugim pa uživa humus in oreščke. Je tudi zelo predana jogi, ki je njena edina telovadba. Kot zanimivost dodajmo, da ob morebitni zmagi ne bo najstarejša, ki je prevzela vodenje države. Ronald Reagan je imel namreč 70 let, ko je postal predsednik ZDA, Hillary pa jih bo imela 'le' 69.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story18/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 18/2015

Story 18/2015, od 30. 04. 2015