Hrvata, ki sta Jamieja Foxxa žalila zaradi njegove rase, obtožena kaljenja javnega reda in miru

Hrvata, ki sta Jamieja Foxxa žalila zaradi njegove rase, obtožena kaljenja javnega reda in miru (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
23. 2. 2017

Hrvaška državljana, ki sta prejšnjo nedeljo v Dubrovniku z rasističnimi žaljivkami napadla priljubljenega ameriškega igralca Jamieja Foxxa, sta obtožena kaljenja javnega reda in miru, je danes potrdila dubrovniška sodnica Mirjana Lujak.

Foxx se je v Dubrovniku udeležil snemanja novega celovečerca o srednjeveškemu uporniku Robinu Hoodu.

Z oscarjem nagrajeni igralec Foxx je dogodek iz dubrovniške restavracije v ponedeljek opisal na svojem Instagram profilu.

"Pijana sta prišla do naše mize in nas napadla. Hrvata," je objavil. Kot je dodal, sta se napadalca spravila nanj z žaljivkami na račun njegove matere in rase.

Predsednica sodišča za prekrške v Dubrovniku Mirjana Lujak je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da sta napadalca obtožena 'hudega kaljenja javnega reda in miru na posebej drzen in neolikan način'.

Obtožba temelji na ovadbi dubrovniške policije, ki je v ponedeljek sporočila, da je prijela 44- in 50-letna moška zaradi kaljenja reda in miru. V sporočilu je policija navedla, da sta moška "žalila goste in zaposlene v gostinskem objektu, ob tem pa je 50-letnik enega od gostov žalil zaradi njegove rase".

Oba moška so medtem spustili na prostost. Zaradi prekrška, za katerega sta obtožena, jima grozi do mesec dni zapora in 175 evrov globe.

Hrvaški mediji so poročali, da je Foxx tudi večer po incidentu obiskal isto restavracijo ter da na spletnih družbenih mrežah ni skrival svojega navdušenja nad Hrvaško, ne glede na slabe izkušnje z domačini.

Nekateri mediji so tudi kritizirali hrvaške oblasti, ker so napadalca obtožile za prekršek kaljenja javnega reda in miru in ne kaznivega dejanja sovražnega govora.

Priporočamo