Hugh Grant: Prestar za romantične komedije

Hugh Grant: Prestar za romantične komedije (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
15. 10. 2016

Čeprav se je proslavil z romantični komedijami, Hughu Grantu danes ni več do vlog vzornih in šarmantnih ljubljencev žensk, s katerimi je navduševal številne ženske. Njegove oboževalke pa kljub temu lahko ohranijo upanje, saj je angleški zvezdnik znan po tem, da si rad premisli. Ne nazadnje je nekoč zatrjeval, da mu otroci niso pri srcu, danes pa ima kar štiri ...

V biografski komični drami Neslavno slavna Florence mu družbo dela legendarna Meryl Streep.
Aktualna partnerica Anna Eberstein mu je povila dečka Johna Munga in deklico, katere ime ostaja skrivnost, dva otroka pa ima tudi s Kitajko Tinglan Hong.
Triletno razmerje Tabloide je polnila tudi njegova ljubezenska zgodba z britansko novinarko in bogato dedinjo pakistanskih korenin Jemimo Khan.
Doslej najresnejše razmerje je imel z angleško igralko in modelom Elizabeth Hurley, s katero si je življenje delil kar 13 let in s katero je ohranil tesne prijateljske stike.
Povsem odkrit V romantični komediji Notting Hill se je poljubljal z Julio Roberts, kar mu ni ostalo ravno v najlepšem spominu: “To so velika usta. Ko sem jo poljubljal, sem slišal celo rahle odmeve.”
Izmenjevanje nežnosti z Renée Zellweger v romantični komični drami Dnevnik Bridget Jones mu je ostalo v lepem spominu: “Odlično se poljublja.”
Kratka afera V hollywoodsko zvezdnico Sandro Bullock se je zaljubil med snemanjem romantične komedije Dva tedna za ljubezen.
Mediji so mu pripisovali tudi afero s pevko in igralko Martine McCutcheon, soigralko iz romantične komične drame Pravzaprav ljubezen.
Med snemanjem romantične komedije Glasba in besedilo naj bi se zapletel v kratko afero s soigralko Drew Barrymore.
Širni svet ga je spoznal pred 22 leti, ko je zablestel v romantični komični drami Štiri poroke in pogreb.

Romantična komična drama Štiri poroke in pogreb, romantična drama Razsodnost in rahločutnost, romantična komedija Notting Hill, romantična komična drama Pravzaprav ljubezen ...

Filmografija šarmantnega angleškega igralca in filmskega producenta Hugha Granta, ki ga številne ženske naravnost obožujejo, obstajajo pa tudi tiste, ki menijo, da je preveč osladen, je polna romantičnih filmov. In prav temu filmskemu žanru se Hugh lahko zahvali, da se je prebil med največje hollywoodske zvezdnike. Vedno znova je namreč upodabljal šarmantne, a nekoliko zadržane Angleže in se na ta način počasi prelevil v ljubljenca ženskih src.

V romantični komediji Glasba in besedilo je igral celo zvezdnika popa Alexa Fletcherja in pel osladne ljubezenske pesmi, kot je Pop! Goes My Heart, namenjene Sophie Fisher, njegovi srčni izbranki iz tega filma, ki jo je utelesila Drew Barrymore. Danes pa takšni filmi zanj ne pridejo več v poštev, kar pravzaprav ni nič čudnega, če upoštevamo dejstvo, da mu gre počasi na živce že ves svet šovbiznisa.

"Dandanes zavračam skoraj vse vloge, ker se preprosto počutim prestarega, še posebno za romantične komedije in za šovbiznis na splošno. Včasih pa me vendarle ponovno spravijo pred kamero," pravi Hugh, ki so ga nazadnje pred kamero spravili za snemanje biografske komične drame Neslavno slavna Florence, v kateri mu družbo dela hollywoodska zvezdnica Meryl Streep in ki si jo lahko ogledate v naših kinematografih. S tem, kaj si o njegovi igri v filmu, ki govori o Florence Foster Jenkins, ki se kljub slabim pevskim sposobnostim odloči, da se bo preizkusila kot sopranistka, mislijo kritiki, pa se izkušeni igralec prav nič ne obremenjuje. Sicer priznava, da nima ravno debele kože, a to ga po premierah njegovih filmov ne odvrača od branja negativnih kritik:

"Zdaj pogledam kritike in jih jemljem osebno. Zdi se mi povsem pošteno, da vsakega presojajo od primera do primera. To je čudovito! Včasih vidiš briljantne igralce, ki nenadoma uberejo povsem napačno smer in so absolutno grozni. To je lahko celo smešno." Za svojo nagnjenost k temu, da o sebi prebira kritike, ki so včasih celo žaljive, pa krivi tudi 'britanski mazohizem': "Dobre kritike preskočim, slabe pa berem z velikim zanimanjem. Dovolim jim, da me nekaj časa žalostijo." Zanimiv možakar, ni kaj.

Življenjska zgodba tega zanimivega možakarja s polnim imenom Hugh John Mungo Grant se je začela 9. septembra 1960 v četrti Hammersmith v zahodnem Londonu, ki mu - kljub temu da si je kariero ustvaril tudi na drugi strani velike luže in da bi bilo posledično logično, da bi se preselil v Los Angeles - še vedno ostaja zvest. Luč sveta je ugledal kot drugi sin učiteljice Fynvole Susan MacLean in oficirja Jamesa Murrayja Granta.

Njegova starša sta kmalu odkrila njegovo umetniško žilico in ga spodbujala na ustvarjalnem področju. Pri devetih letih je začel usvajati osnove igranja na klavir, s katerimi ga je spoznaval nihče drug kot sloviti angleški skladatelj Andrew Lloyd Webber. V mladosti pa ga ni zanimala le glasba, ampak je razvil tudi posebno ljubezen do umetnostne zgodovine, zato ni bil prav nihče presenečen, ko je naznanil, da si želi postati umetnostni zgodovinar. Pozneje si je očitno premislil, saj je na sloviti univerzi Oxford študiral anglistiko. Prav v študentskem obdobju se je začel zanimati tudi za igralstvo in postal član gledališke skupine omenjene univerze.

Po številnih nastopih na odrskih deskah je leta 1982 doživel še prvenec na kinematografskem platnu, in sicer v komični drami Privileged, v kateri je upodobil lorda Adriana. Ko je leta 1987 dobil angažma v svojem drugem filmu, romantični drami Maurice, je bil deležen nekoliko več pozornosti, saj je igral homoseksualnega študenta, mednarodni preboj pa je doživel šele sedem let pozneje. Takrat je namreč zablestel v že omenjenem filmu Štiri poroke in pogreb, v katerem je ljubimkal s Carrie, ki jo je odlično odigrala simpatična Andie MacDowell.

Zanimivo je, da je zaradi narcisoidnosti skoraj ostal brez vloge v tej uspešnici, ki mu je prinesla svetovno slavo, saj je menil, da je prelep, da bi igral mladeniča, ki nima sreče v ljubezni. Ko se je naposled odločil, da bo vendarle sprejel vlogo, je zahteval, da njegovemu honorarju, ki je znašal 35 tisoč funtov, dodajo še pet tisočakov, ki pa jih ni dobil. Kakor koli že, kmalu po tem filmu, leta 1995, je prišlo do škandala, ki se še zdaleč ni skladal z imidžem pridnega in poštenega angleškega kavalirja, ki se ga je oprijel zaradi številnih vlog v romantičnih filmih.

V obdobju, ko je bil še v srečnem razmerju s pet let mlajšo angleško igralko in modelom Elizabeth Hurley, ga je v avtu sredi Los Angelesa namreč zadovoljevala prostitutka Divine Brown. Da bi bilo vse skupaj še huje, so ga pri tem sočnem spodrsljaju zalotili policisti. In kako se je vse skupaj končalo? Zaradi seksa na javnem mestu je plačal denarno kazen v višini 1180 dolarjev in bil obsojen na dve leti pogojne kazni. Incident je seveda kot za stavo polnil rumene medije, njegova kariera pa kljub temu niti za trenutek ni bila ogrožena. Nasprotno, v tistem obdobju je posnel številne filme, v katerih je še naprej upodabljal ljubljence ženskih src, včasih, na primer v romantični komični drami Dnevnik Bridget Jones, pa tudi lomilce ženskih src.

Ženska srca pa osvaja in lomi seveda tudi v resničnem življenju. Prvo javnosti znano in doslej tudi najresnejše razmerje je imel z že omenjeno lepotico Elizabeth Hurley, ki jo je spoznal leta 1987, ko je v španski drami Remando al viento upodabljal lorda Byrona, ona pa je igrala njegovo nekdanjo ljubimko Claire Clairmont. Kemija med njima je bila tako močna, da sta na zmenke začela hoditi že med snemanjem. Razmerje, ki je bilo seveda deležno izjemne medijske pozornosti, sta končala po 13 letih, a še danes oba rada poudarjata, da sta se maja 2000 razšla v prijateljskem duhu in da sta ohranila stike. Še več, Hugh celo trdi, da je njegovo nekdanje dekle še vedno prva oseba, na katero se obrne v kriznih situacijah: "Še vedno je moja najboljša prijateljica in oseba, ki mi je najbližje in na katero se lahko vedno zanesem." O tem, kako zelo dobro se razumeta, pa ne nazadnje priča tudi dejstvo, da je prav Hugh krstni boter Elizabethinega 14-letnega sina Damiana, čigar oče je ameriški poslovnež in filmski producent Steve Bing.

Po koncu ljubezenske zgodbe z Elizabeth sta sledili kratki aferi s hollywoodsko zvezdnico Sandro Bullock, v katero se je zaljubil med snemanjem romantične komedije Dva tedna za ljubezen, in z učiteljico joge ter osebno trenerko Dano Verbytska. Naslednje resno razmerje pa si je omislil s 14 let mlajšo britansko novinarko in bogato dedinjo pakistanskih korenin Jemimo Khan, ki je danes bolj znana po dekliškem priimku Goldsmith. Njuna ljubezenska zgodba, ki je bila ves čas pod lupo (britanskih) tabloidov, je trajala med letoma 2004 in 2007, ko sta se razšla v prijateljskem duhu. Istega leta je začel hoditi na zmenke z 18 let mlajšo novozelandsko igralko Amber Sainsbury, a se med njima ni razvilo nič resnejšega.

Morda tudi zato ne, ker je zapriseženi samec v intervjujih rad poudarjal, da - v nasprotju z junaki, ki jih je najpogosteje utelešal v svojih filmih - ne verjame v zakon, da ni ustvarjen za monogamno življenje in da si ne želi imeti otrok: "Dojenčki mi niso posebno pri srcu. Z njimi zdržim približno štiri minute, to je moj maksimum. Potem pa res ne vem več, kaj naj ... Ne vem, zakaj vsi zganjajo tak cirkus okoli njih." Po takšnih in podobnih izjavah smo bili vsi še toliko bolj presenečeni, ko je septembra 2011 kot strela z jasnega udarila novica, da je postal očka. Tinglan Hong, ki je delala v sprejemnici neke kitajske restavracije v Londonu in s katero je imel bežno afero, mu je povila deklico Tabitho, katere kitajsko ime je Xiao Xi, kar v dobesednem prevodu pomeni 'srečno presenečenje'. Skoraj natančno leto dni po tem, ko je prvič okusil čare očetovstva, septembra 2012, se je razveselil še drugega otročka. Švedska televizijska producentka Anna Eberstein mu je namreč povila sina, ki sta mu nadela ime John Mungo.

Da bi bilo dogajanje v njegovem ljubezenskem življenju še zanimivejše in pestrejše, je Hugh, ki so mu v preteklosti med drugim pripisovali razmerja z resničnostno zvezdnico Caroline Stanbury, pevko in igralko Martine McCutcheon, hollywoodsko zvezdnico Drew Barrymore, študentko Caroline Hargreaves, modno oblikovalko Catherine Fulmer in nemško pevko Eliso Schmidt, zapustil Anno in obnovil razmerje s Tinglan. Simpatična igralka mu je leta 2013 povila še dečka Felixa Changa, kar pa ni bilo dovolj, da bi ga zadržala v svojem življenju. Na ljubezenskem področju očitno precej nemirni Hugh se je namreč vrnil v objem Anne, s katero je decembra lani dobil svojega četrtega otročka, deklico, katere ime pa ostaja skrivnost.

Kljub temu da je Hugh zdaj očka kar štirih otrok, kar je vsekakor izredno velika odgovornost, pa se njegov precej sproščen pogled na življenje ni kaj dosti spremenil.

"Prav gotovo nisem 'helikopterski starš', ki stalno leta okoli otrok. Tam, kjer stanujem, je takšnih zelo veliko. Tam nikoli ne vidiš otrok, ki se igrajo sami, vedno so zraven njihovi starši," pravi filmski zvezdnik, ki torej ni ravno 'koklja'.

"Kadar nimam mačka, sem fantastičen,« nekoliko šaljivo opiše svoje očetovske sposobnosti in prizna: "Seveda delam tudi napake." Ena od njih je tekanje naokoli s spodnjicami na glavi, kar zdaj - kot pojasni - malčki počnejo tudi v vrtcu. Kakor koli že, Hugh, ki nekoč ni skrival, da sploh noče imeti otrok, danes tudi v številnih intervjujih ne more skriti navdušenja nad svojimi malimi nadobudneži, zaradi katerih je - kot vedno znova rad poudarja - postal boljši človek.

"Sicer sem že od nekdaj prijazen, a zdaj sem postal še prijaznejši," zatrjuje zvezdnik, ki se je nekoč opisal kot zlovoljnega in dolgočasnega. Njegovi oboževalci znajo to njegovo prijaznost prav gotovo ceniti. Ne nazadnje je zaslovel prav zaradi svojega šarmantnega nasmeška na velikih platnih.

Napisal Tim Jeras
Fotografije Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story41/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 41/2016

Story 41/2016, od 06. 10. 2016