Ingemar Stenmark je prepričan, da bo Hirscher presegel njegov rekord

Ingemar Stenmark je prepričan, da bo Hirscher presegel njegov rekord (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 1. 2018

Švedska legenda alpskega smučanja in nekdaj tudi veliki tekmec Bojana Križaja, Ingemar Stenmark, je ocenil, da bo Avstrijec Marcel Hirscher presegel njegov rekord po številu zmag v svetovnem pokalu. Stenmark jih ima 86, Hirscher pa je v nedeljo slavil svojo 55. zmago, ko je v Garmisch-Partenkirchnu slavil v veleslalomu.

Hirscher je to sezono dosegel že deset zmag v svetovnem pokalu in postal drugi najboljši alpski smučar po številu zmag v zgodovini, saj je prehitel rojaka Hermanna Maierja, ki je zbral 54 zmag.

Osemindvajsetletnik bi lahko, če poškodbe ne bodo ustavile njegovega ritma, aritmetično v naslednjih treh, štirih sezonah s prestola izrinil tudi Stenmarka.

"Mislim, da se bo to tudi zgodilo," je dejal danes 61-letni Stenmark v pogovoru za avstrijski dnevnik Kleine Zeitung. "Ima neverjetne živce," je dejal nekdanji kralj slaloma, ki je znan tudi po svoji redkobesednosti.

Stenmark napoveduje tudi, da bo Hirscher na bližnjih olimpijskih igrah v Pyeongchangu zmagal tako v slalomu kot veleslalomu in tako prišel do tako želenega olimpijskega zlata - edine lovorike v vitrini, ki mu še manjka.

Šved je kraljeval v tehničnih disciplinah v sedemdesetih in polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja. Kariero je končal leta 1989 z najboljšim izkupičkom v alpskem smučanju doslej - s 86 zmagami v svetovnem pokalu, z dvema olimpijskima naslovoma in petimi naslovi svetovnega prvaka.

V ženski konkurenci med alpskimi smučarkami pa je sicer uspešnejša od Hirscherja v svetovnem pokalu Američanka Lindsey Vonn, ki je ta mesec na smuku v Cortini d'Ampezzo dosegla že 79. zmago v svetovnem pokalu.