InoT (Slovenija ima talent) v Sloveniji išče dom za družino

InoT (Slovenija ima talent) v Sloveniji išče dom za družino (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
4. 2. 2019

Priljubljena oddaja Slovenija ima talent je dodobra spremenila življenje glasbenemu umetniku Toniju, številni ga bolje poznate pod umetniškim imenom inoT, saj je njegov urnik vse od finalnega nastopa natrpan, prihodnost pa polna številnih glasbenih sodelovanj. 

Kljub obveznostim pa si vedno z veliko mero veselja vzame čas za sedmo silo, zato sva se zapletla v prijeten klepet o pisanih glasbenih projektih, pa tudi o preglavicah, ki mu jih povzroča slovenščina. InoT se je na tekmovanju talentov predstavil s pisanim naborom imitacij, ki so navdušile Slovenijo in ga popeljale vse do finala. V oddajo ga je prijavila partnerica Maša, nastop pa je glasbeniku odprl vrata v svet, o katerem je poprej le sanjal.

“Všeč mi je bil koncept in strinjal sem se, da se udeležim prve avdicije. Brez pričakovanj. Bilo je čudovito. A bil sem neverjetno nervozen. Potem je vse skupaj le še raslo. Tako sem moral sprejeti odločitev. V tem sem videl odlično priložnost, da se tudi Sloveniji predstavim kot umetnik. Pred tem sem poučeval v mali glasbeni šoli na Majorki, le dvakrat tedensko. Bil sem tudi glasbenik, ki je koncertiral tudi po šestkrat, sedemkrat na teden. Tako sem se odločil, da pustim to za seboj in se posvetim dogajanju tu, v Sloveniji,” nam je o koreniti življenjski spremembi zaupal inoT, ki s prvim nastopom ni bil najbolj zadovoljen.

Bil je namreč iskren, a je bilo mogoče opaziti veliko mero nervoze. Kot danes pove, ga je bilo pošteno strah, saj je skočil v bazen, čeprav ni bil povsem prepričan, ali je ta napolnjen z vodo. A skrbi so bile zaman. Po finalnem nastopu so ga namreč čakale številne ponudbe za sodelovanja in projekte, zaradi česar je zadnje čase zakopan v delo, časa za spanje je bolj malo. Tako bo nastopil na Emi, slovenskem izboru za pesem Evrovizije, a kot eden izmed nastopajočih, ne v vlogi tekmovalca.

“Res sem presrečen. Poleg tega bom nastopil tudi v oddaji, ob boku dveh harmonikarjev. Naredili bomo zabavno mešanico imitacij ob zvokih harmonike. Veliko se dogaja. Zato moram vztrajati. Napočil je trenutek,” pove sicer vidno nenaspan, obilica dela mu namreč krade spanec. V zadnjih tednih je namreč zakuhal velik projekt, prvi avtorski singel.

“Ne morem povedati, kako vesel sem. Zdaj je končan. Nastopil bom v duetu z velikim slovenskim glasbenikom. S katerim, naj ostane še skrivnost. Tega se res veselim. Pesem sem že zapel v angleščini, zdaj je v nastanku slovenska različica. Prihaja tudi pesem z naslovom V Sloveniji sem se naučil, ki govori o čudovitih stvareh, ki se jih učim tu. O solati in juhi ob večerji. Pa o slani, ki ob mrzlih jutrih obarva rastline. Govorim o številnih občutkih, ki me prežemajo. V pesmi se mešata slovenščina in španščina. Zelo sem zadovoljen z rezultatom,” pove.

Nastop na Talentih mu je odprl tudi televizijska vrata. Želi si nastopiti v oddaji Znan obraz ima svoj glas, a za to bo moral trdo vaditi učenje slovenščine. Ta pa predstavlja precejšen izziv. “Imate veliko besed brez samoglasnikov. Te mi povzročajo veliko preglavic. Španci namreč radi uporabljamo samoglasnike, tako zveni vse skupaj zelo osladno. Vi pa jih uporabljate le malo. Spominjam se, ko sem prvič videl besedo 'smrt'. Uh! Joj, pa dvojina. Zanimivo, a za nas zelo zahtevno. Res se trudim, da bi jo usvojil. V Sloveniji čutim toplino Sredozemlja, pa tudi magičnost severa. Čudovito je,” pove z zanosom v glasu.

V Sloveniji mu je oddaja zagotovila veliko prepoznavnost, zato ni nič nenavadnega, da ga ljudje na ulici ustavljajo in se z njim zapletejo v pogovor. “Zelo sem presenečen. Vsi me poznajo. V kratkem času sem prišel z dna na vrh. A ostati moram osredotočen. V Španiji je drugače, a konec koncev prihajam z Majorke. Tam je drug način življenja. Na otoku se počutiš kot v majhni državici, kot je Slovenija. Zato se tu počutim kot doma. Presenečen sem nad odzivom. Sovražnikov sploh nimam. Kje so?!” se sprašuje z nasmeškom.

Ljudje so prepoznali njegovo iskrenost, prav zato ga imajo še toliko bolj radi: “Vsak izmed nas ima misijo. Rad bi bil prilagodljiv, a želim ostati zvest sebi. Iskren. Potrudil se bom, da bo tako tudi ostalo.” V naslednjih mesecih se bo odpravil na turnejo po Sloveniji, česar se nadvse veseli, v bližnji prihodnosti pa bi si rad v Sloveniji ustvaril tudi dom. Njegova družina zimske mesece preživlja na Majorki, zato se na sončni strani Alp včasih počuti nemalo osamljenega.

“Želimo si na svoje. Najprej bom moral postaviti vse na svoje mesto, potem pa bom pregledal vse možnosti. Rad bi kupil hišo, da bi se lahko celotna družina preselila sem,” pove in prizna, da mu daleč stran od ljubljene Maše in otrok ni lahko. A obenem se dobro zaveda, da so to le odrekanja na poti do cilja: “Pridejo dnevi, ko mislim, da mi ne bo zneslo. Pogrešam jih zelo. Saj se slišimo preko Skypa, a ni isto. A to je to, kar moram narediti. Ne morem nastopati osem dni na teden, narediti moram korak naprej. Vem, da se v meni skriva nekaj posebnega, kar želim dokazati. Ne le zase, tudi za otroke.”

Besedilo: N.A. // Fotografije: osebni arhiv, Primož Predalič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri