Jacinda Ardern: "Jaz bom premierka in mama, Clarke pa oče, ki bo ostal doma in skrbel za otroka!"

Jacinda Ardern: "Jaz bom premierka in mama, Clarke pa oče, ki bo ostal doma in skrbel za otroka!" (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
19. 1. 2018

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je sporočila, da pričakuje svojega prvega otroka s partnerjem Clarkom Gayfordom. "Jaz bom premierka in mama, Clarke pa oče, ki bo ostal doma in skrbel za otroka," je sporočila premierka na Instagramu. Po napovedih naj bi rodila junija.

Povedala je, da je svojega partnerja oktobra lani preko Facebooka seznanila, da bo postal oče, medtem ko je sodelovala na koalicijskih pogajanjih. Da je noseča, je namreč izvedela dva tedna preden je 26. oktobra prisegla kot premierka. S partnerjem sta doslej o tem molčala, kot v prvih mesecih nosečnosti pogosto naredijo bodoči starši, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napovedala je, da si bo šest tednov po porodu vzela prosto in da jo bo na položaju začasno nadomeščal njen namestnik Winston Peters.

37-letna premierka, ki je vodenje takrat še opozicijskih laburistov prevzela samo tri mesece pred zmago na parlamentarnih volitvah 23. septembra, nikoli ni skrivala, da si želi otroka.

Potem ko jo je novinar le nekaj ur za tem, ko je prevzela vodenje stranke, vprašal, če namerava imeti otroke, je dejala, da ni užaljena, saj je v javnosti o tem že govorila. Izpostavila pa je, da je v letu 2017 povsem nesprejemljivo, da bi ženska na delovnem mestu morala odgovarjati na tovrstna vprašanja.

Z rojstvom otroka bo postala druga predsednica vlade na svetu, ki bo rodila na položaju. Prva je bila takratna pakistanska premierka Benazir Bhutto leta 1990, ko je rodila deklico.

Premierka in njen partner sta bila vedno odkrita, da želita postati starša, je pa danes priznala, da so jima dejali, da bosta pri tem potrebovala pomoč. Zato je bila novica o nosečnosti "še toliko bolj fantastično presenečenje", je dejala.

"Nisem prva ženska, ki dela več stvari hkrati," je še povedala in priznala, da je zelo vesela in vznemirjena. "Zasebno se zelo veselim nove vloge mame, hkrati pa ostajam osredotočena na svoje delo in dolžnosti kot predsednica vlade," je dejala po poročanju dpa.

Priporočamo