Jack Nicholson dopolnil 80 let

Jack Nicholson dopolnil 80 let (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
22. 4. 2017

Ameriški igralec Jack Nicholson, ki je zaslovel kot odvetnik v filmu Goli v sedlu (1969), danes praznuje 80. rojstni dan.

Trikratni prejemnik oskarja, ki je bil za zlati kipec nominiran 12-krat, je od leta 2010 upokojen, vendar se že dlje časa pojavljajo govorice, da bi se lahko k filmu vrnil za ameriški remake nemške tragikomedije Toni Erdmann.

Nicholson je desetletja veljal za enega vodilnih hollywoodskih igralcev in s svojo pojavnostjo, predvsem prepoznavnim obrazom in obrvmi nad sončnimi očali, še danes zavzame sceno, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Rodil se je v kraju Neptune v New Jerseyu barski igralki June Frances Nicholson. Z njo je živel pri starih starših in do svojega 37. leta verjel, da je June njegova sestra. Resnico je izvedel šele po smrti matere in stare mame od nekega novinarja.

Svojo hollywoodsko kariero je začel po študiju igralstva v Los Angelesu z majhnimi vlogami. Prelomnico je pomenil kultni film Goli v sedlu (1969) režiserja Dennisa Hopperja, v katerim je zaigral zapitega odvetnika Georga Hansona in si prislužil prvo nominacijo za oskarja.

Prvega oskarja je prejel za vlogo pacienta v filmu Let nad kukavičjim gnezdom (1975) Miloša Formana, zlati kipec pa sta mu prinesli še vlogi v filmih Čas nežnosti (1983) in Bolje ne bo nikoli (1997). Omeniti velja še vloge v filmih, kot so Kitajska četrt (1974), Izžarevanje (1980), Čast Prizzijevih (1985), Batman (1989) in Gospod Schmidt (2002).

V zasebnem življenju je za časa bivanja v Hollywoodu veljal za velika dirkača, znanega policiji. Čeprav ima pet otrok s štirimi ženskami, je bil poročen le z igralko Sandro Knight med letoma 1962 in 1968.

V nedavnih intervjujih je dejal, da je romanca zdaj za njim, ohranja pa še eno življenjsko strast - navijanje za košarkaško skupino Los Angeles Lakers

Priporočamo