Jan Plestenjak je velik ljubitelj jeklenih konjičkov, samo poglejte si njegove priljubljene štirikolesne lepotce!

Jan Plestenjak je velik ljubitelj jeklenih konjičkov, samo poglejte si njegove priljubljene štirikolesne lepotce! (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2021

Škofjeločan, ki že dolga leta živi na obali, velja za enega od večjih avtomobilskih navdušencev v Sloveniji. Tisti, ki ga nekoliko dlje poznajo, vedo, da je bil dolgo lastnik srebrnega Porscheja 911, športni avtomobili pa so ga spremljali tudi prej in pozneje. 

Jan Plestenjak, naš priljubljeni pevec, rad prizna, da se pogosto odpravi na potep, ker na štirih kolesih v hitri vožnji najde mir v sebi. Letno sicer prevozi okrog 50.000 kilometrov, za kar mu služijo trije avtomobili in motocikel.

Kateri pa so tisti avtomobili, ki bi jih imel v svoji garaži najraje? To je že lani zaupal našemu kolegu na spletni strani Avto magazin.

Janov odnos do avtomobilov in drugih stvari je nekoliko poseben, saj ima 'Zelo rad stvari, ki imajo v sebi sok, kri in karakter', kar je eno izmed njegovih vodil pri izbiri avtomobilov. Takšnih stvari je, kot pravi, vse manj, saj je večji poudarek namenjen temu, da bi podjetja ugajala čim večjemu številu ljudi.

Tudi zato se bolj kot ne osredotočajo na stare in preverjene recepte iz časov, ko je avtomobil nastal izpod rok nekaj posameznikov, ki se niso ozirali na mnenja drugih.

Katerih pet avtomobilov bi želel imeti v garaži, če ne bi bilo nikakršnih omejitev in zakaj?

Facel Vega Mk. III: Avto mi je všeč, ker je že ob koncu 50. let ponujal izjemnih 400 'konj' moči, pri čemer je bilo podvozje povsem neprimerno za takšno moč. A ko ga pogledam, se mi zdi, kot da ima neverjeten karakter, poseben pečat pa pusti tudi kabina s pilotskimi števci. Ko zagledam ta avtomobil, mi zaigra srce.

Iso Griffo: Evropski 'muscle car' iz leta 1965. Zdi se mi kot moški avto s karakterjem.

Ferrari 288 GTO: Ferrarija nisem nikoli vozil, a če bi imel Ferrarija, mi je najlepši in bi ga res želel imeti 288 GTO.

Porsche-Singer: Izbira, v kolikor bi si želel avtomobil, ki 'gre', ki res gre.

Mercedes-Benz 600 W 100: To je avtomobil, ki bi ga želel imeti za vsak dan in za vožnjo na koncerte. Ta avtomobil je bistvo Mercedesa, udobja. Pomenil je genialen začetek tega, kar danes predstavlja njihov razred S, kratka izvedba pa po mojem mnenju še dobro izgleda.

Poleg teh avtov imam še eno rezervo. Saj vem, da jih mora biti samo pet. To je avtomobil, ki bi ga vozil vsak dan in sam, saj imam za vožnjo na koncerte šoferja, govorim pa o Bentleyju Continental R iz 90. let, ki prinaša klasično angleško zgodbo, izjemno karakterna pa je tudi kabina.

Katere avtomobile vozite sedaj?

Že mnogo let imam Mercedes-Benz SEC 500 W126. To je po mojem mnenju ena od zadnjih serij Mercedesov, ki so še klasične in so narejene, kakor morajo biti. Imajo izjemen karakter. Všeč mi je tudi zato, ker je bil ta dizajn narejen leta 1978. Moj avtomobil je letnik 1990, predzadnje leto proizvodnje in mi je zaradi oblike iz 70. let izredno 'seksi', hkrati pa je avtomobil, ki ponuja vse, kar rabiš in je super tudi za vsakodnevno vožnjo.

Pripravil Jure Šujica, Avto magazin

Nadaljevanje pogovora preberite na Avto magazin