Janko Šopar: Končno dovolj časa za druge reči

Janko Šopar: Končno dovolj časa za druge reči (foto: Urška Košir) Urška Košir
Vir: Jana
25. 8. 2016

Dolga leta nas je nagovarjal z žametnim glasom in nas opominjal na stanje v naši državi. Janko Šopar, čigar zaščitni znak so zagotovo tudi košati brki, se je že poslovil od televizijskih kamer, čeprav bo uradno v pokoj vstopil septembra. Prijeten sogovornik in star novinarski maček, za katerim je več tisoč vodenj televizijskega dnevnika in oddaje Tednik, je pokomentiral trenutno medijsko stanje, nam razkril nekaj načrtov in tudi, ali bo zdaj vendarle nehal kaditi.

►Trenutno ste na dopustu, septembra pa odhajate v pokoj. Se veselite tega, da boste izpregli iz službe ali ne?

Občutki so mešani. Priznam, da ni preprosto kar naenkrat odrezati. Ko človek štiri desetletja in pol počne nekaj, četudi je to stresno, odgovorno in včasih tudi obremenjujoče, potem pa te vsakodnevne obveznosti izginejo, se seveda vprašaš, kaj pa zdaj. Bom pogrešal vsakdanjo rutino? Seveda jo bom. Zagotovo bom še naprej gledal na svet in stvari okoli sebe skozi očala novinarja. Po drugi strani pa se veselim, da življenje ne bo več podrejeno mojemu delu na TV Slovenija, da bo malha problemov na hrbtu precej lažja in da bo končno dovolj časa za druge reči, za katere ga je vsa ta leta primanjkovalo.

►Menda boste vseeno še kaj pripravili za Tednik?

Zadnja tri leta sem za konec Tednika pripravljal rubriko 'Bilo je', v kateri sem s črno-belimi filmskimi posnetki prikazoval čas, ki smo ga živeli pred skoraj petimi desetletji. Odzivi gledalcev so bili več kot dobri. Starejši so ob posnetkih obujali spomine, nekateri so se na njih celo prepoznali in nam to sporočali. Mladi pa so z zanimanjem zrli v podobe nekega časa in spoznavali, kako smo takrat v šestdesetih letih živeli in kaj se nam je dogajalo. Rubriko sem pripravljal z velikim veseljem in bi jo še naprej. Tudi želja uredništva je taka, a odločitev o tem, ali bo rubrika še sestavni del Tednika, je v drugih rokah.

►Pri televizijskem občinstvu ste zelo prepoznavni. Ste tudi vi razlog za tako visoko gledanost Tednika ali so tukaj še zgodbe, ki nas običajno pretresejo?

Prepoznavnost pri televizijskem občinstvu pride in gre. Delno je povezana s pogostostjo pojavljanja. Sam sem gledalce Tednika nagovoril kar v 566 oddajah, za mano pa je tudi več kot tisoč vodenj televizijskega dnevnika. Ob vseh drugih številnih televizijskih prispevkih je to količina, zaradi katere človek seveda ne more ostati anonimen. Je pa bolj pomembno, da te gledalci sprejmejo zaradi voditeljske verodostojnosti, kredibilnosti in da ti verjamejo. Verjeli pa ti bodo, če boš to, kar si. Televizijska kamera namreč vidi človeku v dušo. Mislim, da so zgodbe o velikih težavah malih ljudi tiste, ki so v oddaji najbolj pomembne. Seveda narejene korektno in profesionalno. Skupaj z voditeljem, ki gledalca vpelje in animira za ogled, pa potem visoka gledanost ne more izostati.

►Kako kot novinar z dolgoletnim stažem gledate današnjo medijsko krajino, česa ji manjka in česa je preveč?

Težko vprašanje. Odgovor nanj ni lahek. In si ne domišljam, da bi znal nanj tudi točno odgovoriti. Tisto, kar opažam sam, je, da se je novinarstvo precej spremenilo. Velikokrat tudi na slabše. Dobra novica je danes samo še slaba novica. Na eni strani se mediji čisto preveč in nekritično posvečajo strankam, politiki in politikom, po drugi strani pa tračem in nepomembnostim novodobnih 'wannabe' slavnih osebnosti. In slabo je to, da denar, sveta vladar, kroji tudi medijsko krajino. Vse za čim večjo prodajo in zaslužek. Novinarji postajajo slabo plačani mezdni delavci. Biti morajo čim bolj poceni in delati kot za tekočim trakom. 'Copy-paste' novinarstvo je dobilo domovinsko pravico, za raziskovalno novinarstvo ni ne časa ne volje, še manj pa denarja.

►Kdo bi vas po vašem mnenju najbolje nasledil v vlogi voditelja Tednika? Šušlja se o ženski voditeljici. Kaj pa menite vi?

Moje mnenje pri izboru voditelja ali kot namigujete voditeljice Tednika seveda ne šteje. Sem ga pa povedal uredniku Igorju Pirkoviču. Vsekakor verjamem, da bo tisti, ki bo o tem odločal, ravnal najbolje, v dobro oddaje, in bo Tednik pridobil novo kvaliteto. Sposobnih in dobrih voditeljev je na TV Slovenija kar precej.

►Kaj počnete zdaj, ko ste na dopustu? Ste doma, se boste kam odpravili?

Dopust kot dopust. Malo na morju, v kampu s kužki, kakšen vroč dan pa bom preživel v hladu Rogle. Sicer je okrog hiše vselej veliko opravil in dopust je primeren čas, da se jih človek loti, kot tudi kakšne knjige. Ja, pa ob 5. uri zjutraj mi tudi ni treba vstati.

►Se bojite, da bi vam bilo kaj dolgčas brez službenih obveznosti?

Te bojazni pa res nimam. In še malo ne mislim, da bom kot upokojenec živel brez obveznosti. Bodo, a le toliko, kot bom hotel, in tiste, ki si jih bom izbral sam.

►Je vaša žena tudi že v pokoju ali še dela?

Da, Miša je že v pokoju, tako da bom imel dobro mentorico, ki me bo uvajala v novo življenjsko poglavje.

►Imate tudi psa, s katerim se menda veliko ukvarjate. Kako je prišel k vam?

Zagotovo bo moj zvesti prijatelj nemški ovčar, ki sliši na ime Herr Flick, najbolj vesel moje upokojitve. Ker bo to pomenilo tudi več časa za ukvarjanje z njim. No, saj tega že do zdaj ni bilo tako malo. Kosmatinec pač potrebuje, da se mu posvečaš. Tako nama je uspelo, da sva se izšolala in opravila tudi službeni izpit IPO 1. Zdaj bova imela več časa, da bova poleg sprehodov odšla tudi na sled, da bova ponovila vaje iz poslušnosti, pa tudi obramba, pri kateri se Flick tako rad spopade z markerjevim rokavom, nama bo večkrat v veselje. Flicka sem dobil za darilo od prijateljev pred osmimi leti. Namesto alarma. Da bi čuval dom pred nepridipravi. In to uspešno počne, v njegovo in seveda tudi moje zadovoljstvo.

►Znani ste kot strasten kadilec. Boste zdaj prenehali, ko ne bo več 'novinarskega stresa'?

Ne vem, če bom prenehal. Zagotovo bom svojo dozo nikotina nekoliko zmanjšal. Sicer pa kadim nekoliko dalj časa, kot sem novinar. In če je težko kar naenkrat biti 'nenovinar', je enako težko naenkrat, po 50 letih, postati nekadilec. Kadil sem, včasih legalno in povsod, in kadil bom še naprej, povsod, ne meneč se za rasističen protikadilski zakon. In povsod tam, kjer bom prižgal cigareto, bo osvobojeno ozemlje. Ja, pa ob nakupu vsakega zavojčka cigaret bom imel grenak priokus, da je šla moja trošarina k vragu. No, v državno malho. Kar pa je isto.

Oddaja Tednik v številkah

● Tednik je na sporedu že 33 let, prva oddaja je bila predvajana 6. januarja 1983.

● V teh letih so se zamenjali 4 voditelji, in sicer Darko Marin, Drago Balažič, Barbra Jermann in Janko Šopar.

● Predvajanih je bilo 1.588 oddaj.

● V oddaji so z zbranimi finančnimi sredstvi pomagali okoli 2.000 družinam.

● Najbolje gledano oddajo v letu 2015 si je ogledalo 17,1 odstotka oziroma 333.200 gledalcev, starejših od 4 let, kar predstavlja 38-odstotni delež takratnih gledalcev televizije. Vsaj minuto oddaje je spremljalo 528.500 različnih gledalcev.

Tekst: Eva Jandl
Foto: Urška Košir