Jimmy Kimmel med oddajo čustveno razodel rojstvo in bolezen sina

Jimmy Kimmel med oddajo čustveno razodel rojstvo in bolezen sina (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
2. 5. 2017

Ameriški televizijski voditelj Jimmy Kimmel je v svoji oddaji čustveno razodel, da se mu je rodil sin William, ki pa so mu odkrili prirojeno srčno napako, a ga še pravočasno rešili. Travmatično izkušnjo pa je izkoristil tudi za podporo zdravstveni reformi obamacare, saj da nobeni starši ne bi smeli tehtati, ali si lahko privoščijo operacijo otroka.

Voditelj letošnjih Oskarjev Kimmel je v svoji oddaji na ABC večkrat s tresočim glasom in solzami na očeh opisal, kako je ena od medicinskih sester k sreči opazila, da je njegov sin William po rojstvu začel postajati vijolične barve. Po preiskavah so ugotovili, da ima srčno napako. Zdravniki so lahko dovolj hitro ukrepali in uspešno operirali takrat tri dni starega dojenčka.

V oddaji se je Kimmel lepo zahvalil vsem, ki so pomagali. Izpostavil pa je tudi zdravstveno reformo nekdanjega predsednika Baracka Obame, ki je med drugim pripomogla k temu, da je zdravstveno zavarovanih več Američanov.

Čeprav so ZDA med najbolj razvitimi državami, pa brez obamacare in zaradi prirojene napake njegov sin ne bi mogel dobiti zdravstvenega zavarovanja. Reševanje otrok pa ne bi smelo biti odvisno od gmotnega stanja staršev, je poudaril Kimmel. "Noben starš se ne bi smel nikoli odločati o tem, ali si lahko privošči rešiti življenje svojega otroka," je dejal.

Po njegovem ne bi smelo biti pomembno, koliko nekdo zasluži, če je ogroženo dojenčkovo življenje. To pa je nekaj, o čemer bi se morali strinjati republikanci in demokrati, je dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je že med kampanjo lobiral proti obamacare, reformo pa označil za "katastrofo". Marca je sicer spodletel njegov načrt zamenjave zdravstvene reforme, vendar si republikanci še vedno želijo spremeniti sistem.

Priporočamo