John Travolta avstralskemu muzeju podaril svoje letalo

John Travolta avstralskemu muzeju podaril svoje letalo (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
29. 5. 2017

Hollywoodski zvezdnik John Travolta je svoje ljubljeno letalo boeing 707 podaril avstralskemu muzeju letalstva.

Tamkajšnji strokovnjaki bodo več kot 50 let staro letalo obnovili in ga znova usposobili za polet iz ZDA v Avstralijo, na katerem želi biti del posadke tudi igralec, ki ima izpit za pilota, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letalo je bilo izdelano leta 1964 za avstralsko letalsko družbo Qantas, Travolta pa je njegov lastnik postal, ko ga je avstralski prevoznik po več kot 30 letih upokojil.

Igralec, ki je od leta 2002 ambasador Qantasa, je sporočil, da je svoje ljubljeno letalo podaril avstralski družbi za obnovo in ohranjanje letal (Hars). Ta ga bo obnovila in ga znova usposobila za polet iz ZDA na svoje letališče 145 kilometrov od Sydneyja.

Datum poleta še ni določen, a letalski navdušenec Travolta je že izrazil željo, da bi bil del posadke na tem letu. "Potrebnega bo veliko dela, da bo letalo spet lahko varno letelo, a ker poznam predanost in strast zaposlenih pri Harsu, ne dvomim, da bo to čudovito in zgodovinsko letalo spet letelo," je poudaril zvezdnik Vročice sobotne noči.

Predsednik Harsa Bob De La Hunty je dejal, da sta se z igralcem o tem pogovarjala že leta 2009, ko sta skupaj pilotirala nekdanje Qantasovo letalo iz leta 1955 vzdolž vzhodne obale Avstralije. "Skupno nama je spoštovanje starih letal in takrat sem mu namignil, da smo zainteresirani za njegov boeing 707, če se bo kdaj pripravljen ločiti od njega," je pojasnil.

Boeing 707 je prvo boeingovo reaktivno potniško letalo in nekdaj eno od najbolj uporabljanih reaktivnih letal za prevoz potnikov.

Travolta ima sicer v lasti štiri letala in letalsko stezo.

Priporočamo