John Travolta si ne bo ogledala dokumentarca o scientološki cerkvi

John Travolta si ne bo ogledala dokumentarca o scientološki cerkvi (foto: profimedia) profimedia
25. 4. 2015

John Travolta je prekinil molk o svoji povezanosti s scientološko cerkvijo, ki je trajal dolga leta.

Celo v obdobju, ko so bile špekulacije o njegovi vlogi v scientološki cerkvi in o vplivu, ki ga ima ta cerkev na njegovo zasebno življenje ter kariero, najglasnejše, v javnosti ni komentiral ničesar, kar je bilo povezano s temi temami.

No, prikazovanje dokumentarnega filma Going Clear: Scientology and the Prison of Belief pa je bilo zanj očitno kapljica čez rob, saj se je končno odločil, da se bo oglasil v javnosti. Komentiral je tako omenjene navedbe kot tudi prah, ki se je dvignil ob premieri kontroverznega filma, v katerem je – ob kolegu Tomu Cruiseu – prav on eden od glavnih likov. Tudi na podlagi njegove zgodbe dokumentarec namreč razkriva manj znane podrobnosti o načinu, kako funkcionira scientološka cerkev. Ta naj bi svojo moč temeljila na rekrutiranju slavnih oseb, zato 61-letno John in 52-letni Tom znotraj te skupnosti slovita kot nekakšna bogova. Tisti, ki niso razumeli, zakaj nihče od njiju nikoli ni poskušal zapustiti cerkve in zakaj nihče od njiju nikoli ni izjavil ničesar slabega o njej, so zdaj končno dobili odgovore na svoja vprašanja. Dokumentarec, ki je nastal po predlogi knjige z istim naslovom, namreč razkriva glavni razlog, zaradi katerega igralca verjetno še kar nekaj časa ali pa celo nikoli ne bosta obrnila hrbta scientologiji. Gre za to, da jima cerkev menda grozi, da bi v tem primeru razkrila njune največje in najintimnejše skrivnosti, ki so se nabrale v vseh teh letih, in ju na ta način torej izsiljuje! In teh skrivnosti sploh ni malo, saj jih člani razkrivajo na tako imenovanih scientoloških revizijah, ki so v tej skupnosti nekaj podobnega kot izpovedi pri katolikih.

Film si je doslej ogledalo okoli dva milijona ljudi, a Travolte ni med njimi.

"Ogledati si ta film bi bil zločin," je med drugim izjavil filmski zvezdnik v intervjuju za časnik Tampa Bay Times in dodal: "Ne, nisem si ga ogledal in si ga tudi ne nameravam ogledati. Zakaj bi se ukvarjal s tem, če pa nič od povedanega v filmu ni res." Ustvarjalec filma, 61-letni ameriški režiser in producent Alex Gibney, ki meni, da zvezdnika nosita ogromno odgovornost in da je že čas, da končno stopita pred javnost in priznata, kaj se dogaja znotraj te organizacije, ki šteje pol milijona članov, vredna pa je več kot 1,2 milijardi dolarjev, pa je za spletno stran Business Insider povedal: "Upam, da bo ta film zbudil dovolj pozornosti javnosti in na ta način tako Travolti kot Tomu Cruiseu omogočil, da bosta končno zapustila to cerkev."

Kakorkoli že, Travolta vztrajno trdi, da so navedbe v dokumentarcu navadne špekulacije in laži: "Resnično sem srečen kot član scientološke cerkve, moje izkušnje s to cerkvijo, zdaj že 40-letne, pa so odlične. Moja vera se je na preizkušnji še posebej znašla leta 2009, ko je umrl moj sin. Brez scientološke cerkve mi po tej tragediji nikoli ne bi uspelo iti naprej in zaradi tega jim bom večno hvaležen. Scientologija mi je prinesla samo čudovite stvari in zame je nepredstavljivo, da jo nekdo tako napada."

Tim Jeras

Priporočamo