Kanadski raper Drake lani najbolje prodajani glasbenik!

9. 2. 2017 | Vir: STA
Deli
Kanadski raper Drake lani najbolje prodajani glasbenik! (foto: profimedia)
profimedia

Kanadski raper Drake je najbolje prodajani glasbenik leta 2016, je danes sporočilo Mednarodno združenje fonografske industrije (IFPI). Drake, ki mu je največ uspeha prinesel četrti album z naslovom "Views", je na lestvici prehitel pokojno rok ikono Davida Bowieja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Album "Views" je bil prvi, ki je v storitvi ameriškega velikana Apple, Apple Music, dosegel eno milijardo poslušanj v pretočni obliki (streaming). Drugi singel s tega albuma "One Dance" pa je postal prva pesem, ki so jo milijardokrat zavrteli na Spotifyju.

Po besedah izvršnega direktorja IFPI Francesa Moora "fenomenalni uspeh Drakea odraža, kako globoko njegov unikatni zvok ugaja ogromnemu globalnemu občinstvu".

Bowie, ki je dva dni pred svojo smrtjo januarja lani izdal svoj zadnji album "Blackstar", se je uvrstil na drugo mesto. Je pa bil njegov album najbolje prodajan v 24 državah.

Tretje mesto je pripadlo britanskim rokerjem Coldplay, sledili pa so Adele, Justin Bieber, Twenty One Pilots, Beyonce, Rihanna, Prince in The Weeknd.

IFPI s sedežem v Londonu svojo lestvico sestavlja z merjenjem prodaje glasbe tako v fizični kot digitalni obliki, vključno s prenosi in poslušanjem v pretočni obliki. Leta 2015 je največ glasbe prodala britanska pevka Adele.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik