Kdo je mladenič, ob katerega se stiska Nika Zorjan, zakaj je fino biti Jan Plestenjak in kako zaspimo v 1 minuti

Kdo je mladenič, ob katerega se stiska Nika Zorjan, zakaj je fino biti Jan Plestenjak in kako zaspimo v 1 minuti (foto: Profimedia) Profimedia
10. 8. 2018

Baje, da bo tale pasja vročina zdaj vsaj malce popustila. Baje. Ampak potem je od nekod priletel videospot za komad Luna, v katerem se Nika Zorjan in Jonatan Haller pobliže spoznavata in se zdi, da bo še nekaj časa vroče.

"Poslušaj komad Luna," mi reče dolgoletna prijateljica. In jasno me zanima. Vendarle ga prepeva Nika Zorjan, kar pomeni, da bo zagotovo malce drugačen, predvsem pa se bo hitro zapekel v moje možgane, da si ga bom potem nehote požvižgaval še vsaj do naslednje EME. In glej ga zlomka, Luna je točno to. Lahkotna poletna glasbena sladica. 

Ampak nekaj je drugače. Recimo to, da se v spotu Nika Zorja stiska ob mladeniča po imenu Jonatan Haller, za katerega sem v intervjuju v aktualni številki revije Jana (kjer Nika pove tudi, zakaj Lune ne poje v prekmurščini, kako je videti sodelovanje z Marjetko in Raayem in katere motivacijske knjige so bile za njo najbolj učinkovite) ugotovil, da si je svoje mesto v spotu izboril preko akcije Čas, da zablestiš.

Kdo je Jonatan? Do te točke očitno le še neprepoznaven pevski talent. Od te točke naprej, pa verjetno razlog, da je marsikateremu dekletu srce pahnilo v hitrejši ritem. Tudi njegovemu dekletu. Kako vem? Ker je frajer, kot se za mladino, ki obvlada delovanje interneta, objavil video, v katerem lahko opazujemo njegovo reakcijo in pa reakcijo njegovih prijateljev in njegove punce ob prvem gledanju spota Luna. In reakcije na Jonatanovo tesno sodelovanje z Niko kažejo, da spot resnično nikogar ni pustil ravnodušnega.

Seveda je v tem trenutku na strani moške čutiti negodovanje, češ, blagor temu fantiču, da se je lahko takole stiskal ob našo glasbeno rožico. Nika Zorjan je v zadnjih letih nedvomno postala pomembna figura novega vala sodobne slovenske glasbe in temu primerno ne manjka oboževalcev, ki bi si radi njene tatuje pogledali od blizu in jo morda vprašali, zakaj ima lase pobarvane na roza.

Dokler vam ta želja ni ustrežena, boste morda odgovor na vaše vprašanje, ki bi ga zastavili Niki Zorjan, našli v reviji Jana. Kaj so jo vprašali oni? Med drugim to, komu najprej zaupa svoje težave, kako se je spoprijela z napadi panike, kako ključen je videz na glasbeni sceni in ja, tudi to, zakaj stavi na roza lase. 

Jana

In ko smo ravno pri tesnih snidenjih lepih deklet in fantov - veste, kdo s privabljanjem lepih deklet v svojo bližino nikoli nima težav? Jan Plestenjak. Itak. Kar predstavljam si, kako je videti sprehod po mestu, če si Jan Plestenjak. Pogledi te lovijo na vsakem koraku. Vsako tretje dekle rahlo klecne med hojo, ker se ji nenadoma omehčajo kolena, starejše gospe se grabijo za grudi, ker jim srce začne nevarno poskakovati, včasih se celo kdo opogumi in pristopi s prošnjo za avtogram.

Ampak vse to je zgolj hipotetičen scenarij. Ker v realnosti se Jan Plestenjak ne sprehaja kaj dosti po gosto obljudenih površinah. Je bolj kot kakšna redka ptica, ki jo v navalu navdušenja enkrat, morda dvakrat v življenju ugledaš v njenem naravnem okolju. Kot takrat, ko je ogroženi klavžar priletel na gorenjske travnike. 

Da ne bom zataval pregloboko v ptičje metafore, naj na tej točki naš kolektivni miselni tok prekinem s tem spotom:

Tako redka vrsta zvezdnika, kot je Jan Plestenjak, je seveda noro privlačna širši publiki, a saj nam je vsem jasno, da Jan nikoli ni imel težav s privabljanjem deklet v svojo bližino. Ko pa sem v čisto novi številki revije Lady prebral, da "Jan išče 200 deklet", me je kar malce razdražilo. "Hej, Jan," sem kar tja v vesolje zaklical v nepričakovani reakciji. "Če potrebuješ 200 deklet, odpri svojo osebno beležko, tam notri so verjetno zbrani kontakti tisočerih deklet.

Brez skrbi, to iskanje deklet ni namenjeno organiziranju kakšne pohujšljive zabave v njegovi primorski vili, ampak le del priprav na snemanje novega videospota za komad Povej mi, kaj bi rada (kakšen nor naslov, ko jaz to rečem moji dragi, naslednjih 50 minut ne neha govoriti). Ob tem, zakaj Jan išče 200 deklet in predvsem, kako jih išče, pa v reviji Lady razkrivajo še, kako je bilo videti, ko je Jan na domu presenetil eno od svojih gorečih oboževalk.

Priznam, da mi vse te glasbene norije prav prijajo v tem intenzivno poletnem obdobju. Veste kaj pa mi ne prija? Ležanje v postelji ob enajstih zvečer, ko skušam razgret od celega dneva nekako pripraviti svoje možgane, da bi nehali misliti na vročino in mi dovolili zaspati. Ker je pasje vroče, lahko potem samo ležim na hrbtu kot nemočna želva, vse štiri od sebe in čakam, da utrujenost zmaga. Problem je, če zmaga nekje ob štirih zjutraj.

Liza

Rešitev se je ravno v teh dneh pojavila v novi številki revije Liza. "Kako zaspati v 1 minuti," zakliče naslov že iz naslovnice in preden se prebijem do članka (vmes me zaustavi analiza o tem, na kaj moramo biti previdni, ko prijateljem pripovedujemo o svojih težavah in smelo razmišljanje mag. Klemna Hvale v intervjuju, ko med drugim reče, da vse glasbe ne moremo šteti po umetnost), me začnejo preganjati skrbi, da se rešitev morda skriva v kakšni novi tabletki. Ampak ne! Rešitev za hitro spanje je v - dihanju! V reviji Liza predstavijo točen sistem dihanja za hitro spanje in definitivno ga preverim že danes.