Lanskoletnega zmagovalca kulinaričnega šova Masterchef, primorca Darka Klemna, smo v ponedeljek ujeli v elementu – na dogodku Gourmet Cup na Krvavški plaži je zadišalo po njegovi specialiteti, polžjim ragujem. Iz prve roke povemo, da nas je z okusi več kot navdušil, presenetil pa nas je še z novico, da ga snubi Neapeljski kuharski Chef Michelin, Vincenzo Guarino.
V organizaciji Hiše Jezeršek in Tomaža Kavčiča iz Dvorca Zemono je že drugi tovrstni dogodek na priljubljenem slovenskem smučišču združil gostince, vinarje in vrhunske Chefe. Tridnevno druženje je simpatični in zgovorni Darko v družbi Luka Jezerška otvoril z Večerjo na zajli, zaključil pa s kuhanjem v družbi petih najbolj priznanih Chefov: »Čeprav sem se rodil pod Pohorjem, nisem nikoli stal na smučeh. Nisem ravno privrženec smučanja,« je v smehu povedal Darko, saj je smučarsko tekmo raje opazoval na trdnih tleh, o receptu pa povedal: »Vsi me sprašujejo, kako sem se odločil za polže. Težko rečem, da vsak dan razmišljam o tem, kaj bom kuhal, ker to ni res, pride pa trenutek, ko se mi utrne zamisel in jo moram preizkusiti. Danes je na meniju torej polžji ragu s čipsom polžje salame.«
Darko je postregel z degustacijskim prigrizkom: bučnim šmornom, polžjim ragujem z gobami in čipsom iz polžje salame.
Nasvet za bodoče Masterchefe
Šov, ki ga je izstrelil med zvezde, se spomladi vrača na televizijske zaslone, zatorej bodočim tekmovalcem svetuje, naj ne komplicirajo in poslušajo sodnike: »No, saj se hitro ugotovi, kdo si zmage zares želi. To je zmagovalni recept.«
Vincenzo Guarino, sicer dober prijatelj Tomaža Kavčiča, nas je na Gourmet Cupu razvajal z okušanjem ocvrte polenovke z omako napolitanskega rumenega paradižnika. Poimenoval jo je 'Poklon Sloveniji.'
Po sanje v Italijo?
Elitna kulinarična družba mu vsekakor dobro dene, z veseljem sprejme tudi kakšen uporaben nasvet, pove. Se je pa iz njegovega talenta nedavno izcimila enkratna priložnost, da se v kuhinji pridruži trikratnemu prejemniku Michelinove zvezdice, Vincenzu Guarinu. »Dobil sem povabilo, da se pridružim Vincenzu v Italiji, v restavraciji z eno Michelinovo zvezdico v Neaplju,« pripoveduje Darko in dodaja, da je vabilo mamljivo in velik kompliment. Ali bo priložnost zgrabil z obema rokama še ni znano, vsekakor pa simpatičnemu Darku iskreno želimo, da še naprej zvesto sledi svojim sanjam.
Neja Drozg