Kraljevi trači: Kaj se dogaja na angleškem dvoru

Vsako leto preštejejo kraljičine labode.  (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
19. 9. 2015

Angleški dvor je eden bolj zanimivih, tam ni nikoli dolgčas. Ali ga pretresajo škandali, rojstva malih princev in princes ali pa preprosto štejejo kraljičine labode. Pa poglejmo, kaj se tam dogaja zdaj, ko je poletje mimo in je malce zatišja.

Kraljica Elizabeta II. se bo morala za nekaj časa izseliti iz Buckinghamske palače, ker jo bodo prenavljali.
Kate Middleton mora upoštevati stroga pravila britanskega dvora.

Kot vsako leto tudi letos preštevajo labode, ki so v lasti kraljice Elizabete II. Popišejo njihovo številko, preverijo zdravstveno stanje, težo, višino in označijo mladiče, da bi imeli natančen seznam in zabeleženo število teh ptic, ki so jih že v 12. stoletju razglasili za last kraljevega dvora. Tradicionalno štetje labodov traja pet dni, a so že po nekaj dneh so ugotovili, da je stanje skrb zbujajoče. Njihovo število se je korenito zmanjšalo, kar pomeni, da so bili žrtve plenilcev in tudi ribiških trnkov ter huliganov.

Kaj je kraljica prepovedala Kate?

Čeprav živi pravljično življenje, vojvodinja Kate ne more početi prav vsega, kar se ji zljubi. Živeti mora po pravilih angleškega dvora. Že v vsakodnevnem življenju mora upoštevati nekaj prepovedi: ne sme recimo nositi zelo kratkih kril in vulgarnih oblačil, divjih barv laka za nohte in čevljev s platformo, ki jih ima sicer zelo rada. Hlače lahko nosi le v izrednih primerih, v bolj večernih urah, krila in obleke pa ne smejo odkrivati kolen. Najlonke mora nositi ves čas – tako poleti kot pozimi. Princesa mora še posebej paziti na lase in obrvi. Lasni podaljški in prameni so strogo prepovedani. Kar se tiče nakita, ne sme nositi bižuterije, temveč izključno nakit kraljeve družine. Torbico ima lahko v roki ali pod komolcem, nikakor pa ne na rami. Seveda se vojvodinja pravil večinoma drži, saj je pod budnim očesom kraljice Elizabete II., a vseeno se kdaj zgodi, da jih prekrši. Navadnim ljudem je to simpatično, kraljica pa verjetno na spodrsljaje ne gleda z velikim odobravanjem.

Kraljica in nacistični pozdrav

Lahko si mislite, kako besna je bila kraljica Elizabeta II., ko so pri tabloidu The Sun objavili posnetek, kako kot majhno dekletce salutira z nacističnim pozdravom iztegnjene roke. Kraljica se počuti izdano, saj je sliko oziroma posnetek zagotovo novinarjem predal nekdo, ki ji je zelo blizu. Iz palače so povedali, da posnetka danes ne moremo gledati izolirano, temveč je treba upoštevati zgodovinski trenutek, okoliščine, v katerih je posnetek nastal, in dejstvo, da je bila takrat majhna deklica. V tistem času, leta 1933, so bili nacisti v vzponu in številni so posnemali njihov pozdrav. Sporni video, ki je kraljevo družino povezal s Hitlerjevim režimom, bi morali skrbno čuvati v kraljevem arhivu. Policija pa je že začela preiskavo, kako da je sploh prišel v javnost. Kraljica je še posebno besna, ker posnetek povezuje z nacizmom tudi njeno pokojno mamo, ki je Hitlerja prezirala z vsem srcem. Bila je navdih številnim Britancem, ki so se takrat dvignili proti nacizmu. Pri časopisu so bili deležni veliko kritik zaradi odločitve za objavo posnetka in slike, sami pa se branijo, da gre za javni interes.