Maorski vojaki pozdravili princa Charlesa in vojvodinjo Camillo

Obred je trajal več kot 90 minut in vsi so si šteli v veliko čast, da sta si ga Charles in Camilla ogledala. (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
15. 11. 2015

Britanski princ Charles in njegova soproga, vojvodinja Camilla, sta na uradnem obisku na Novi Zelandiji. Vmes pa sta tudi nekoliko priredila urnik in se udeležila sprejetja novozelandske ragbijske reprezentance.

Princ Charles je tudi med govorom imel posebno ogrinjalo iz perja ptičev kivijev, ki ga je nekoč nosila tudi njegova mama, kraljica Elizabeta II.
S sulico, ki jo je pozneje vrgel na tla, kar pomeni, da so njegovi nameni miroljubni.

S prejem novozelandske reprezentance, svetovnih prvakov v ragbiju, je bil pred parlamentom v Wellingtonu.

"Preletela sva 11.683 milj, da bi čestitala najboljši ekipi v ragbiju na svetu," je na sprejemu povedal princ Charles in s tem zelo razveselil Novozelandce ter se jim še bolj prikupil, ko je dodal: "Kaj za božjo voljo bom dejal prihodnji teden v Avstraliji?"

Novozelandci so namreč na svetovnem prvenstvu v ragbiju v finalu, ki je bilo v Londonu, premagali Avstralce. Princ in vojvodinja pa sta na Novo Zelandijo pripotovala skorajda sočasno s svetovnimi prvaki, tako sta prosti dan raje izkoristila in prišla na sprejem ragbistov.

Pri maorskih vojščakih

Maorski vojščaki, ki na pogled delujejo strašljivo, so za princa in vojvodinjo priredili pravi vojni ples, ki se imenuje haka. S to ceremonijo so izkazali čast kraljevemu paru, ki jih je obiskal. Prišla sta v kompleks, ki se imenuje Turangawaewae marae. Oba sta imela na sebi korowai, opravo, narejeno iz perja ptičev kivijev, ki sta jo leta 1953 ob svojem obisku nosila kraljica Elizabeta II. in njen soprog, princ Philip. Par je pričakalo 60 vojščakov zgoraj brez. Imeli so lesene sulice, ki so jih tradicionalno uporabljali za lov in boje. Haka je del powhirija, pozdravne ceremonije, ki vključuje ples, petje in hongi, to je tradicionalni maorski pozdrav z nosovi. Charles je moral s tal pobrati sulico, ki jo je vojščak vrgel na tla. To namreč pomeni, da so njegovi nameni miroljubni, pogled pa mora biti nenehno na vojščaku, tako vsaj veleva običaj. Po končani ceremoniji so prišli na vrsto pozdravni govori, tako princa Charlesa kot Whatumoana, sina maorskega kralja Tuheitia. Kralj je potomec prvega maorskega kralja Potataua Tea Wherowheroa, ki so ga daljnega leta 1858 izbrala plemena Severnega otoka. Ta so želela, da jih zastopa ena oseba, kot je bele priseljence takrat predstavljala britanska kraljica Viktoria. Ta položaj kralja nima nikakršnih ustavnih pooblastil ali pa posebnega statusa, vseeno pa ima za Maore posebno vrednost. Pred kronanjem leta 2006 je na primer sedanji kralj bil voznik tovornjaka.

Princa Williama zavrnili

Ko sta britanski princ William in njegova soproga lani spomladi obiskala Novo Zelandijo, ju je maorski kralj zavrnil, ker bi obisk trajal prekratek čas in ne bi mogli izpeljati pozdravnega obreda, kot so ga zdaj za princa Charlesa in vojvodinjo Camillo. A mladi par pač ni imel časa in ni mogel spreminjati svojega urnika, ki je bil programiran do zadnje minute. 90 minut je pač premalo, saj obred traja dlje. William in Kate neljubega dogodka nista komentirala.

Priporočamo