Kraljica Elizabeta II.: Ni slabo biti kraljica

Kraljica Elizabeta II.: Ni slabo biti kraljica (foto: Profimedia, Shutterstock) Profimedia, Shutterstock
Vir: Lea
1. 6. 2016

Čeprav ima britanska kraljica Elizabeta II. rojstni dan 21. aprila, se praznovanja vedno premaknejo na maj, ko je vreme na Otoku lepše. Tako je bilo tudi letos, ko so 16. maja priredili velik gala koncert v kraljičino čast.

S lavje, ki so ga pripravili na dvoru Windsor v čast kraljice in njenih častitljivih 90 let, je lahko spremljalo tudi okoli šest tisoč gledalcev. Na velikem spektaklu, ki je bil prava paša za oči, je bilo okoli 1.500 nastopajočih, sodelovalo pa je tudi 900 konj. Večer sta povezovala igralca Damian Lewis in Helen Mirren, ki sta dejala, da je zanju to velika čast. Seveda pa ni šlo brez vrhunskih glasbenikov, ki so priredili pravi koncert. Tako so lahko navzoči uživali ob glasbi, ki so jo izvajali Gary Barlow, Kylie Minogue, Shirley Bassey in Andrea Bocelli. A tu se praznovanje ne konča. 11. junija bo namreč pred Buckinghamsko palačo velika tradicionalna vojaška parada. Vsa kraljeva družina bo zbrane pozdravila z balkona palače.

Britanska kraljica Elizabeta II. podira rekorde. Po tem, ko je postala monarh z najdaljšim stažem, saj vlada že polnih 63 let, je postavila še en rekord. Je najstarejša med monarhi, saj je napolnila 90 let in nič še ne kaže, da bi se prestolu kaj kmalu odpovedala. S kraljico slavijo vsi, saj so imeli že prejšnji mesec v številnih manjših mestih po Angliji ulične zabave in prireditve. Elizabeta je pri svojem ljudstvu zelo priljubljena, pa čeprav je na prestol sedla zaradi igre usode. Ko je njen stric Edvard VIII. abdiciral zaradi ljubezni do ameriške ločenke Wallis Simpson, je njen oče Jurij VI. postal kralj. In ko je pri 25 letih avtomatično postala kraljica, je bila v Keniji na službenem potovanju. Kronali so jo leto dni pozneje. Tako je postala 40. britanska vladarica od leta 1066, ko je bil na prestolu Viljem Osvajalec.

Spoznala sta se leta 1939, ko je bilo njej le 13 let, njemu pa 18. Vanj se je zaljubila na prvi pogled, pa čeprav je njen daljni bratranec. Očaral jo je z modrimi očmi in svetlimi lasmi. Za kraljico so jo okronali šele čez pet let in takrat sta se preselila v Buckinghamsko palačo. Vzela sta se leta 1947 v Westminstrski opatiji, med svati pa ni bilo njegovih nemških sorodnikov, saj je bila bolečina po vojni med Britanci še preveč živa. Leto dni po poroki se jima je rodil Charles, dve leti za njim pa Anne. Ko je februarja 1952 umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI., se je začela ena izmed najdaljših vladavin v zgodovini. Elizabeti II. sta se v zakonu s Phillipom rodila še dva sinova, leta 1960 Andrew in leta 1964 Edward. Sicer je princ vedno bolj v ozadju, a doma naj bi bil on tisti, ki nosi hlače, tako vsaj pravi njun vnuk princ Harry.

Ni pa šlo brez škandala. Ko je leta 1959 princ Philip odšel na skoraj štirimesečno potovanje po Indiji, Hongkongu, Bahamih in Bermudih, se je leta 1960 rodil princ Andrew. In tako so se razširile govorice, da njegov oče ni Philip, temveč Henry Porchester, grof Carnarvona, ki je bil dober kraljičin prijatelj in strokovnjak za čistokrvne konje. Skrbel je za kraljičine tekmovalne konje in bil tako pogosto v stiku z njo. A to so bile seveda samo govorice. Elizabeta je namreč zanosila, ko sta bila s Philippom neločljiva in zaradi nosečnosti je takrat odpovedala potovanje v Gano.

Le kaj ima kraljica v torbici?

Britanska kraljica se le redko pojavi v javnosti brez svoje torbice. Celo na portretu ob 90. rojstnem dnevu, kjer pozira z vnuki in pravnukinjo, ena med njimi v roki drži babičino torbico. A le malokdo ve, kaj v njej sploh kraljica nosi s seboj ... Vedno pa jo ima na levi roki.

Kraljica Elizabeta II. ima v omari več kot 200 torbic svoje najljubše londonske znamke Launer. Cene njihovih torbic se gibljejo od 400 pa do šest tisoč funtov. K torbici pa vedno spadata še ogledalo in etui za očala. Najraje ima model Royale in Traviata. Lastnik podjetja Gerald Bodmer pravi, da je kraljica modna ikona, in dejstvo, da nosi njihove torbice, je eden glavnih razlogov, da podjetje sploh še obstaja. Njene torbice imajo malce daljši ročaj, da je ne bi ovirale pri rokovanjih, ki jih ima kraljica kar veliko. Toda kaj nosi v teh dragih torbicah? Zagotovo je vsebina drugačna, kot smo vajeni. Ključev vendar ne potrebuje, saj ima butlerja, ki ji odpre vrata, potnega lista tako in tako nima, denarja in kartic ne potrebuje, prav tako ne potrebuje mesečne vozovnice za avtobus. Zagotovo ima v njej kakšen osvežilni bombon, avtorica knjige Ženska izza krone pa trdi, da ima v torbici tudi priročni obesek, na katerega obesi torbico na mizo. Poleg tega naj bi imela s seboj vedno očala za branje ter elegantno nalivno pero. Denarja praviloma ne nosi s seboj, le ob nedeljah ima v torbici bankovce po pet ali 10 funtov. S seboj vzame še majhno ogledalo in šminko, ki si jo od časa do časa popravi, tudi za mizo, saj bonton damam to dovoljuje. Na koncu banketa iz torbice velikokrat potegne ven srebrno gledalce in se našminka. Ko je na nekem uradnem kosilu tako storila tudi prva dama Laura Bush, je dejala: "Kraljica Elizabeta mi je povedala, da ni nič narobe, če si tako popravim šminko."

Ena najljubših kraljičinih znamk šmink je Clarins, a tam o tej zadevi ne dajejo izjav. Najraje ima tudi njihovo kremo za roke in nohte Nail Treatment Cream. Nekdo od kraljičinih zaposlenih je dejal, da je zelo praktična ženska, ki s seboj ne bi nosila ničesar, česar ne bi potrebovala. Torej ima v torbici tudi robčke in mali glavniček. Ker gre v korak s časom, ima s seboj seveda tudi mobilni telefon, da lahko govori z vnuki. Včasih ima v torbici še majhen fotoaparat in majhen daljnogled, kadar gre na konjske dirke.

Kraljičina torbica je primerna tudi za skrite signale. Če med kosilom kraljica položi torbico na mizo, to pomeni, da bi rada najpozneje čez pet minut odšla. Če položi torbico na tla, pomeni, da ne uživa najbolj in da jo mora njena osebna asistentka rešiti iz neprijetnega pogovora ali položaja.

Priporočamo