Lara Koren: Svet brez živali nima možnosti

Lara Koren: Svet brez živali nima možnosti (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
28. 3. 2015

Miss Gaming Lara Koren se že nekaj časa aktivno zavzema za zapuščene in zavržene živali. Na tovrstno problematiko redno opozarja tudi na svojem profilu na Facebooku, kjer brez zadržkov objavlja grozljive prizore mučenja živali.

"Živali so zame bitja, zaradi katerih je ta svet neskončno lepši, in verjamem, da bi se lahko ljudje od njih ogromno naučili – na primer iskrenosti in brezpogojne ljubezni. Nikoli niso krute druga do druge kar tako, iz čiste zlobe, kot znajo biti ljudje. Marsikdo se obrne stran ob prizorih, ko lev poje antilopo, a ko sredi ceste vidi umirajočo mačko, jo mirno obvozi z izgovorom, da se mu je pač mudilo," pove Lara.

Kot velika ljubiteljica živali ima doma psičko, s katero si že šest let deli življenje, in seveda še mačka. "Ta mesec bo šesto leto, odkar je v moje življenje prišla 'kotončica' Tia, in prvi rojstni dan mačka Romea. Iskreno rečeno, si več ne morem predstavljati življenja brez njiju. Ne glede na to, kako slab dan imam, vsakič, brez izjeme, me pričakata pri vratih in mi narišeta nasmeh na obraz. Imata goro igračk, verjetno več kot marsikateri otrok, vendar se Tia najraje igra z otroško žogo, ki jo je pripravljena kotaliti cele dneve, in prastaro ovčko, ki je že povsem sprana. Romeo pa najbolj obožuje stvari, ki niso namenjene igranju, naj bo to zamašek, slamica ali nitke preproge ...

Oba sta vajena deliti z drugimi živalcami, saj se pri nas doma vedno najde kakšen 'začasnik', od malih mucic do pitbulov, in najlepši so trenutki, ko se zvečer vsi stisnemo na posteljo. Imam res veliko srečo, da sem našla človeka, ki razume in podpira moje poslanstvo, tudi on ima zelo rad živali in velikokrat se celo bolj naveže na najine 'začasnike' kot jaz," doda Lara.

Pomoč

Lepotica je zelo aktivna pri različnih dobrodelnih organizacijah, ki pomagajo psom.

"Z dekleti delujemo pri projektu Ustavimo pasje borbe in skupini Pomoč brezdomnim živalim. V kratkem času smo postale kot mala družina, saj imamo enake cilje in smo pripravljene narediti vse za njihovo uresničitev. Najbolj me prizadenejo primeri, kadar žival očitno trpi, vendar imamo zvezane roke prav zaradi pomanjkljivo spisanih zakonov in nezainteresiranosti Vursa, ko njihovi inšpektorji kljub dokaznemu gradivu, ki ga predložimo črno na belem, med preiskavo ne ugotovijo nikakršne nepravilnosti. Takšnih primerov je ogromno in korenite spremembe bi se najprej morale začeti na tem področju, predvsem z zvišanjem zaporne kazni za mučitelje in uvedbo obveznih psiholoških delavnic, saj so raziskave pokazale, da je eno izmed prvih znamenj sociopatov in morilcev prav trpinčenje živali," pojasni.

"Dobrodelno delo, ki ga opravljamo, ni plačano, je pa zagotovo poplačano že s slikami, ki nam jih pošiljajo novi lastniki; ko vidiš preobrazbo iz bolhatega, podhranjenega in prestrašenega kupa dlake v igrivega psa ali mačko, ki uživa na svojem kavču, te prevzame izjemen občutek, ki ga ne more kupiti ves denar tega sveta. Z rešitvijo ene živali res ne spremeniš sveta, spremeniš pa cel svet za tisto žival in prav vsak lahko pomaga. Nekdo lahko ponudi dom, drugi lahko prispeva hrano, ampule, odeje, spet tretji lahko recimo deli objavo ali pove znancem za psa ali mačka, ki išče dom, in že s tem ogromno pripomore k srečnemu koncu. Ljudje preveč radi iščemo izgovore namesto rešitev, samo dejstvo, da se ti živali smilijo, te še ne naredi dobrotnika. Največkrat posledično samozadovoljno obsediš doma!"

Iščeva dom

  • Čili - Prijazna, nežna, radovedna in igriva mucka. Navajena je prijazne mačje družbe, lahko pa je tudi edina muca, če ne bo večino dneva sama doma. Je zdrava, cepljena, čipirana, sterilizirana in negativna na FIV in FeLV. Predzadnja slika v članku. Oddaja se pod pogoji Mačje hiše (www.macjahisa.si). Tel: 040-260-735
  • Package - Je muca s čudovitim karakterjem in izjemno lepimi očmi. Odkar je v skrbništvu, se je razvila v ljubečo, privrženo in 'naročno' muco. Čeprav je že odrasla, je še vedno igriva in zelo zabavna. Rada je v družbi, potrebuje pa skrbnega in razumevajočega posvojitelja. Zadnja slika v članku. Oddaja se pod pogoji Mačje hiše (www.macjahisa.si). Tel: 040-260-735

Priporočamo