Lili Fini Zanuck se bo lotila snemanja dokumentarnega filma o Ericu Claptonu!

Lili Fini Zanuck se bo lotila snemanja dokumentarnega filma o Ericu Claptonu! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
6. 2. 2017

Ameriška filmska ustvarjalka Lili Fini Zanuck, ki je leta 1989 za produkcijo filma Šofer gospodične Daisy prejela oskarja, se bo lotila režije dokumentarnega filma o britanskem glasbeniku Ericu Claptonu.

V ospredju filma A Life in 12 Bars bo Claptonova glasba in njegova zaveza bluesu. Dokumentarec bo predstavil tudi Claptonovo zasebno življenje.

Po besedah Lili Fini Zanuck je Clapton vedno znova iskal svoj umetniški izraz, zato je z nenadnimi spremembami glasbenega sloga in pojavnosti pogosto zmedel tako oboževalce kot medije.

Dokumentarec bo prikazal tudi njegovo zasebno življenje, ki, kot je povedala režiserka, predstavlja "čustveno hrbtenico filma". Predstavil bo tako njegovo travmatično otroštvo kot poznejše uspehe v glasbeni karieri, smrt sina leta 1991 in srečno družinsko življenje deset let pozneje, piše filmska revija Variety.

Film bo melanholičen, poln nostalgije, ampak glasbeno močan in zazrt v prihodnost, je napovedala režiserka. Tak je po njenih besedah tudi Clapton, ki se kljub tragedijam v življenju in odvisnostim ni nikoli odrekel najljubši stvari - glasbi.

Britanski pevec, pisec, skladatelj in kitarist Eric Clapton se je rodil leta 1945 v angleškem Surreyu kot nezakonski sin kanadskemu vojaku Edwardu Walterju Fryerju in Angležinji Patricii Molly Clapton. Vzgajala sta ga babica Rose Clapton in njen drugi mož Jack Clapp.

Najprej je igral v glasbeni skupini The Yardbirds, pozneje se je pridružil zasedbi John Mayal Bluesbreakers, v kateri je zaslovel. Kariero je nadaljeval v skupini Cream. V tem času je z značilnim zvokom, dolgimi improvizacijami in novimi harmonijami pomembno vplival na razvoj rock glasbe. Pozneje se je za nekaj let umaknil s scene zaradi težav z drogo. Od leta 1975 ima uspešno solo kariero.

Velja za enega najpomembnejših predstavnikov moderne blues glasbe in ustvarjalca velike senzibilnosti. Glasbenik, ki se ga je prijel vzdevek Počasna roka, se je podpisal pod več uspešnic, kot so Layla, I Shot the Sheriff, Wonderful Tonight in pesem Tears in Heaven. Slednjo je napisal v spomin na sina, ki je tragično preminil pri štirih letih.

Glasbenik, ki je izdal več kot 20 albumov in za svoje delo prejel več kot deset grammyjev, se že dlje čas poslavlja od aktivnega koncertiranja, a je kljub temu lani izdal album I Still Do.