Luis Suarez - najeksplozivnejši nogometni zvezdnik

Luis Suarez - najeksplozivnejši nogometni zvezdnik (foto: profimedia) profimedia
22. 3. 2015

Luca Caioli, avtor serije uspešnic o življenju velikih nogometašev, se je tokrat lotil enega najbolj kontroverznih zvezdnikov nogometnih zelenic tega časa - Luisa Suareza.

Vse, ki bi radi izvedeli, kaj žene nogometaša, ki se ponaša z nadimki Luisito, Lucho, El Salto, El Pistolero in Kanibal, bo razveselila Lucasova privlačna pripoved, ki ponuja vpogled v mišljenje in delovanje te urugvajske nogometne legende. Luisa Suareza boste spoznali kot zvestega moža, ljubečega očeta, plemenitega prijatelja in izjemnega nogometaša, ki je v žaru igre pripravljen vedno stopiti preko roba ...

Suarez je svojo nogometno kariero pričel v domovini že kot deček.

  • 'Luis je bil star dvanajst let, ko je začel trenirati z mladinsko ekipo Nacionala. Trenerji niso bili enotnega mnenja o mladem Suarezu. Nekateri so pravili, da je neroden z žogo pri nogah, da je okoren in nima zadosti tehničnih sposobnosti, da bi igral za enega največjih urugvajskih klubov. Po drugi strani pa je njegov brat Maxi vedel, kaj dela. Imel je dober občutek za delo nog, celo tako zelo, da so ga trenerji predčasno uvrstili v višjo kategorijo. Toda potem so bili tudi taki, kot na primer Wilson Piriz, ki so verjeli v Luisa. Wilson je za njegovo okornostjo videl pravega strelca. Ob priliki je rekel: "Imel je prave lastnosti, srečo, instinkt, prirojeno sposobnost, tekoče gibanje, imenujte to, kakor želite, toda žoga je vedno končala pri njegovih nogah in nekako jo je že spravil v mrežo - celo z zavezanimi očmi."'

Kakorkoli že, dejstvo je, da je Nacional najel Luisa, ko je ta dopolnil trinajst let, saj pred tem zaradi starostnih omejitev ni smel podpisati pogodbe z njim.

Hitro učeči se, srčni in zavzeti deček je zrasel v izjemnega nogometaša, ki ga je med drugim odlikovalo tudi to, da žoge nikoli ni imel za izgubljene. Medtem ko je bil zunaj igrišča navaden fant, je na igrišču vedno doživel preobrazbo.

Nogomet je živel na polno, strastno in vedno na robu.

Leta 2006 je z Nacionalom postal prvak Urugvaja, strelsko tudi sicer nadvse uspešno leto pa mu je odprlo vrata za prestop v Evropo. Najprej je igral za nizozemski Groningen, nato za nizozemski Ajax, leta 2011 je sledil prestop v angleški Liverpool, da bi leta 2014 postal igralec španske Barcelone, redno pa še vedno nastopa tudi za urugvajsko reprezentanco.

Njegova impresivna kariera pa ni edino, zaradi česar je Suarez danes eden najbolj znanih nogometašev na svetu. Luis, ki tekme vedno igra na robu popolnosti in je dosegel pravzaprav neverjetne stvari, je tudi nadvse nagle jeze, zaradi česar včasih izgubi glavo in pozabi, kaj počne. Njegovi odzivi so v takšnih trenutkih povsem impulzivni in čeprav so čudaški, groteskni in moteči, ga tisti, ki ga zares dobro poznajo, zagovarjajo, da za njimi ni zlega namena.

Naj jih naštejemo le nekaj:

  • Leta 2002, ko je igral odločilno tekmo za Naiconal in mu je zaradi prekrška nad napadalcem sodnik pokazal rumeni karton, se je pričel prepirai s sodnikom. Zavrela mu je kri in udaril ga je v glavo. Sledila je večmesečna izključitev. Luis je kasneje dejal, da tega ni storil nalašč in da sodnika ni želel poškodovati. Da je storil, kar je storil, brez razmišljanja.
  • Leta 2013 se je na tekmi Liverpoola in Chelseaja na Anfieldu zgodil razvpiti incident z ugrizom. Tekma je bila v zadnjih izdihljajih in navijači so že zapuščali stadion, a so slišali vzklikanje in pohiteli nazaj, da bi zaploskali številki 7. Nekaj trenutkov prej se je zgodil 'incident', ne da bi kdorkoli kaj opazil. Šele ponovljeni posnetek televizije Sky Sports je pokazal, kaj se je v resnici zgodilo med Branislavom Invanovićem, srbskim branilcem Chelseaja, in El Pistolerosom. Borila sta se za žogo, se prerivala in pehala. Ko je žoga končno končala pri Gerrardu, je Suarez zgrabil Ivanovića za roko in ga ugriznil vanjo. Srb je potisnil Suareza stran in oba sta končala na tleh. Ivanovič je razširil roke in osuplo gledal, kot bi hotel reči: 'Kaj pa počneš?'. Odzivi po tekmi so prišli takoj, na spletu pa se je v naslednjih dneh pojavila vrsta šal, karikatur in žaljivk, ki jih je Anglija zlila na Luisa. In čeprav se je Luis Ivanoviću opravičil v telefonskem pogovoru in je ta opravičilo sprejel, nogometni svet tega ni pozabil.
  • Leto 2014, tekma med Italijo in Urugvajem, ki so jo morali Urugvajci zmagati, da bi napredovali. V 65. minuti je imel Suarez priložnost, da bi Italiji zadal smrtni udarec. Znašel se je sam pred Buffonom, toda italijanski vratar je strel ubranil. Azzuri so se zaprli v obrambo in takrat se je zgodilo. Tam sta bila dva igralca na tleh. Suarez se je držal za zobe in videti je bil v bolečinah, Chiellini se je držal za ramo in klical sodnika. Počasni posnetek je pokazal, da je urugvajska devetka stekel k Chielliniju, da bi počakal na podajo, potem pa je naletel na ramo Juventusovega branilca, ki se je odzval s komolcem v Suarezov obraz. Po veliko prerekanja o tem, kaj se je v resnici zgodilo, se je nazadnje vmešala Fifa, ki se je odločila za Suarezovo prepoved nastopa na devetih tekmah na mednarodni ravni in štirimesečna splošna prepoved ter 100.000 švicarskih frankov kazni.

Teden dni po tem zadnjem incidentu je Luis na Twitterju zapisal: 'Potem, ko sem bil več dni doma s svojo družino, sem imel priložnost, da se umirim in razmislim o resničnosti tega, kar se je zgodilo na tekmi Italija : Urugvaj 24. junija 2014,' in dodal:

  • "Poleg plazu odzivov in nasprotujočih se izjav, ki so prišli na dan v zadnjih dneh in ki niso hoteli vplivati na dobro nastopanje mojega državnega moštva, je resnica to, da je moj kolega Giorgio Chiellini utrpel telesne posledice zaradi mojega ugriza ob trku, ki ga je imel z menoj. Zato, globoko obžalujem vse, kar se je zgodilo. Opravičujem se Giorgiu Chielliniju in vsej nogometni skupnosti. Javnosti obljubljam, da nikoli več ne bo incidenta, kot je bil ta."

Na tem mestu priporočamo le še naslednji posnetek vse pestrosti Suarezove igre, ki je neverjetna mešanica genija, a tudi norosti in mestoma brutalnosti.

Priporočamo!

Suarez - Luca Caioli

Luis SuarezDa bi resnično spoznali večplastnost tega neverjetnega igralca, priporočamo v branje nepozabno zgodbo najeksplozivnejšega nogometnega zvezdnika izpod peresa Luca Caiolia: Suarez.

Luca Caioli se je tokrat posvetil urugvajskemu zvezdniku Luisu Suárezu, ki je v letu 2014 za rekordno vsoto okrepil Barcelono. Ko se je Suárez, ki je takrat igral za Liverpool, konec septembra 2013 po odmevni prepovedi nastopanja na desetih tekmah zaradi ugriza nasprotnika vrnil na nogometne zelenice, se je zdelo, da kritikov nikoli več ne bo pridobil na svojo stran. Toda v mesecih, ki so sledili, je dosegel izjemnih 31 golov in Liverpool po štiriletni odsotnosti popeljal nazaj v Ligo prvakov. Sledilo je svetovno prvenstvo, ki pa se je za urugvajskega zvezdnika prezgodaj končalo po samo dveh tekmah, dveh zadetkih in trenutku neprištevnosti ...