Matt Damon, Ben Affleck in Paul Samuel Feig pozivajo vse k sprejemu obveznega dela pogodbe

Matt Damon, Ben Affleck in Paul Samuel Feig pozivajo vse k sprejemu obveznega dela pogodbe (foto: profimedia) profimedia
17. 3. 2018

Paul Samuel Feig je režiser, ki je še najbolj prepoznaven s filmom Izganjalci duhov (1984). Poleg režiserke taktirke obvlada tudi v pisanje, produciranje in igro. 55-letni Paul ima v svoji karieri še nekaj odmevnih filmskih projektov: Bridesmaids (Dekliščina), The heat (Drzni par), Spy (Vohunka) ... in na male ekrane je ponovno prišel film Ghost busters (Izganjalci duhov), vendar v ženski različici.

Kultni film se je vrnil, s tem pa tudi raziskovanje nadnaravnih pojavov.

Film je zabaven, napet in krasen poklon staremu filmu iz leta 1984, vendar nekateri so skeptični v uspeh filma zaradi ženske igralske zasedbe. Odbite in zabavne izganjalke se že na začetku filma srečajo z duhovi. V filmu vidimo nekaj humorja, ki spominja na izvirni prvi film. V primerjavi z Dekliščino, Drznim parom in Vohunko pa se v filmu ne zgodi nek presežek v smislu »ženskega žanrskega dosežka«. Vseeno pa bo film (na Fox movies), zadovoljil vse ljubitelje sproščenega in zabavnega večera, ki bo dolg 2h in 14min. Izganjalci duhov (1984) Ivana Reitmana zasluženo ostajajo eden od najbolj priljubljenih filmov 80. let prejšnjega stoletja.

Vendar nova različica ima prav tako kar močno igralsko zasedbo: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones, Neil Casey, Andy García, Cecily Strong ... Nadnaravna komedija, v kateri so duhove izganjali Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis in Sigourney Weaver, je leta 1989 dobila nadaljevanje, novo poglavje. Zdaj tudi žensko obleko.

A to, kar je zadnje dogajanje v Hollywoodu potegnilo za sabo, se odraža tudi pri tem filmu.

Paul je nedavno na Twitterju objavil, da bo njegovo podjetje Feigco Entertainment od zdaj naprej uporabljalo klavzulo za vse igralce »inclusion riders, racial parity«, ki bo zagotavljala enakost med igralci. Tudi produkcijska hiša Matt Damona in Ben Afflecka Pearl Street bosta vključila v vse riderje z igralci. »Gibanje« je samo nadaljevanje po vseh črnih zgodbah iz Hollywooda.

Bodo ženske vendarle nekoč enako plačane kot moški igralci? To pomeni tudi za vse ostale »drugačne«? Matt, Ben in Paul pozivajo vse, da sprejmejo pobudo o vključitvi »obveznega člena« pogodbe med igralci in produkcijskimi hišami, da sledijo enakosti.

Matt je k akciji pozval tudi na letošnjih oskarjih. Feig pravi, da kdor ne bo tega sprejel, gre korak nazaj. Rider je šel viralno po tem, ko je McDormanova dobila nagrado za najboljšo igralko na oskarjih. Rider apelira predvsem na vse »ne belce«, istospolno usmerjena in ovirane ljudi ... Spomnimo, Halle Berry je 2002 postala prva temnopolta dobitnica oskarja za najboljšo glavno vlogo. Tudi podatek, da na režiserskih stolčkih sedi 4.1% se počasi premika na bolje.

Priporočamo