Med dobitniki častnega oskarja tudi Donald Sutherland

13. 11. 2017 | Vir: STA
Deli
Med dobitniki častnega oskarja tudi Donald Sutherland (foto: profimedia)
profimedia

Ameriška filmska akademija je v noči na nedeljo v Los Angelesu podelila častne oskarje. Letošnji nagrajenci so filmski igralec Donald Sutherland, scenarist in režiser Charles Burnett, snemalec Owen Roizman in režiserka Agnes Varda.

Pri izbiri prejemnikov teh nagrad, poimenovanih Governors Awards, ni nominacij kot pri oskarjih. Žirija izbira nagrajence glede na njihove posebne zasluge, je filmska akademija pojasnila v spremljevalnem video spotu.

Kanadski igralec Sutherland je pri 82 letih legenda velikih platen. Nastopil je že v več kot 140 vlogah, oskarja pa doslej ni prejel. V Belgiji rojena 89-letna režiserka Varda velja za pionirko francoskega avtorskega filma in mater novega vala. Owen Roizman (81) je bil za svoje delo za kamero že petkrat nominiran za oskarja, kipca pa še ni dobil. Med drugim je posnel Izganjalca hudiča, Tootsie und Wyatta Earpa.

Temnopoltega Charlesa Burnetta (73) je Chicago Tribune razglasil za enega najboljših ameriških režiserjev. Med drugim je posnel filme Killer of Sheep (1978), My Brother's Wedding (1983), To Sleep with Anger (1990) in Namibia: The Struggle for Liberation.

Poleg tega je akademija podelila še posebno nagrado, ki jo je prejel režiser Alejandro Gonzalez Inarritu (54) za kratki film Carne y Arena o prebežnikih prek meje med Mehiko in ZDA.

Častne oskarje od leta 2009 podeljujejo pred tradicionalno pomladno podelitvijo oskarjev; tokratna bo 4. marca prihodnje leto.