Melania končala popotovanje po Afriki v Egiptu

Melania končala popotovanje po Afriki v Egiptu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
6. 10. 2018

Ameriška prva dama Melania Trump je danes z obiskom Egipta zaključila svojo turnejo po Afriki. V Kairu se je srečala z egiptovskim predsednikom Abdel Fatahom al Sisijem, ogledala pa si je tudi piramide v Gizi. Na novinarsko vprašanje ob robu obiska je podprla kandidaturo konservativnega Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika ZDA.

Trumpovo je na letališču v Kairu ob strogih varnostnih ukrepih sprejela egiptovska prva dama Entisar al Sisi. Nato so jo v močno varovanem konvoju vozil odpeljali do predsedniške palače, kjer jo je sprejel tudi egiptovski predsednik. Z njim in njegovo soprogo je govorila približno eno uro, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Soproga ameriškega predsednika Donalda Trumpa se je odpravila tudi na ameriško veleposlaništvo v Kairu, kjer se je srečala s tamkajšnjim osebjem.

Obiskala pa je še znamenite piramide v Gizi in gradbišče Nacionalnega muzeja, v katerem bodo shranjene bogate zbirke predmetov iz zgodovine Egipta.

V Egiptu je na dan, ko bodo v ameriškem senatu po pričakovanjih podprli Trumpovega kandidata Kavanaugha za vrhovnega sodnika ZDA. Na novinarska vprašanja je ob robu obisku v Kairu dejala, da je Kavanaugh zelo usposobljen za položaj. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da je pričal glede obtožb o spolnih zlorabah in poskusu posilstva pred 36 leti, česar ga je obtožila profesorica psihologije Christine Blasey Ford. Vse obtožbe je zanikal.

Ameriška prva dama je prav tako vesela, da je FBI preiskal obtožbe. Prepričana je, da morajo žrtve zlorab dobiti pomoč. Poudarila je tudi, da "nasprotuje vsem oblikam zlorab ali nasilja", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Afriško turnejo je Melania Trump pričela v torek v Gani, obiskala pa je še Malavi in Kenijo. Bela hiša sicer podrobnosti o njeni turneji zaradi varnostnih razlogov ni razkrila. Sporočila pa je, da si je prva dama že dlje časa želela obiskati to celino. Kot je prva dama ZDA sama dejala, jo bo njena turneja vodila v "štiri čudovite in zelo različne afriške države".

Njen obisk so sicer nekoliko zasenčile opazke njenega soproga, ki je januarja afriške države označil za "usrane luknje". Bela hiša je sicer zanikala, da bi Trump to res dejal.