Melania Trump bo morala stopiti v čevlje številnih pomembnih prvih dam

Melania Trump bo morala stopiti v čevlje številnih pomembnih prvih dam (foto: profimedia) profimedia
Vir: Story
3. 2. 2017

Petinštirideseta inavguracija predsednika ZDA je vsekakor zgodovinska tudi za naš narod. Melania Trump je postala prva Slovenka, ki si bo z legendarnimi ženskami delila naslov prva dama. Ta naziv je pomagala izoblikovati Martha Washington, ki so ji v času njenega življenja nadeli vzdevek Lady Washington, šele pozneje pa se je začel uporabljati izraz, katerega kratica je tudi FLOTUS

Martha Washington je bila žena prvega predsednika ZDA, Georgea Washingtona, ki je predsednikoval od 1789 do 1797. Vdova s štirimi otroki, rojena kot Martha Dandridge, se je pri 25 letih vnovič poročila in sprva strogo nasprotovala dogovoru, da naj bi njen mož George postal predsednik na novo nastalih Združenih držav Amerike. 30. aprila leta 1789 se iz protesta ni udeležila njegove inavguracije - zanimiv podatek, ki kaže njeno voljo in odločnost. Pozneje je vseeno sprejela to in naziv moža izkoristila v svoje in dobro drugih. Prirejala je uradne večerje in druženja, ki so postala tradicionalna. Sprejemala je tuje ambasadorje in druge gospode, ki so želeli spoznati prvega predsednika ZDA. S tem je Martha nehote tudi postavila standarde za vse prihajajoče prve dame. Skozi leta se je o tem veliko govorilo, saj nekateri menijo, da prva dama prikazuje zastarelo idejo, ki ima ženo politika zgolj za okras, lutko za zabavo in občasno odvrnitev od političnih manevrov.

Šele v 70. letih prejšnjega stoletja se je vpliv prve dame povečal, ko se je začela bolj aktivno vključevati v politične kampanje, vodenje Bele hiše, socialno pobudo in zastopstvo predsednika ob uradnih in slavnostnih priložnostih. Čeprav vloga prve dame ni bila nikoli uradno definirana, je vedno prisotna kot pomembna oseba v političnem in družabnem življenju naroda. Če predsednik ZDA ni poročen, se vloga prve dame oziroma 'hostese Bele hiše' dodeli sorodnici ali prijateljici.

Pod uradno definicijo je prva dama v prvi vrsti prav 'hostesa', ki organizira in se udeležuje uradnih državnih ceremonij, ki se jih udeležuje z možem ali namesto njega. Prva dama ima tudi svoje osebje, med drugim vodjo osebja, tajnico za odnose z javnostmi, aranžerja in cvetličarja. Prva dama za svoje delo ni plačana, čemur sta v preteklosti nasprotovala tako Ronald Reagan kot Barack Obama, ker naj bi s tem še dodatno prilivala olja na ogenj neenakosti spolov v delovnem okolju. Prva dama Jacqueline Kennedy je veliko pozornosti pridobila zaradi načina oblačenja, ki je bistveno vplival na oblačilno estetiko 60. let v Ameriki. Postala je globalna modna ikona, saj so v njenem primeru (in tudi v Melanijinem) njen slog neštetokrat kopirali komercialni proizvajalci oblačil in imitirale ženske z vsega sveta.

Veliko pozornosti zaradi modnih kombinacij je požela tudi Michelle Obama, ki je postala ljubljenka ameriških modnih oblikovalcev. Modni strokovnjaki ji zaradi oblačenja pripisujejo celo uspeh na višji ravni, saj naj bi s svojim slogom izboljšala javno podobo celotne administracije. Po njenih stopinjah gre tudi Melania Trump, ki odlično manevrira med količki, ki so jih postavila številna velika imena iz sveta mode, ki so javno povedala, da je ne bi oblačila za nič na svetu. A pred njenimi vrati je tudi veliko takšnih, ki bi lepo in modno prvo damo z veseljem vzeli pod svoje okrilje, tako kot je to storil Ralph Lauren. Da se zna obleči, je dokazala že neštetokrat, na nedavni inavguraciji pa je zaprla usta še tistim nekaj skeptikom, ki so mislili, da ji ne bo uspelo prikazati glamurja in elegance. A Melania bo na mizo zagotovo prinesla še veliko več kot zgolj modne poslastice.

Američani predvidevajo, da bo v novi vlogi zadržana in predana možu - tako kot med predsedniško kampanjo, ko ni pokazala pretiranega zanimanja za to, da bi bila v ospredju. Melania je prva v marsičem; je prva dama od leta 1853, ki se ni nemudoma po inavguraciji preselila v Belo hišo, prva, ki je predsednikova tretja žena, prva, katere materni jezik ni angleščina, in prva, ki tekoče govori kar pet jezikov - slovensko, nemško, francosko, srbsko in angleško. Sicer pa ni prva prva dama, ki se je nekoč ukvarjala z manekenstvom oziroma modelingom. Tako Betty Ford kot Pat Nixon sta se ukvarjali z modelingom, gospa Nixon pa je prva v javnosti nosila hlače, ki jih je oblekla za članek v modni reviji.

Kar se tiče okusa za notranjo opremo, bo treba še malo počakati, vsekakor pa je jasno, da se Melanijin močno razlikuje od okusa Michelle Obama, ki je velika ljubiteljica moderne umetnosti, Trumpovi pa so znani po tem, da v domovanje vnesejo veliko bogatih, žlahtnih in klasičnih elementov, med katerimi je tudi slovenski kristal iz Rogaške, ki se od leta 2011 v Ameriki prodaja pod znamko Trump Home. Vsekakor pa, kar se politike tiče, Melania ostaja v ozadju, kar je v popolnem nasprotju s predhodnicami Eleanor Roosevelt, Rosalynn Carter, Ellen Wilson ali celo Nancy Reagan, ki je slovela po svoji 'rotvajlerski' vlogi, saj se je velikokrat zoperstavila osebju Bele hiše, če ti niso zastopali interesov njenega moža.

Kot zanimivost, Melania (46) ne bo najmlajša prva dama, Jackie Kennedy je bila 15 let mlajša in je druga prva dama po Angležinji Louisi Adams, rojena zunaj ZDA. Melania je sicer javnosti že nakazala, kaj bo njen primarni fokus, ko bo prevzela štafeto in se lotila dela. Zavzemala se bo za ženske in otroke, usmerila pa se bo v problematiko ustrahovanja prek interneta, saj je tega med mladimi vedno več. Sicer pa je bila Melania pred prevzemom naziva, tako kot Michelle Obama med obema mandatoma, aktivna članica več združenj. Leto dni je delovala kot častna predsednica kluba Martha Graham Dance Company in pet let zapored pri Boy's Club of New York. Je aktivna članica Police Athletic League, kjer so jo leta 2006 počastili z nagrado 'ženska leta', ameriški Rdeči križ pa ji je leta 2005 dodelil naziv ambasadorke dobre volje, ki mu je služila štiri leta. 2010 je postala predsednica združenja The American Heart Association, s katerim so zbrali 1,7 milijona dolarjev za raziskave.

Modna ikona v nastajanju

Glede na to, da smo Melanio med predsedniško kampanjo velikokrat videli predvsem v modnih kombinacijah s podpisom evropskih modnih oblikovalcev, smo sklepali, da se bo te modne sheme držala tudi, ko bo prišla na vrsto inavguracija. A ker se po tradiciji prva dama z osebno garderobo poklanja že znanim ameriškim oblikovalcem in tudi mladim kreatorjem, vse kaže, da je Melania naposled le 'podlegla' ideji o vsesplošni amerikanizaciji, ki je tudi osnova politike njenega moža. Že pred časom smo pisali, da so Američani njen t. i. politični stil opredelili kot resen, a seksi, in v tem slogu prva dama nadaljuje svoj modni pohod. Glede na to, da Melania prisega na barvno ujemanje in v svoji garderobi veliko mesta nameni belim kombinacijam, nas njena modna izbira morda ni pretirano presenetila, nas je pa vsekakor navdušila. Ker se Melania že od nekdaj rada oblači sama in po občutku, je bilo pričakovano, da bo z izbranimi modnimi oblikovalci tesno sodelovala tudi v oblikovalskem smislu. Govorice o tem, da naj bi jo oblačil Karl Lagerfeld, kreativni direktor znamk Chanel in Fendi, je utišala, ko se je pojavila v nebeško modri kombinaciji s podpisom Ralpha Laurena. Če spremljate Melanijino modno pot, veste, da je njen najljubši modni kos krajša obleka brez rokavov, ki pristaja večini žensk in je vrhunec priljubljenosti dosegla v 60. letih prejšnjega stoletja. Podobne sheme se je držala pri izbiri nežno modre kombinacije, za katero so mediji pisali, da naj bi navdih iskala pri Jackie Kennedy. Edine podobnosti ženskega kostima iz kašmirja so barva, ki pravzaprav odstopa za barvni odtenek, dolžina rokavov na boleru in rokavice - vse drugo je moderno, čeprav se v osnovi drži klasike. "Oblikoval sem ikonični ameriški slog, ki je primeren za ta zgodovinski trenutek," so sporočili iz štaba Ralph Lauren, ki je zaslužen tudi za kombinacijo, ki smo jo zasledili na Hilary Clinton. Slovesnosti, povezane z inavguracijo, so se zaključile s tremi večernimi inavguracijskimi plesi, za katere je Melania izbrala posebne obleke, a najbolj je izstopala bela, arhitekturno krojena toaleta, ki ni bila pretenciozna, temveč umirjena in elegantna - pravo nasprotje obleki, ki jo je izbrala Ivanka Trump. V tem pogledu je Melania vsekakor izstopala v večerni kreaciji, ki je nastala v sodelovanju s Hervéjem Pierrom, Francozom, ki je tako kot ona postal zaprisežen Newyorčan in je med drugim nekdanji kreativni direktor modne hiše Carolina Herrera. Zlata obleka oblikovalca z libanonskimi koreninami Reema Acre ni bila deležna velikega hvalospeva, čeprav je bila videti kot zlat kipec. Pri drugih kombinacijah je Melania ostala zvesta črnini, odločila se je za črni vojaški plašč in plašč A-linije s pasom, ki je še dodatno poudaril njeno brezhibno postavo in ozek pas.

Salama in vino v čast prvi dami

Sevničani so se izkazali kot zelo podjetni, saj so rojstni kraj prve dame skoraj že spremenili v tovarno Melania. V okviru dnevov odprtih vrat in širše turistične ponudbe Sevnice je bila dan po inavguraciji uradno predstavljena t. i. prestižna blagovna znamka Sevnice. Ta zajema izbor izdelkov z nazivom First Lady, med katerimi sta postavljeni obe vinsko-kulinarični 'Prvi dami' Sevnice, modra frankinja First Lady ter tradicionalna sevniška salama First Lady. V občini Sevnica so poleg znamke predstavili preostalo ponudbo, ki je nastala prvi dami ZDA v čast, in sicer predsedniški burger in sladica v piceriji Rondo, torta v slaščičarni Julija, palačinke v Tončkovem domu na Lisci, pita v kavarni Kruhek in posebne copate, ki jih je izdelalo sevniško podjetje Kopitarna. Blagovna znamka First Lady sicer vključuje še Grajsko zlato čokolado, Grajske pralineje z modro frankinjo, Grajske krhlje s čokolado iz čokoladnice Passero, Grajski čaj in Grajsko kozmetiko iz sevniškega podjetja Lekos ter unikatne skodelice iz keramike Gligič. V Sevnici pa je potekal tudi tradicionalna 9. Grajska rez na Gradu Sevnica, ki je bila tokrat v znamenju praznovanja v čast prvi dami ZDA Melanii Trump. V njeno čast je baron Moscon s sabljo odprl prvo Grajsko penino in skupaj so nazdravili svetovno najbolj prepoznavni nekdanji krajanki.

Sevniški dogodek na 'veliki petek'

Inavguracijski dogodek v ZDA, ki ga je spremljala vsa svetovna javnost, so v Melanijini Sevnici pozdravili z dobrodelno večerjo v gostišču Dolinšek. Kot nam je povedal Martin Dolinšek, lastnik omenjenega gostišča in predsednik Rotary Kluba Sevnica, so bili zaradi dogodka izredno veseli. "Dogodek je minil nad pričakovanji in res smo ga izpeljali vrhunsko. Odziv je bil velik," nam je najprej povedal in dodal, da so na dobrodelni večerji, na kateri so se zbrali številni ljudje iz medijskega, političnega in gospodarskega sveta, zbrali 3.600 evrov za nakup opreme za zdravstveni dom. Sicer pa se v Sevnici tudi v prihodnje obetajo posebni dogodki v čast prvi dami Amerike. "Vv Rotary Klubu bomo počakali in videli, kako se bodo stvari odvile. Pričakujemo najboljše, v realnih okvirjih," je najprej pojasnil Martin in dodal, da bo v ponudbi njihovega gostišča ostal t. i. inavguracijski meni, ki so ga okušali deležni tudi petkovi gostje. O tem, kakšne načrte kujejo v prihodnje, pa bo več znanega v februarju.

Manja Stevič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story05/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 05/2017

Story 05/2017, od 26. 01. 2017