Melania Trump s pobudo za otroke Bodi najboljši

Melania Trump s pobudo za otroke Bodi najboljši (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
8. 5. 2018

Prva dama ZDA Melania Trump je v ponedeljek v Rožnem vrtu pred Belo hišo naznanila svojo pobudo za pomoč otrokom, ki nosi naslov Bodi najboljši (Be Best). Šlo naj bi za kampanjo osveščanja glede družbenih medijev, mamil in splošne dobrobiti otrok.

Trumpova je prebrala kratek govor s splošnim orisom pobude, njen mož, predsednik Donald Trump pa je nemudoma podpisal odlok za razglasitev 7. maja kot dneva bodi najboljši.

Nekdo iz publike je vprašal, ali je izraz "Be Best" slovnično pravilen, in Trump se je malce nasmejal, komentiral pa ni.

Izobrazba eno glavnih vprašanj za otroke

Trumpova je povedala, da je izobrazba eno glavnih vprašanj, s katerimi se soočajo otroci. "Če resnično poslušamo, kaj nam govorijo naši otroci, naj si bodo to njihove skrbi ali ideje, jim lahko odrasli ponudimo podporo in orodja, ki jih potrebujejo, da odrastejo v srečne in produktivne odrasle," je dejala. Bistvo pobude naj bi bilo vzpodbujanje odraslih, da učijo otroke, kako naj postanejo dobri državljani, prijazni ljudje, ki niso nasilni na družbenih medijih in drugače, ki bodo skrbeli zase in ne bodo uživali mamil. Melania Trump bo pobudo predstavljala po ZDA.

Pred volitvami novembra 2016 je napovedala, da se bo v Beli hiši predvsem ukvarjala s kampanjo proti nasilništvu na internetu. V 16 mesecih, odkar je mož na oblasti, je nekajkrat obiskala otroke v šolah in bolnišnicah doma in po svetu.

Lani jeseni je imela v Beli hiši okroglo mizo o zlorabi sredstev proti bolečinam in mamil, letos marca pa sestanek s predstavniki družbenih medijev o nasilništvu in varnosti na internetu. Novinarske konference še ni imela niti ni dala nobenega intervjuja.

Ne priljubljena in ne osovražena

V ameriški javnosti prva dama slovenskega rodu ni pretirano priljubljena, ampak obenem niti osovražena, kot sta bili pri ameriških desničarjih prvi dami Hillary Clinton in Michelle Obama. Republikanske prve dame pri levici v sodobni zgodovini niso bile tako osovražene, ker se niso izpostavljale.

Nancy Reagan je imela kampanjo proti mamilom pod naslovom Enostavno reči ne, Barbara in Laura Bush sta poudarjali izobraževanje in pismenost, Michelle Obama je jezila desnico s kampanjo za zdravo hrano in zdravo življenje, Clintonova pa se jim je do smrti zamerila s prizadevanjem za zdravstveno reformo. Zadnja anketa CNN ugotavlja, da ima 57 odstotkov vseh Američanov pozitivno mnenje o Melanii Trump. Pozitivno mnenje o njej ima 54 odstotkov Američank, in celo demokrati so razdeljeni približno na polovico. Pozitivno mnenje o njej jih ima 38 odstotkov, negativno pa 40 odstotkov.

Priporočamo