Meryl Streep: Kljub uspehu ostaja skromna

Meryl je zagotovo ena od najboljših igralk vseh časov, kar dokazujejo tudi številne nagrade, ki jih je prejela za svoje delo. 
 (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
7. 7. 2016

Meryl Streep je zagotovo ena od najboljših igralk na svetu, ki s svojo igro nikogar ne pusti ravnodušnega. Ker je nedavno praznovala svoj 67. rojstni dan, smo se odločili, da njeno življenje in predvsem igralsko pot pogledamo nekoliko pobliže.

Mary Louise Streep je bila rojena 22. junija 1949 v Summitu v ameriški zvezni državi New Jersey mami Mary Wolf Wilkinson in očetu Harryju Williamu Streepu mlajšemu. Že kot mala deklica se je zelo rada postavljala pred kamero, pri 12 letih pa je začela nastopati tudi v šolskih recitalih in igrah. A o tem, da bi se resno posvetila igranju, takrat še ni razmišljala. To se je zgodilo šele pozneje na kolidžu Vassar, ko je z igro v predstavi Miss Julie pritegnila pozornost vseh, tudi profesorja drame Clintona J. Atkinsona, ki je v njej opazil izjemen talent. Šele takrat se je Meryl dokončno odločila, da se resno posveti igri, zato se je takoj po diplomi vpisala na magistrski študij igre na dramski šoli prestižne univerze Yale. A da bi si študij lahko plačala, je morala opravljati številna dela, ob tem pa je tudi veliko igrala v gledališču, kar jo je popolnoma izčrpalo in ji načelo zdravje. Zato je celo razmišljala, da bi igranje opustila in raje študirala pravo. A seveda je usoda zanjo imela večje načrte ...

Za njen preboj na filmska platna je kriv Robert De Niro

Meryl se je takoj po magisteriju na Yalu, ki ga je opravila leta 1975, preselila v New York, kjer se je osredotočila predvsem na delo v gledališču in muzikalih. V eni izmed produkcij Antona Pavloviča Čehova, Češnjev vrt (The Cherry Orchard), pa jo je opazil znani Robert De Niro, sicer igralkin veliki vzornik, ki ji je ponudil, da bi v vojnem filmu Lovec na jelene (The Deer Hunter) igrala njegovo dekle. Igralka, ki so jo bolj zanimale odrske deske in muzikali, je vlogo sprejela predvsem zato, ker je v njej igral tudi njen takratni partner, igralec John Cazale, ki je sicer bolehal za rakom na pljučih. A prav ta vloga je Meryl prinesla večjo prepoznavnost in nominacijo za oskarja za najboljšo stransko igralko. Obenem pa so se ji z njo tudi odprla vrata v svet filma. Takoj zatem so ji namreč ponudili vlogo v seriji Holokavst, ki ji je prinesla še večjo prepoznavnost in nagrado Emmy za izjemno glavno igralko v miniseriji ali filmu. Z nastopom v filmu Kramer proti Kramerju, v katerem je zaigrala nesrečno poročeno žensko, ki zapusti moža in otroka, pa si je leta 1979 prislužila prvega oskarja in zlati globus za najboljšo stransko igralko. Meryl je bila v svoji dolgoletni karieri kar devetnajstkrat nominirana za oskarja, prejela pa je tri kipce. Poleg oskarja za vlogo v filmu Kramer proti Kramerju je osvojila še oskarja za najboljšo igralko v filmu Sofijina odločitev (Sophie's Choice) (1982) in za upodobitev Margaret Thatcher v biografskem filmu Železna Lady (The Iron Lady) (2011). Za zlati globus je bila nominirana kar devetindvajsetkrat, zmagala pa je osemkrat. Ob tem je osvojila še številne druge nagrade, med drugim dve nagradi SAG (Screen Actors Guild Awards), nagrado za najboljšo igralko canskega filmskega festivala in dve bafti. Za svoje vokalne sposobnosti pa je bila nominirana tudi za pet gremijev.

Njen igralski talent je preprosto izjemen

Meryl poseduje redko sposobnost, da se z likom, ki ga igra, popolnoma zlije, celo tako zelo, da se zdi, kot bi bila v resnici ta oseba. Zato mnogi menijo, da sta njen talent in njeno delo preprosto izjemna ter da je najboljša igralka, kar jih je kdaj bilo. A sama ostaja skromna in pravi, da ni najboljša v nobeni stvari, saj meni, da najboljše od vsega sploh ne obstaja. Sicer pa je na svoji igralski poti imela odlične učitelje, predvsem v času, ko je študirala na Yalu, a ker so vsi trije učitelji igranja imeli različne pristope, se je odločila, da ubere svojo pot, ki pa je ne želi do potankosti razčleniti. Na predavanju na univerzi Princeton leta 2006 je na to temo celo izjavila, da je bila "domišljava in zavestno nevedna. Namerno sem gojila odpor do tega, da bi raziskala svojo lastno metodo dela, ker me je bilo strah, da tega, če pridem zadevi do dna, sploh ne bom mogla več početi.''

Zasebnost skrbno skriva

Meryl je v svojem življenju imela le dva usodna moška. Njena prva velika ljubezen je bil igralec John Cazale, ki je umrl leta 1978 po krajšem boju z rakom. Igralko je njegova smrt globoko pretresla, a vedela je, da mora iti naprej. Odločila se je, da zapusti njun skupni dom in se preseli drugam. Prijatelj njenega brata Don Gummer ji je ponudil svoje stanovanje in ji tudi po svojih najboljših močeh pomagal, da se je postavila na noge. A kaj hitro je ugotovil, da se je vanjo zaljubil, njegovim čarom pa je počasi, a zanesljivo podlegla tudi igralka. Le šest mesecev pozneje sta se poročila, kar je bilo za mnoge veliko presenečenje, saj je od smrti igralkinega nekdanjega partnerja minil le kratek čas. Meryl je takrat priznala, da smrti svojega partnerja ni prebolela, a se je odločila, da mora svoje življenje živeti naprej in prav Don je bil tisti, ki ji je pokazal kako. Čeprav so mnogi sumili, da bo zakon dolgo trajal, sta igralka in njen mož, sicer priznani kipar, skupaj že 38 let in imata štiri otroke – sina Henryja (1979) ter hčerki Mamie (1983), Grace (1986) in Louiso (1991). Par, ki ga mnogi označujejo za enega od najbolj prizemljenih v Hollywoodu, sicer živi daleč od oči javnosti na ogromnem posestvu v Connecticutu, kjer uživata v zasebnosti in preprostem življenju.

Tina Ambrožič

Značke: Meryl Streep