Milijonar iz filma Čedno dekle praznuje danes 70. rojstni dan

Milijonar iz filma Čedno dekle praznuje danes 70. rojstni dan (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
31. 8. 2019

Svoj 70. rojstni dan danes praznuje hollywoodski igralec Richard Gere. Zaslovel je z nastopi v hollywoodskih uspešnicah, kot so Častnik in gentleman (1982), Čedno dekle (1990) in Chicago (2002), za katerega je prejel zlati globus.

Filmski igralec, rojen v Pensilvaniji, je zaigral v več kot 50 filmih. Svojo igralsko pot je začel z nastopom v londonski gledališki izvedbi Briljantine leta 1973, že v sredini 70. let pa je začel nastopati v hollywoodskih filmih. Najprej je imel stransko vlogo v seksualnem trilerju Iskanje g. Goodbara (1977), nato glavno vlogo v Nebeških dnevih (1978).

Pozneje je zaigral tudi v nekaj filmih, ki so bili polom, pa tudi v nekaj boljše sprejetih filmih, kot so Sommersby (1993), Izvirni strah (1996) ter Pobegla nevesta (1999), v katerem je nastopil v družbi soigralke iz Čednega dekleta, Julie Roberts. Revija People ga je istega leta razglasila za najbolj seksi živečega moškega.

Leta 2002 je nastopil v treh uspešnih filmih - Mothmanovi prerokbi, Nezvesti in filmski priredbi Chicaga. Za igro v Chicagu je prejel zlati globus v kategoriji najboljšega igralca v komediji ali muzikalu. Leta 2004 je sledila plesna drama Zaplešiva.

Igralec je povezan tudi z Evropo. Leta 2006 je skupaj z Jessejem Eisenbergom in Terrencem Howardom začel snemati film Pomlad v Bosni, v katerem je upodobil novinarja. Leta 2015 so mu na 50. Karlovyh Varyh izročili kristalni globus za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji.

Dejaven je tudi na humanitarnem področju. Leta 1991 je ustanovil fundacijo za javno zdravstvo, izobraževanje in nujno pomoč v Tibetu. Dolgo se je udejstvoval tudi v boju proti aidsu. 

Nedavno se je zapletel v besedni dvoboj z Matteom Salvinijem. Gere je italijansko vlado pozval, naj sprejme migrante z ladje Open Arms. "Ker velikodušnega milijonarja skrbi usoda migrantov z ladje Open Arms, se mu zahvaljujemo: vse ljudi na krovu lahko odpelje v Hollywood s svojim zasebnim letalom in jih oskrbi v svojih vilah. Hvala vam, Richard," je odvrnil Salvini. 

Priporočamo