Mladostni dom princese Diane so dali v najem

Princesa Diana (foto: arhiv revije Lea) arhiv revije Lea
8. 6. 2016

Princesa Diana je še po toliko letih od smrti, letos mineva 20 let, zanimiva in ni utonila v pozabo. Še vedno ima veliko oboževalcev, ki je niso pozabili.

Grof Charles Spencer s sporogo
Althorp

In na to očitno računa tudi njen brat, grof Charles Spencer, ki je pred kratkim objavil, da bo odprl družinsko posest Althorp in jo dal v najem. S tem ne misli, da bi nekdo lahko v njej živel, temveč da lahko tam kot turist prespite nekaj noči. Diana je v tej 500 let stari graščini odraščala, preden se je za kratek čas preselila na svoje in pozneje seveda na kraljevi dvor, ko se je poročila s princem Charlesom. Zdaj pa je Althorp tudi njeno zadnje počivališče, saj je na enem delu posesti urejena grobnica, v kateri je pokopana.

  • Althorp so zgradili leta 1508 in zraven lepe graščine sta tudi prekrasen vrt in park. Družina Spencer je tu živela več kot pol stoletja. 19 od 90 sob je odprtih za javnost. V graščini so neprecenljivo pohištvo, slike in porcelan. Po Dianini smrti so v enem delu parka naredili spominski park, v sami hiši pa nekakšen muzej v njeno čast.

Denar za neprofitno organizacijo

Charles Spencer in njegova soproga Karen sta namero, da bosta oddajala posest Althorpe, sporočila na novicah televizijske mreže NBC. V hiši bo mogoče prenočiti le ob koncu tedna, denar, ki ga bosta s tem zaslužila, pa bo namenjen za neprofitno organizacijo lady Spencer, ki se imenuje Whole Child International. Idejo je pravzaprav dobila Karen, soproga Charlesa Spencerja, s katerim se je poročila leta 2011. Gostje bodo imeli dostop tudi do delov hiše, ki sicer niso bili odprti za javnost. Obstaja celo možnost, da bi gostje spali v Dianini sobi. Althrop bodo odprli za tri vikende in za omejeno število obiskovalcev. Cene se bodo vrtele od 17 tisoč funtov za par ali pa 170 tisoč funtov za skupino 18 ljudi.

Tudi za tiste z bolj plitvimi žepi

V hiši, kjer je Diana preživljala mladost, pa bodo lahko uživali tudi tisti, ki si ne morejo privoščiti teh vrtoglavih zneskov. Zato bodo organizirali natečaj. Tisti, ki mu bo uspelo zbrati največ donacij pri prijateljih, bo na primer lahko bival tu. Druga možnost, da si omogočite bivanje na posesti pa je esej ali videozapis o tem, kako ste vpleteni v kakšno dobrodelno aktivnost. Organizacija, ki jo je nekoč ustanovila princesa Diana, sicer poskuša izboljšati razmere, v katerih živijo otroci v sirotišnicah po svetu.

Pa poglejmo malce nazaj v zgodovino

Lady Diana Spencer je rojena v Norfolku v grofovski družini. Imela je dve starejši sestri Sarah in Jane ter mlajšega brata Charlesa. Njen oče je bil glavni konjušnik Elizabete II. in tudi potomec osme grofovske generacije. Ko ji je bilo samo sedem let, sta se starša ločila, in to zaradi mamine afere s poročenim moškim. Sodišče je otroke dodelilo očetu, lordu Spencerju. Pri 16 je pustila srednjo šolo in se po letu dni premora vrnila v šolske klopi. Tokrat v Švico, kjer je šolo tudi končala. Nato se je preselila v London, kjer je delala kot varuška. Vse drugo je zgodovina – spoznala je oziroma seznanili so jo s princem Charlesom in njena usoda je bila zapečatena.

Značke: Princesa Diana

Priporočamo