Momčilo Bajagić - Bajaga: Četrt stoletja z Instruktorji

Vir: Lea
23. 7. 2009

Letošnji nastopi Bajage & Instruktorjev so praznični, saj praznujejo 25. obletnico obstoja. S turnejo so začeli v Kanadi in Ameriki ter nadaljevali v nekdanji Jugoslaviji, tudi v Sloveniji. V Ljubljani bodo praznovali novembra.

Na koncertih igrajo po nekaj hitov z vseh albumov, Bajaga pa že pripravlja nov album. “Ne vem pa, kdaj ga bom končal, imam narejene le tri komade …”

Prepotoval ves svet

Čeprav je Bajaga v vseh teh letih nizal koncerte, spoznaval ljudi, mesta, delal komade … je kar nekaj stvari, ki jih ne bo nikoli pozabil.

“Doživel sem milijon lepih stvari, videl sem toliko sveta, kot ga nikoli ne bi videl, če ne bi bil glasbenik. V moskovskem parku Gorki sem igral pred 200 tisoč ljudmi, igral sem tudi v Almathyju v Kazahstanu, Gaboronu v Bocvani, Johannesburgu ... Na Novi Zelandiji so me odpeljali na plažo in rekli, da je tam naprej samo še južni pol.”

Prijatelje ima po vsem svetu, a si poskuša vzeti čas zanje, če nastopa v njihovem mestu, ali pa se sliši z njimi po telefonu.

“Sem staromoden tip, elektronsko pošto uporabljam samo, ko moram, pa še to raje vidim, da opravi kdo drug. Nervirajo me novinarji, ko mi po pošti pošljejo 30 vprašanj. Pripravljen sem jim plačati telefonski račun za pogovor in še za ves mesec, samo da ne tipkam, ker tipkam samo z dvema prstoma.”

Izkušen človek

Bajaga obvlada kitaro in petje, tudi komponira ter piše besedila. “V življenju sem naredil 350, 400 stvari … veliko. A lažje je delati pesmi na začetku kariere kot pozneje. V mojih letih je še otroke težko delati, kaj šele komade. Hecam se, ne moreš vedno delati. Nekatere stvari so z leti boljše, nekatere pa slabše, imaš pa več izkušenj. Ko si mlad, imaš preveč energije in je ne moreš obvladati, ker nimaš dovolj kontrole. Ko si star, imaš manj energije, ampak jo bolje izkoristiš.”

Priporočamo