Morgan Freeman: obtožuje Monsanto za poboj čebel po svetu

Morgan Freeman: obtožuje Monsanto za poboj čebel po svetu (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
5. 10. 2016

Znani filmski igralec, oskarjevec Morgan Freeman, je že večkrat izrazil zaskrbljenost zaradi nevarnosti, ki jih za svet pomenijo pesticidi, s prstom in obtožbami pa je pokazal na Monsanto in njihovo zastrupljanje narave. 

Še več, Freeman trdi, da je prav gigantov pesticid znamke Roundup kriv za množični poboj čebel po svetu.Znani filmski igralec, oskarjevec Morgan Freeman, je že večkrat izrazil zaskrbljenost zaradi nevarnosti, ki jih za svet pomenijo pesticidi, s prstom in obtožbami pa je pokazal na Monsanto in njihovo zastrupljanje narave. Še več, Freeman trdi, da je prav gigantov pesticid znamke Roundup kriv za množični poboj čebel po svetu.

A seveda veliki igralec, ki ima za seboj že nekaj nepozabnih in neverjetnih ter opaznih vlog, ni pokazal le na Monsanto, ampak je za sokrivca obtožil tudi ameriško vodstvo, ki to dovoljuje. Potem ko je Morgan izvedel za neverjetno umiranje čebel po vsem svetu, je svoj ranč popolnoma spremenil v pravo zavetišče za čebele. Med gostovanjem v pogovorni oddaji Larry King Now je Freeman na voditeljevo vprašanje, ali povsem javno obtožuje Monsanto in ameriško vlado za smrt milijonov čebel, odgovoril: "Oba sta kriva za neverjetno izgubo in pomor čebel, zastrašujoče razmere imamo predvsem v naši državi. Znanstveniki že dolgo trdijo, da čebele s svojo dejavnostjo v naravi pomembno vplivajo na pridelavo hrane tako za človeka kot tudi za živali, različnih industrijskih surovin in tudi na človekovo zdravje. Izginotje čebel bi bilo zelo nevarno za naš obstoj."

Freeman je nato potegnil vzporednico z ubijanjem kanarčkov v predelih premogovnikov. Pred številnimi leti so namreč ljudje kanarčke uporabljali za odkrivanje strupenih plinov – na primer metana. V rudnikih so ves čas letali kanarčki, in ko so začeli peti bolj glasno, je to pomenilo, da uhaja plin, rudarji so pobegnili na prosto, ptice pa so pomrle. Tako so kanarčki iz nekaterih delov sveta popolnoma izginili. To je jasen dokaz in primer, kako človek žrtvuje živali za svoje dobro, a pri tem ne razmišlja, da lahko poruši ravnovesje, ki je zelo pomembno za naravo. Freeman je še poudaril, da je človek iztrebil že na tisoče vrst živali, kar dolgoročno močno vpliva na naš planet.

Morgan Freeman na hitro

  • Rodil se je leta 1937 v Memphisu. Njegov oče Morgan Porterfield Freeman je bil brivec, ki je leta 1961 umrl zaradi ciroze jeter. Mati Mayme Edna Revere je bila čistilka, Morgan pa je eden izmed štirih otrok. Med njegovim odraščanjem se je njegova družina pogosto selila. Živeli so v Greenwoodu (Misisipi), Garyju (Indiana) in na koncu v Chicagu. Freeman je prvič nastopal v šolski predstavi pri osmih letih, pri 12 letih je zmagal na državnem dramskem tekmovanju. Med srednješolskim izobraževanjem je nastopal v radiodramah v Nashvillu. Leta 1955 je odklonil štipendijo Univerzitetne dramske šole v Jacksonu, ker se je odločil za delo v ameriškem vojnem letalstvu. V začetku leta 1960 se je preselil v Los Angeles, kjer je delal kot zapisnikar na fakulteti. V tem času se je zadrževal tudi v New Yorku in San Franciscu, kjer je bil plesalec. Bil je član plesne skupine Opera ring.

Priporočamo