Na obisku pri gorskem zdravniku

Na obisku pri gorskem zdravniku (foto: Arhiv pop TV) Arhiv pop TV
Vir: Lady
8. 9. 2016

Serija Gorski zdravnik je obnorela slovenske gledalke in gledalce, pa tudi tistim zunaj naših meja je sedla v srce. Tudi turistične agencije so našle novo tržno nišo, saj se po prelepi pokrajini na Tirolskem, ki služi kot scenografija uspešne serije, vozijo avtobusi, polni oboževalk in oboževalcev. Zato sem oprtala nahrbtnik in se s fotoaparatom v rokah podala na raziskovanje tirolskega okoliša, ki je svoje lepote posodil ustvarjalcem priljubljene serije.

Priznam, da sem se v boj s kolesarstvom nazadnje podala nekje v osnovni šoli. In ko sem mimogrede sredi počitnikovanja na avstrijskem Tirolskem opazila reklamo za organiziran kolesarski izlet po snemalnih poteh serije, ki je kot blisk obnorela našo majhno državico, sem si dejala, da bo že vredno žrtvovati malo lenobnega poležavanja za zanimivo izkušnjo. Tudi kolo naj ne bi bil prevelik zalogaj ‒ v napovedniku so opisovali 'pičle' tri ure z električnim kolesom in kar me je dokončno prepričalo, je bil tisti drobni tisk, da je izlet primeren tudi za začetnike (tiste, s slabšo kondicijo). No, naslednji dan se je ob 10. uri zjutraj začela resna odprava z naše zbiralne točke. Poleg mene še petnajst drugih, starejših (večina žensk v zrelejših letih, seveda, ki so verjetno potiho upale, da nas bo kje pričakal resnični doktor Gruber, torej priljubljeni igralec Hans Sigl), vidno vzhičenih in s kolesarsko opremo od glave do peta. Če sem iskrena, me je skorajda minilo, ko sem po vrh vsega uzrla še našega mladega vodiča, ki je kazal vse znake profesionalnega kolesarja. Reči, da sem svojo izbiro oblačil obžalovala, je povsem odveč, med njimi sem se počutila kot amater ali bolje rečeno ‒ črna ovca v družini.

Idilični glavni trg

Pa smo v gosjem redu le pritisnili na pedala in se zapeljali po gorski pokrajini Wilder Kaiser, natančneje skozi vasico Going, ki seriji avstrijsko-nemške produkcije posoja idilično prizorišče glavnega trga. Vse je videti mnogo manjše, kot je prikazano na televiziji, vključno s hišo Wilder Kaiser, ki so jo preuredili posebej za potrebe snemalne ekipe. Okolica v času snemanj, med junijem in decembrom, postane drugi dom igralcem, lokacije pa razumljivo uporabljajo tudi v zasebnem življenju ‒ Hans še posebno rad obiskuje bližnje trgovinice in golf igrišče. Pa še majhna zanimivost mimogrede ‒ čeprav v nadaljevanki prikažejo policijsko postajo, je vasica Going ne premore, zato je na eni izmed stavb le izobešen napis policija (trenutno je prekrit, da ne pride do pomote).

Ellmau – dom serije Gorski zdravnik

Le nekaj kilometrov od tod je poletno zabavišče za obiskovalce in v njegovem sklopu pokrito teniško igrišče. Zaradi neuporabe v vročih mesecih so ga lastniki odstopili produkcijski hiši za snemalne namene in ga preuredili v pristno bolnišnico, kjer Martin zdravi svoje paciente. Čez vijugaste poti smo nato odkolesarili do mesteca Ellmau, kjer je na vzpetini Fiastenbichlu doktorjeva sprejemnica in ordinacija. Od tu se razprostira čudovit razgled na dolino in je priljubljena izletniška točka, kjer se tre turistov, željnih ogleda njene notranjosti. Zraven njenih vrat je v preteklosti visela kovinska ploščica z urnikom ordinacije, a ker so jo oblegali številni oboževalci, so jo zamenjali s ploščico Romana Melchingerja. Sicer pa ambient ostaja nedotaknjen od snemanja, zato je doživetje toliko večje ‒ pred vhodom pa si za spomin lahko privoščite tematske malenkosti in domov odnesete plakat z zvezdnikom z malih zaslonov.

Zajtrk Martina Gruberja

Malo večji napor in hkrati vrhunec dneva je bil vzpon na Gruberhof, domačijo Martinovih staršev, kjer Martin prebiva s svojo mamo, bratom Hansom in hčerko Lili. Hiša tipične tirolske gradnje je kar na 1.200 metrih nadmorske višine, na sončni strani vzpetine Bromberg in Söll, in se je prvotno (torej pred snemanji) imenovala Köpfing. Je zapuščina družine Mayr in s terase, kjer se v seriji običajno družijo med obroki, ponuja čudovit razgled na celotno gorovje Kaiser, v notranjosti pa je posebna soba, ki si jo je igralec Hans Sigl uredil za sprostitev med snemanji. Naključje ali ne, v neposredni bližini še ene zanimive turistične točke je 'pravi' Gruberhof - istoimenska restavracija, v kateri vam po želji postrežejo z zajtrkom Martina Gruberja. Pa dober tek!

Tekst: Neja Drozg
Foto: Neja Drozg, arhiv pop TV

Priporočamo