Neisha skupaj s Saro Savnik za gluhe in naglušne

Neisha skupaj s Saro Savnik za gluhe in naglušne (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
28. 12. 2014

Slovenija je kot ena izmed prvih evropskih držav jezikovni govorici namenila svoj dan. Vsako leto nas bo 14. november še dodatno opomnil na izzive, s katerimi se spopadajo gluhi in naglušni. Ob prvi obeležitvi tega posebnega dne so moči združili Pristop, Val 202 in pevka Neisha ter ustvarili posebno kampanjo Zvoke v roke, s katero si prizadevajo ozaveščati širšo javnost o pomembnosti jezikovne govorice.

Posneli so videospot za pesem Visoko nad oblaki, ki jo je spesnila Neisha, mi pa smo se prikradli na snemalno prizorišče in poklepetali s protagonistko projekta in lansko miss Universe Saro Savnik, ki je pred devetimi leti oglušela zaradi petarde.

Intervju z Neisho

Story: Neisha, zakaj ste se odločili sodelovati pri projektu Zvoke v roke?

Že dlje časa simpatiziram z zvezo gluhih in gluhonemih, da pa me je angažiral Pristop, je bila pravšnja brca v rit in sem dodala piko na i kampanji 'Zvoke v roke'. Glasbo skozi znakovno govorico sem hotela še bolj približati tistim, ki so zaradi zvokovne dimenzije zanjo prikrajšani ... Tekst je zelo zgovoren in med vrsticami pove vse. Četudi ne slišimo, a če znamo poslušati s srcem, s pravo osebo, slišimo tudi ptice peti visoko nad oblaki.

Story: Že od nekdaj ste aktivni na dobrodelnem področju in v zadnjem času smo vas lahko videli že v številnih akcijah, s katerimi pomagate širiti zavest o različnih problematikah. Katera bi še potrebovala vaš glas?

Veliko sem angažirana, res je, svojemu delu in izdelkom dajem višji namen in jih tako plemenitim. Opozarjam na problem prisilne prostitucije, ostro nastopam proti pasjim borbam, sem ambasadorka Utripa humanosti itd., pred kratkim sem sodelovala na Klicu dobrote ... Že v decembru bo spet kar nekaj dogodkov, koncertov, na katerih bom dobrodelna. Kar se tiče prihajajočih singlov in tega, česa se bom s sporočilnostjo lotila, je odvisno od izbora pesmi ter seveda sporočilnosti teksta, ki je najpomembnejši pri takšnih konceptih.

Story: Kako se vaša pesem Visoko nad oblaki zlije s problematiko vključevanja gluhih in naglušnih v vsakdanje življenje?

'V tišini ustvarjena, plešem, ko orkester ljubezni igra, iz mojih ust vre slap besed, vem, ne razumeš me, a vse pove moj pogled.' Kratek citat, ki govori zase. Če slišiš glasbo in začutiš ples čustev v sebi, ne potrebuješ ušes za to, niti tvoj partner.

Story: Poznate koga, ki je gluh ali naglušen, in kako dobro poznate njihove vsakodnevne bitke z okolico?

Gluhi in naglušni imajo veliko več problemov, kot si lahko predstavljamo. Zvočno signalizacijo morajo menjati za svetlobno, na primer. Kako veš, da ti kdo zvoni na vratih, če ne slišiš zvonca? Moja vloga tukaj je bila približati glasbo skozi tekst, gib, kretanje, ples ter seveda znakovno govorico.

Story: Sara Savnik, ki prav tako nastopa v videospotu, je eden izmed ljudi, ki so sluh izgubili pozneje v življenju. Kaj vas je najbolj pretreslo pri njeni zgodbi?

Da se je to zgodilo zaradi ene samcate petarde. Punca je prekrasna oseba. Če pomislim, koliko pokanja je okoli nas, sploh pri praznovanjih na prostem, se kar zamislim, kako premalo čuvamo svoja ušesa in kako hitro se lahko zgodi kaj takšnega.

Story: Kako ste se imeli na snemanju in kakšen je bil scenarij?

Spot pod taktirko Aljoše Bagole je razgiban, plesen, vse se vrti okoli tega, da v studiu pred kamero žuramo na komad, in seveda smo vpletli znakovno govorico, ki jo govorimo prav vsi, tudi naključni 'padalci', predstavniki sedme sile. Strašno luštno smo se imeli, in to se da čutiti tudi v izdelku.

Story: Kdaj bo videospot izšel?

Izid spota pričakujem v kratkem. V teh dneh. Komaj čakam.

Story: Kaj bi rekli vsem, ki v prazničnem času uporabljajo pirotehniška sredstva?

Da naj gredo to delat kam daleč stran od ljudi, na kakšno polje, kjer nikogar ne ogrožajo.

Story: Ste sami kdaj vrgli petardo in če ja, kako moraš biti odgovoren pri tem početju?

Ne maram teh zadev, ki pokajo, morda kakšen airsoft fight, to je druga, pa ognjemet z razdalje gledati je prav tako romantično. Mini eksplozije, ki so še nevarne, me res odbijajo, čuvam svoja ušesa, kakor se le da.

SARA SAVNIK, MISS UNIVERSE 2013

ŠE SE SPOPADA Z DISKRIMINACIJO

"Tudi naglušni in gluhi smo družabni ljudje!"

Sara Savnik, ki je pred devetimi leti zaradi človeške malomarnosti izgubila sluh, se še danes spopada z dejanjem osebe, ki ji je zaradi odvržene petarde za vedno spremenila življenje. Izvedeli smo tudi nekaj šokantnega: da se Sara še vedno spopada z diskriminacijo in nerazumevanjem družbe. "Še vedno se kje najde kdo zelo 'bister', ki meni, da si gluhi lahko prebere, če ne sliši. Pa da se z nami ne da pogovarjati. To so bedarije! Slišeči nas težko razumejo. Pravijo, da smo bogi, pa nismo! Odkar me je javnost spoznala, dobivam ogromno sporočil. V veliki večini spodbudna in pozitivna, osebe z okvaro sluha so mi hvaležne, da se borim zanje. A na splošno je še vedno preveliko nerazumevanja in diskriminacije. Naj se to konča!" še pove Sara, ki meni, da se da spremeniti veliko, če je prisotna želja.

"Tudi naglušni in gluhi smo družabni ljudje. Polni talentov, sanj, ciljev. Dajte nam možnost, da nas spoznate," še doda.

Intervju s Saro

Story: Sara, kako se je vas dotaknilo sodelovanje z Neisho, Pristopom in Valom 202?

Zame je bila to nepozabna izkušnja, malce seveda čustvena, a sem ponosna in vesela te izkušnje. Celotna ekipa je super in komaj čakam končni izdelek.

Story: Kako sta vam všeč Neishina pesem in njena sporočilnost? Kaj predstavlja vam?

Pesem mi je zelo všeč. Neisha je res prava pozitivna bomba, energična, nasmejana. Pesem ne bi mogla bolje opisovati problema in rešitve med slišečimi ter gluhimi. Osebno mi predstavlja lažje posredovanje tako močnega sporočila širši javnosti. S tem imam sama težave že devet let, a je vsaka takšna akcija dobrodošla. Vsi se lahko sporazumevamo med sabo, le želeti si moramo.

Story: Kakšno vlogo igrate v videospotu?

V bistvu igram sebe. Naglušno osebo visoko nad oblaki. Želeli smo pokazati, da okvara sluha ni ovira. V videospotu tudi nazorno pokažem uporabo slušnega aparata.

Story: Kaj novega bi še delili z bralci o svoji travmatični izkušnji? Kako nanjo gledate toliko let pozneje?

Predvsem naj dvakrat premislijo, preden vržejo petardo, posledice so lahko večne. Seveda se mi še danes ni lahko spopadati s posledicami malomarnega in neumnega ravnanja.

Story: Ste kdaj izvedeli, kdo je bil mladenič, ki je zalučal petardo v vaš obraz?

Da, o storilcu vem veliko.

Story: Ste mu sploh oprostili in koliko časa ste se borili s svojimi demoni?

Oprostila mu ne bom nikoli! Za njegova dejanja ni opravičil! Zame človek s pozitivnim predznakom inteligenčnega kvocienta ni sposoben ravnati tako nespametno. Še danes se borim, a je z vsako solzo lažje, z vsako pripovedjo ...

Story: Se še danes bojite petard?

Ja, zelo! Včasih v decembrskem času najraje ne bi zapustila doma. Vsak pok v moji bližini je nož v srce! Prisilno obujanje groznih spominov, sol na rano.

Story: Kaj bi sporočili osebam, ki uporabljajo pirotehnična sredstva?

Da naj to svojo 'moč' in frajeriziranje dokazujejo kje drugje! In kako drugače. Denar naj namenijo pomembnejšim stvarem, na primer ustanovam, saj tega resnično ne potrebujemo! Tu so še živali, ki jim pokanje prav tako ni všeč.

Story: Kako bi lahko izboljšali odnos ljudi do naglušnih in gluhih?

Potrpežljivost! Je sprejemanje drugih res tako težko? Sama sem ob razglasitvi slovenskega znakovnega jezika marsikaj zapisala na svojem internetnem omrežju in upam, da se bo resnično kaj spremenilo.

Napisala Manja Plešnar, fotografije Primož Predalič